Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co všechno víme o novém Star Treku?


ikona
KarelR
Enterprise vs. eMZácký skalpel! 

Se třetím (respektive) třináctým Star Trekem to od začátku nebylo jednoduché. Všichni předpokládali, že se ho ujme J. J. Abrams, stěžejního resuscitátora ale přetáhla disneyovská konkurence. Džej Džej si prostě odešel plnit sny ke Star Wars a nechal posádku Enterprise ve štychu. Což Paramountu notně zavařilo.

 

Pročpak? Protože s dalším dílem nešlo moc hýbat. Musel dorazit v létě 2016, aby se jím oslavilo padesáté výročí značky, takže se od ledna 2013 (Abramsův odchod ke Star Wars) řešilo, co bude dál. V první řadě přišel očekávaný sequel Star Trek: Do temnoty, který finančně trumfnul jedničku a s 467 miliony dolarů na kontě se stal nejvýdělečnějším dílem celé ságy. Zároveň ale neměl tak nadšené ohlasy a především naštval hardcore fanoušky, kteří jej dokonce zvolili nejhorším Star Trekem vůbec (asi neviděli pětku!).

V Paramountu se tedy hluboce zamysleli nad tím, co budou s dalším filmem dělat, načež ho svěřili Robertu Orcimu. Scenárista obou abramsovských Treků a několika Bayovek (Ostrov, Transformers) dostal víceméně volné ruce a strávil druhou polovinu roku 2013 vymýšlením nové zápletky. V prosinci ho doplnili J.D. Payne a Patrick McKay, další dva pisálci z Džej Džejovy party, a v květnu 2014 Orci přesvědčil Paramount o tom, že by měl film i režírovat. Jeho pozice ale nebyla nikterak pevná a po půl roce fandovského nářku (přece nebude výroční film točit debutant!) si pakoval kufry a celý 18 měsíců jeho práce putovalo do koše.

 

To máme... rok a půl do premiéry zásadního blockbusteru, pre-produkci v plném proudu a žádný scénář ani režijní dohled? V Paramountu se nerýsovaly moc veselé Vánoce, na poslední chvíli si ale studio nadělilo Justina Lina. Režisér čtyř dílů Rychle a zběsile měl točit novou bourneovku, jeho projekt ale vytlačil návrat Greengrasse s Damonem. A tak se mohl pustit do pořádné sci-fi, aniž by musel Vina Diesela nacpat do rakety a nechat ho vyhrát závod kolem Měsíce.

Co na to fanoušci? Správně tipujete další vlnu nenávisti, Paramount ji ale šikovně zahladil hned v lednu, když se do nového scénáře pustili Doug Jung a Simon Pegg. Pána číslo jedna sice nikdo neznal (psal hlavně kanadskou krimi Dark Blue pro Bruckheimera), představitel Scottyho ale začal slibovat úctu k látce, návrat ke kořenům a spoustu dalších libozvučných věcí. Jediný problém byl v tom, že musel tyhle náležitosti řešit v době, kdy ještě běhal po place pětky Mission: Impossible a pre-produkční oddělení chtělo ihned kreslit a stavět všechno, co mu vypadlo z hlavy.

 

Nový Star Trek tak neběžel. Vyloženě sprintoval a Lin, Pegg a spol. se vydali na plac už v červnu 2015, aby měli dost času na náročnou post-produkci. Jestli tipujete klasické natáčení ve stylu "zlepšujeme repliky za běhu", očividně nejste v hollywoodském zákulisí nováčci. V říjnu se nicméně zdárně skončilo a v prosinci už šel do světa teaser, který... víceméně prohučel?

Jak jste si všimli, první upoutávku následovalo pět měsíců ticha, které utnul až víkendový plnokrevný trailer. Co nám odhalil? Při troše pozornosti většinu filmu, pokud se tedy nebojíte lehčích (?) spoilerů, můžeme se konečně zakousnout do toho, co nás vlastně čeká.

VIDEO: NOVÝ TRAILER STAR TREKU

 

V první řadě byste měli vědět, že na nás neřítí velké finále trilogie. Nový Star Trek sice navazuje na Kirkovu rodinnou linku nebo romanci Spocka a Uhury, od minulého dílu ale uplynulo dva a půl roku, které posádka Enterprise strávila na svojí pětileté výzkumné misi. Jak asi tušíte, z Kirkova snu se vyklubal dost neakční ponorkový výlet, z něhož jsou na začátku filmu všichni otrávení. Místo akčního rozjezdu bychom tak měli dostat pravý opak - poklidnou ukázku toho, co známí hrdinové dělají ve chvíli, kdy je absolutně nikdo neohrožuje na životě.

 

Detaily celého úvodu zatím neutekly, určitě v něm ale uvidíme Kirkovy narozeniny, na kterých bude zpochybňovat celou svoji kariéru u Federace. Proč se k téhle mírutvorné armádě vlastně přidal? Určitě si pamatujete, že se Kirk nechal admirálem Pikem vyprovokovat k tomu, aby to dotáhl dál než jeho otec. Jelikož ale George právě o rok přežil (a zároveň slaví další výročí jeho smrti), začne pochybovat nad tím, jestli nebylo jeho rozhodnutí zatraceně krátkozraké.

 

 

 

K čemu dojde? To zjistíme až v srpnu, od Kirkova dumání se ale film dostane do Yorktownu, mezihvězdné základny Federace, kam si posádka zaletí odpočinout po 10 měsících bez pevné země pod nohama. Yorktown bude víceméně futuristický Dubaj (hádejte, kde se točil) a všichni tu naberou nové síly. S touhle energií se pak vrhnou do druhé poloviny svého úkolu, místo poklidných objevů je ale potká epická tragédie.

 

Ano, tady už se dostáváme k demolici Enterprise, která by měla přijít před polovinou filmu. Slavnou loď roztrhají futuristické "robopiraně" a následně se na palubu vrhnou neznámí válečníci, kteří donutí celou posádku k evakuaci. Lin tak hrdiny šikovně rozseje po neznámé planetě, kde nás prý čekají pravé akční orgie. Kdo bude bojovat, kdo utíkat a kdo debatovat s hlavním padouchem? Z traileru se toho odtušit víc než dost, tak si to pojďme projít.

 

 

 

 

 

Černého Petra si (spolu s velkou částí posádky) vytáhnou Uhura a Sulu, kteří padnou do zajetí děsivého Kralla. Nový mimozemšťan, za jehož maskou se skrývá Idris Elba, zlikvidoval Enterprise čistě proto, že nemá v lásce Federaci. Nesouhlasí s její ideologií a nejspíš má zákeřný plán na její ochromení, tyhle informace ale zůstávají pod pokličkou. Víme jen to, že se bude jednat o originálního a fyzicky nabušeného protivníka, jenž pochází z koutu galaxie, který filmy ani seriály zatím neprozkoumaly.

 

 

 

Krall je jednou ze dvou důležitých nových postav. Už v traileru budí docela respekt, něco podobného (i když ve svůdnějším balení) potom vyzařuje z Jaylah, v níž jste možná poznali Sofii Boutellu z Kingsmanů. Tahle slečna se o sebe umí postarat, ví víc, než dává najevo, a bude důležitým spojencem v Kirkově duelu s Krallem. Většinu filmu nicméně stráví po boku Scottyho, protože... Pegg dobře ví, s kým se vyplatí trávit čas na place!

 

 

 

Další nesourodou dvojkou budou Spock a Bones, jejichž scény vždycky patřily k tomu nejlepšímu, co Star Trek nabízel. A protože jich byl minule a předminule nedostatek, přihrál jim Pegg vlastní dějovou linii. Určitě jste si všimli, že se první dva filmy točily kolem vztahu Kirka a Spocka, kteří museli začít táhnout za jeden provaz. Tahle dynamika si dá v novém filmu na chvíli pauzu a místo ní se pragmatický Vulkánec bude bavit s hláškujícím lékařem, jehož prý čekají nové osobní i profesní výzvy. Takže víc času s Urbanovým nadáváním? Vynikající. Zbývá už jen přilít tu slibovanou akci.

 

 

Kdo se o ní tedy postará? Nejvíc ran by měl utržit i rozdat samotný Kirk, který se vydá zachránit svoji posádku a zřejmě mu při tom pomůže Chekov. Jak jsme viděli v teaseru, hrdinové se před velkým finále sejdou v menší lodi (USS Franklin), v níž pak absolvují návrat do Yorktownu, který by měl být Krallovým finálním cílem. Ještě předtím nás ale čeká hojně diskutovaná akce s motorkou, která bude mít jednu čerstvě odhalenou vychytávku - totiž teleport!

 

Nikdo zatím nevysvětlil, jak přesně  Kirkova mašina funguje. Očividně ale umí "poskočit" o pár metrů dopředu (viz 1:30 v traileru), z čehož by měl Lin vytřískat dynamickou a originální mimozemskou naháněčku. Ano, takovou, kterou by si u Rychle a zběsile prostě nemohl dovolit. S Kirkem a technologií, o které pozemšťané jinde jen sní, má ale krásně volné ruce.

 

Když už jsme u staré dobré Země, tu bude nový film záměrně ignorovat. Celý se totiž odehrává na okraji Federací ovládaného území, takže dostaneme jen Enterprise, zatím nepojmenovanou planetu a především Yorktown, v němž při třetím aktu očividně nebude fungovat gravitace. Jasným důkazem jsou nejen krapet plovoucí budovy, které v traileru dostávají zabrat od Krallových stíhaček, ale také poletující Kirk. Ten bude mít za úkol... nevíme co a nevíme proč. To jen abyste si nemysleli, že už Paramount rezignoval na tajemství a odhalil všechny trumfy. Známe jen tu nejzákladnější dějovou kostru a víme, že jde záporák skrz Yorktown po celé Federaci. Detailů je ale stále poskrovnu a snad to tak zůstane až do premiéry.

 

 

 

Vykoukali jste z traileru něco, co v tomhle článku chybí? A jak se tváříte na Linovo převzetí otěží a Peggův pokus o "epizodu původního seriálu v blockbusterovém hávu"? Nový Star Trek se prý pokusí uspokojit fandovskou základnu a zároveň být zábavným akčním nářezem, co má hlavu a patu. I vzhledem k výročí to nejsou malé cíle, tak dejte v diskuzi vědět, jestli na vás zatím dýchá vymazlená popcornovka, nebo v Linově podání cítíte nešetrný krok zpátky. Já osobně jsem někde mezi. Už kvůli Peggovi ale doufám v malý zázrak...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace