Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kniha džunglí je megahit, miliardu dá spíš než Batman


ikona
Cival
disneyjon favreautržby
Jak moc se nové disneyovce podařilo zdrtit konkurenci? 

Disney v tom prostě umí chodit. To si musíme přiznat. Spousta diváků se tváří v tvář téhle značce sice ušklíbne a zavrhne ji jako synonymum pro sterilní prefabrikované záležitosti, právě tahle snadná poživatelnost a celorodinná schůdnost, díky které může Disney oslovovat několik různých generací zaráz, ale předurčují vytrvalý (nejen) kasovní úspěch.

 

Disneymu se v posledních letech naprosto spolehlivě daří vzít nějakou ne úplně rozjetou značku, podat ji v úhledném family-friendly podání a zkásnout za to ohromný balík peněz. Fungovalo to s Alenkou, Maleficent, Popelkou i s Mocným vládcem Oz a zabralo to zcela bez překvapení i u Knihy džunglí (naše první dojmy zde). Nová adaptace legendární kreslené báchorky, která si nabrnkla i luxusní herecké obsazení v čele s Billem Murraym a Scarlett Johansson, si už o prvním víkendu v amerických kinech vyprosila 103 milionů dolarů!

TRŽBY NOVÝCH HRANÝCH VERZÍ KLASICKÝCH DISNEYOVEK

Jen ze zámoří tak připluje najisto tři sta melounů, dost možná ale i mnohem víc, protože Kniha džunglí se těší velmi pozitivním reakcím od kritiků i diváků. Rychlokvaška z ranku Batman v Superman nehrozí. Režisér Jon Favreau (natočil první dva Iron Many) si tak může mnout ruce, protože pár let po megapropadáku Kovbojové a vetřelci je zpět v první hollywoodské lize. Ukazuje se přitom, že právě konstrukce neškodných rodinných blockbusterů mu jde od ruky mnohem lépe než pokusy o nějaké fanboyovskou stylovost.

TRŽBY FILMŮ JONA FAVREAU

 

Kniha džunglí je navíc naprosto srozumitelná celému světu, takže z ní logicky musel vyrůst okamžitě velehit globálního rozměru. Souhrnně tak na kontě Mauglího, co se kočkuje s digitální zvířenou v digitálním pralese, naskočilo už 293 milionů dolarů. Můžeme si být přitom jistí, že tohle je jenom rozjezd - a to jak co do světových tržeb, tak i v rámci této konkrétní značky, a i když jde o další oddychovou produkci od Disneyho, kdy se klasické animované pohádky přetavují do CGI „hraných“ verzí.

Hlavu si teď ale drbe hlavně Andy Serkis, jenž jako režisér chystá pro Warnery konkurenční „prequel“ Knihy džunglí – může se mu povést svézt se na úspěšné značce, mnohem spíš už ale bude prostor naplno vytěžen tímhle Disneyho úspěšným flákem za bezmála dvě stě melounů. A Warneři v roce 2018, kam svůj kousek posunuli, jednoduše utřou.

 

Stříbrnou příčku si v klidu obšancoval herec a producent Ice Cube díky dalšímu dílu série černošských komedií Barbershop. Třetí díl s podtitulem Next Cut vytočil o prvním víkendu 20 milionů dolarů, takže zase bude platit, že tenhle relativně levný kousek hravě podojí peněženky v rámci cílového etnika, zaplatí se a za pár let vznikne buď další díl, nebo pár podobných snímků. Poptávka je nekonečná. Tentokrát byla navíc uspokojena velmi povedeným pokračováním, jemuž dává 92% zámořských kritiků palec nahoru.

O taškařici The Boss něco tak pěkného neplatí. Korpulentní Melissa McCarthy sice ovládla žebříček v minulém týdnu, hitovou fazónu ale tentokrát nenašla. Její novinka je prý hodně slabá, a tak se nelze divit poklesům zisků o 56%, připočtení pouhých deseti mega a zaokrouhlení výnosů na aktuální čtyřicítku. Stomilionovou pecku se tentokrát upéct nepovedlo.

 

Ještě rychleji ale samozřejmě vyklízí pozice Batman v Superman. Otloukánek jara, jenž mezi filmy z TOP 10 ztrácí nejrychleji ze všech, si připočítal devět milionů a je na 311 z Ameriky a 827 z celého světa. Miliarda je jen nedostupným vlhkým snem fanoušků, na Snyderovu patlaninu se totiž chodilo ze zvědavosti jen o prvním víkendu, a pak už šmytec. Že jsou i další kapitoly z DC univerza v rukách Snydera, rozhodně není dobrá zpráva…

Blíž k miliardě mimochodem má rozverný animák Zootropolis. Povedená rodinná oddychovka je na 882 milionech celosvětově a stále doluje a doluje. Kvalitní práce, taktéž s Disneyho rukopisem.

 

Fiaskem naopak skončil oldschoolově laděný thriller Criminal, ve kterém Kevin Costner touží po svobodě, klidu a pohodě. I když kolem něj pobíhají Tommy Lee Jones, Gary Oldman nebo nová Wonder Woman Gal Gadot, nikoho to moc netankovalo. A po katastrofálních kritikách přišla i pohroma v pokladnách. Start za pět milionů je fakt ostudný.

Do desítky se vešly ještě náboženské nalejvárny God´s Not Dead 2 a Miracles From Heaven, válečná nezávislárna Eye in the Sky, která přisypává pomalu, ale stabilně, a rozpačité pokračování Moje tlustá řecká svatba 2, jemuž do kasičky přispěl i imf a už se ráčil podělit o své zážitky.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí na úspěch Sněhurky navázat fantasy Lovec: Zimní válka. Povede se?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace