Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Jason Bourne


ikona
KarelR
jason bourneprvní dojmy
Další akční pecka nebo totální zbytečnost? 

Matt Damon a Paul Greengrass se k Bourneovi dlouhé roky nechtěli vrátit. Studio Universal je ale nakonec ukecalo a slavná akční mašina dostala nové dobrodružství. Jak se povedlo? A bylo vlastně nutné? Tady máte naše čerstvé dojmy.

 

Jak to vidí KarelR

Hmmm... a na tohle jsme čekali 9 let? Tohle má být ten nápaditý příběh, který Damona s Greengrassem donutil k velkému comebacku? Nový Bourne samozřejmě není tragický, na to tu najdete až příliš schopné herce, zkušeného režiséra a hutnou (ačkoliv nikterak památnou) akci. Bohužel ale nemá absolutně co říct a raději se zbytečně patlá v minulosti, než aby odvážně hleděl kupředu. Sliby o tom, jak se Bourne vydá do "nového světa", se prostě ukázaly být totálně liché. Dvě zmínky o Snowdenovi totiž nic neznamenají a zbytek je úplně klasická, rádoby osudová naháněčka, z níž trčí pouze nevyzpytatelná Alicia Vikander. Vážně mi uniká, proč se Greengrass vydal zrovna tudy. A i když to je pořád lepší než Bourneův odkaz, pád z žánrové špičky do průměru prostě bolí.

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Prověřený režisér? Máme. Herecká hvězda z minulých dílů? Taky. Natěšení fanoušci? Po ne moc povedeném spin-offu se jen třesou na reparát. Ideální podmínky na hit. Ideální podmínky pro dobrý film, jen jedna věc se nesmí pokazit. Příběh. A bohužel ten u Jasona Bournea dře a zatraceně hodně. Scénář jsem nečetl, tak nebudu psát, že je špatný, faktem ovšem zůstává, že návrat agenta, co se nemůže spolehnout ani na vlastní paměť, nedopadl tak, jak jsem doufal. Damon je pořád ve formě a greengrassovská akce se neokouká. Akční scény jsou pořádně dlouhé a skvěle gradují a plynule přechází z tichého sledování v ulicích města k nekompromisním honičkám. Prostě tak, jak to máme rádi. Dobře se na to kouká, dokud někdo nezačne mluvit. Film má totiž zápletku tak banální a tak béčkovou, že byste ji odpustili možná Dolphu Lundgrenovi, ale ne thrilleru, jenž má ambice být napínákem roku.

 

Pryč je CIA jako všemocný moloch, proti kterému stojí neústupný hrdina při hledání pravdy. Tentokrát tu máme čtyři herce (jeden je znuděný, další jede na neutrál), jedno velké klišé a průhlednou historku o několika zlých lidech, kteří půjdou přes mrtvoly, aby dosáhli svého. Jenže to nemá drive, nikdy se to pořádně nerozjede a pocit, že o něco jde, jsem neměl ani chvilku. Vychytralost, překvapivost a hravost předchozích filmů je pryč. Nový Bourne je jen průměrný thriller se slušnou akcí a příběhem, který bych zvládl u nějaké stathamovsky, ale tady ve mně vzbouzel pocit, jako by se na Jasona Bourna někdo trochu vykašlal. Zklamání. A dost velké.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace