Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Krotitelé duchů nestačili na Mazlíčky, animáky vládnou


ikona
TedGeorge
ghostbusterstržby
Krotitelé duchů se dalšího pokračování rozhodně nedočkají... 

Červenec se přehoupnul do své druhé poloviny a kina pořád praskají ve švech. Pomalu začíná být jasné, že letošní rok v multiplexech bude ve znamení animáků. Ne že by snad někdy animované filmy vyklidily pole, ale to, co všemožná zvířátka předvádějí tento rok, je prostě a jednoduše masakr. Jak se s nadvládou mazlíčků popasovalo pokračování Krotitelů duchů obsazené hlavně herečkami z americké show Saturday Night Live? Na všechno si posvítíme. Nebude toho málo, takže si dopřejte nějaké kvalitní tekuté občerstvení a jdeme na to.

Tajný život mazlíčků klesnul druhý víkend o 51,5% a připisuje si dalších 50 mega do kasičky. Celkem si za nějakých 10 dní v kinech stihla zvířátka rebelující proti svým majitelům vydělat více než 200 milionů jenom z Ameriky. Víkend přinesl pokles o pár jednotek procent větší, než se čekalo. Vytoužených (a pořád sakra exkluzivních) 400 mega z Ameriky bude ještě hodně složitých, ale na konečných 350 je to rozjeté nádherně. Nesmíme totiž zapomínat na Dobu ledovou, která už je za rohem.

Scrat, Sid a spol. nedají svojí kůži lacině a větší poklesy pro Mazlíčky jsou prostě nevyhnutelné. Ve světě se věrně na-animovaný Louis CK teprve rozjíždí. Zatím je z toho jenom 50 melounů, ale netřeba klesat na mysli. Většina premiér je teprve před námi a fakticky jediný velký trh, kde zvířátka zatím štěkají a mňoukají, je Velká Británie.

Co nám z toho všeho vyplývá? Mazlíčci trefili pro Universal a jeho animovanou filiálku Illumination Entertainment jackpot a zařadili se po bok Zootropolis a Dory mezi největší animované hity roku. Už příští víkend si svoji trochu perníčku uloupne Blue Sky Studios (to je pro změnu filiálka Foxů) s pátým dílem Doby ledové. Hollywood tohle všechno dobře vidí. Továrna na sny má jedno základní pravidlo, kterým se už odnepaměti řídí. Pokud něco vydělá velké peníze, je potřeba co nejrychleji natočit pokračování. Nebo alespoň něco podobného.

Proto se v příštích letech dočkáme opravdu velkého počtu všemožných animáků, které budou parazitovat na úspěchu výše zmíněných. Mně ty hollywoodské omalovánky pořád celkem baví, ale celá situace má trochu trpkou příchuť. Všeho moc škodí a já si živě dovedu představit, že za oběť toho množství zbrkle odsouhlasených kreslených blockbusterů padlo opravdu hodně nadějných projektů, na které prostě nezbyly prachy.

Netřeba psát víc. CivalMazlíčky rozebral minulý týden a vám je současná situace jasná. Pojďme ke stříbrné pozici, na které se vyhřívá reboot Krotitelů duchů. Začneme suchými čísly. Hnačky spirituálních existencí mají po prvním víkendu na kontě 46 milionů dolarů. Většina světa na premiéry zatím čeká, z první hrstky větších trhů nicméně připlulo do kasičky 19 mega. V dalších odstavcích budu elaborovat, na svět se totiž tentokrát bude hodně spoléhat.

Samotný otvírák pod hranicí 50 mega z Ameriky není žádná katastrofa. Když se před čtyřmi měsíci objevil na Youtube první trailer lákající na návrat do tolik milovaného světa, dočkal se naprosto bezprecedentního hateu. V současnosti přepočítává skoro 950 000 dislikeů a bude dlouho trvat, než tento smutný rekord v nenávisti urve nějaká jiná hollywoodská premiéra.

Problémy pronásledované studio Sony se zděsilo. Na tuto značku totiž hodně sázelo. Rozpočet 144 milionů dolarů podpořilo další stovkou na reklamní kampaň a první odhady hovořily o propadáku, který bude v Americe startovat se zoufalou dvackou za úvodní víkend. Bratranci inženýrů stojících za PlayStationem stáli na rozcestí. Nastaví tzv. „režim damage control“, nebo to budou lámat přes koleno? Sony se rozhodlo pro druhou možnost a rozjelo akci „Blitzkrieg“. Do reklamy nacpali dalších 50 mega a Krotitelům duchů nebylo v posledních týdnech možné uniknout.

Výsledných 46 kulatých z Ameriky je tak trochu hořkosladkých. Slušné recenze a nakonec vlastně docela spokojení diváci film vyženou někam za 120 milionů dolarů z USA. Neznámou tak zůstává právě ten svět. V Sony se bude muset hodně snažit. Náklady včetně reklamy atakují šílených 300 milionů dolarů a já si teď moc nedovedu představit, že by svět mohl přisypat o moc víc než 250 mega. Nejenom díky tomu, že film nakonec nebude startovat v Číně.

Soudruzi z Pekingu jsou divní a odmítají do kin poslat film, který podle nich propaguje nadpřirozeno. Tak alespoň zní oficiální důvod. Můj názor a hlavní důvod, proč nakonec k čínské premiéře nedojde? Warneři a Universalové to mají posichrované partnerstvím s lokálními distributory. Distributor Krotitelů Sony tohle prostě nezvládl a jistě to vyústí ve vyhazov pár desítek manažerů zodpovědných za dojednání čínské premiéry.

Nezávisle na čínském fiasku je už delší dobu jasné, že se film nezaplatí a pokračování nevznikne. Sony chtělo odstartovat novou sérii. Místo toho bude po sečtení tržeb z kin přepočítávat ztráty vyšší než 100 milionů dolarů a bude doufat, že draze prodá vysílací práva pro televize a zároveň se najde pár milionů lidí, kteří budou kompletovat svoji Ghostbusters sbírku na DVD/Blu-ray a film zakoupí na domácím nosiči.

Pojďme kutat bronz, dokud je ještě žhavý. Na chvíli prosím zapomeňte na to, že je to slitina. Třetí místo má warnerovský Tarzan s 11 miliony dolarů. Opičí muž si druhý víkend za sebou připisuje slušné poklesy - tentokrát je to jen 47% a Warneři jsou z nejhoršího venku. Proti všem předpokladům tu totiž máme trvalku. Tarzan má jenom z Ameriky na kontě již více než 100 milionů dolarů a vypadá to, že před celkovými 130 nehodlá zpomalovat. K tomu si přičtěte 90 mega ze světa a najednou tu máme kandidáta na celkových 350 milionů.

Jistě, tento projekt potterovského režiséra Davida Yatese bude pořád ztrátový. Jak by také ne, rozpočet 180 milionů dolarů mohl odsouhlasit jenom blázen. Jenomže to všichni věděli už před rokem. Tady velmi reálně hrozil propadák z ranku Johna Cartera a ten zázračně nepřišel. Zainteresované osoby jsou z nejhoršího venku.

Bramboru má Dory. I Pixaři zpomalují o 47% a sny o luxusní půlmiliardě jenom ze země za velkou louží jsou minulostí. Koho to ale zajímá. Dory si od diváků vzala dalších 11 mega (počkejme si na zítřejší přesná čísla, možná vystřídá Tarzana při kutání bronzu) a na kontě už má 445 milionů dolarů jenom z Ameriky! Svět se rozjíždí trochu pomaleji, s 276 miliony a celkovými 721 melouny tu ale pořád máme kandidáta na miliardu. Disney tak vůbec nemusí smutnit při pozorování Tajných mazlíčků vyrobených v Universalu. Tento rok Myšáci trhají každý hollywoodský rekord a o Vánocích si ode mne vyslouží článek velebící jejich neuvěřitelný a nenapodobitelný rok v kinech.

Pětku dostávají Mike i Dave shánějící holku. Zac Efron a otrava z karaoke filmu Ladíme klesli o 55% na 7,5 milionu dolarů za druhý víkend v kinech. U takové komedie je to standardní a diváci tím naznačují, že padesátka z Ameriky tentokrát nebude. Rozpočet byl rozumných 33 mega, takže dojde k pohodlnému splacení nákladů, na žádné velké vyskakování to však u Foxů nebude. Šesté místo okupuje nejnovější instance hororové Očisty. Na horor je z toho velmi slušný 51% padák oproti minulému víkendu. Do kasy se přisypalo dalších 6 mega a celkem už z toho je luxusních 71 melounů jenom z Ameriky. Tahle Očista si bere na paškál politiky a očividně se jí to vyplácí. Bude to totiž nejrentabilnější díl série. Do roka a do dne tu máme pokračování.

The Rock a Kevin Hart chtěli sedmé místo a také ho dostali. Jejich Centrální inteligence je jedním z mála důvodů, proč se tento rok Warneři usmívají. Nádherný pokles o pouhých 34 procent a pěkných 5,3 mega naznačuje, že jsem měl před dvěma týdny pravdu. Poslední dobou jsou tzv. „buddy komedie“ v kinech čím dál vzácnější (r.i.p. pro výborné Správné chlapy s Crowem a Goslingem) a tahle sázka vyšla všem zúčastněným na jedničku. Máme před sebou trvalku, která si vyslouží zmínku v mém každoročním výčtu největších filmových úspěchů v kinech. S rozpočtem 50 mega přepočítává studio nádherných 180 milionů celosvětově. A to ještě zdaleka nekončíme. Bude z toho čtvrt miliarda celkově?

Připraveni na závěrečný turbo-odstavec? Ne? Tak běžte pryč. Osmé místo má The Infiltrator. To je thriller s Bryanem Cranstonem, o kterém toho moc nevím. Distribuovalo ho neznámé studio Broad Green Pictures a z šestnácti stovek kin připlulo 5,3 mega za první víkend. Devítku má Spielberg a bolí to. Nevýrazný Obr Dobr znovu klesnul o více než 50 procent a připisuje si mizerných 3,7 mega. Na blockbuster s rozpočtem 140 milionů to jsou šíleně malá čísla. Předchozí větu si násobte třikrát, protože svět na Spielberga také naprosto strašným způsobem, ehm, kaká. Tohle je obří průšvih. No a konečně desítka. Tu má druhý Den nezávislosti. Jeff Goldblum pod vedením Rolanda Emmericha ještě pořád nedokázal překonat stovku v amerických tržbách, tedy číslo, které měl mít při správné konstelaci hvězd na kontě už po prvním víkendu. Tržby klesly na 3,45 mega za víkend a katastrofu odvrací alespoň standardní čísla ze světa. Díky nim si pokračování milovaného bijáku starého dvacet let alespoň trochu zachovává tvář. Předchozí větu si škrtněte. Ten film se zaplatí, ale tvář Rolanda Emmericha rozhodně není nějak zachovaná

No a to je všechno. Co bude za týden komentovat Cival? Čeká nás již zmiňované čtvrté pokračování Doby ledové, které jenom potvrdí letošní nadvládu animáků. Kdo ví, jestli nás nebude čekat další miliarda ze světových kin. Většina návštěvníku MovieZone však zbystří až u třetího Star Treku. Ten se u nás dočká (bohužel) opožděné premiéry až v srpnu. U srdce nás tak může hřát alespoň to, že se kapitán Kirk zatím těší z výborných prvních reakcí. Na úplně jinou sortu diváků bude cílit horor Zhasni a zemřeš. Doufám, že se potkáme na MovieZone projekci. Mějte se fanfárově a již brzy u nějakého článku zdar!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (32)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace