Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co nám prozradil teaser Doctora Strange?


ikona
KarelR
Marvel nám konečně představil svého charismatického kouzelníka. 

Batman začíná, Matrix, Počátek. Pokud jste viděli teaser Doctora Strange, jen těžko se vám nevybavily tyhle tři filmy. Cumberbatch v Nepálu nápadně připomíná Balea v Indii, Tilda Swinton je hotový Morpheus a New York si svoje ohýbací prostocviky zjevně vypůjčil od Paříže. Na první pohled tu zkrátka není nic moc originálního, mnohem důležitější jsou ale jiné dvě věci. Zaprvé tenhle žánrový mix funguje a vypadá nadmíru zajímavě. A zadruhé jsme na prahu marvelácké sólovky, která přes veškeré citování Nolana slibuje něco trochu jiného.

 

 

 

 

 

 

Čím se dá tohle tvrzení podepřít? Inu, stačí se ohlédnou za desítkami let komiksů. Doctor Strange patří (stejně jako Spider-Man, Hulk nebo X-Meni) do stříbrného věku marveláckých superhrdinů. To znamená, že vznikl v šedesátých letech, a ačkoliv nikdy nedosáhl popularity svých soukmenovců, rozhodně patří mezi stěžejní marvelácké postavy. Strange sehrál zásadní roli v avengeřím duelu s Thanosem, třeba Občanskou válku ale strávil meditací, protože věděl, že by spor Kapitána Ameriky s Iron Manem ukončil jedním dobře mířeným kouzlem. Zkrátka a dobře se jedná o mocnou figuru, s nímž se musí pracovat velmi opatrně. A všechno zatím nasvědčuje tomu, že to filmová pobočka Marvelu dobře ví.

 

Doctor Strange se v kinech objeví včas na to, aby zasáhl do války s Thanosem. Těsně ale mine květnovou superhrdinskou roztržku, což určitě není náhoda. Kevin Feige mnohokrát přiznal, že je Strange jeho oblíbenec, že mu hodlá věnovat prvotřídní péči a že bude jeho představení dost zásadní. A když konečně ulovil do hlavní role Benedicta Cumberbatche, bylo nad slunce jasné, že to bude trochu jiná káva než takový Ant-Man.

 

Zatímco mravenčí superhrdina funguje jako další z mnoha komických figurek, Strange je slovutný mág, který se může doslova rvát o osud celého světa. Nejzajímavější přitom je, že se k tomuhle údělu dopracoval podobně jako filmová verze Tonyho Starka. Jak důkladně vysvětluje první teaser, Strange býval špičkovým a respektovaným lékařem. Jenže pak ho potkala osudová autonehoda, po níž už nikdy nemohl vzít do ruky skalpel.

 

 

 

 

Co se dělo dál? Arogantní neurochirurg se samozřejmě chvíli litoval. No a pak vzal rozum do hrsti, sbalil si saky paky a zkusil východní léčení. To ho zavedlo až k bytosti jménem The Ancient One (ano, Tilda Swinton), která mu sice nevrátila doktorskou kariéru, ale místo toho mu nabídla přeučení na krapet důležitější povolání.Ano, řeč je o alternativních realitách, paralelních dimenzích a astrálních projekcích. V kostce tedy o magii a o zcela novém chápání světa.

 

 

 

Asi vás nepřekvapí, že Strange k těmhle konceptům přistupuje dost skepticky. Přeci jen je mužem vědy, o to zajímavější by ale měl být jeho přechod na druhou stranu barikády. Už teaserové "Uč mě!" je jasným indikátorem toho, že ohromený lékař přeci jen otevře svou mysl. Tohle prozření ale bude jen začátkem dlouhé cesty, na jejímž konci Strange čeká odrážení největších marveláckých hrozeb.

 

 

 

Že předbíhám? Máte pravdu. Nejdřív si musíme odbýt klasický origin, jenž má očividně stát na kontrastu Strangeova starého života a kruté reality, která ho čeká po osudné nehodě. Celý teaser se vlastně točí kolem série výjevů, v nichž se bolestivě přeskakuje mezi minulostí a současností. Strangeova vznešená práce, honosný bejvák, život v nablýskaném New Yorku... to všechno mizí v nenávratnu a z vyfintěného elegána se stává otrhaný vandrák, po kterém by Tony hodil deset babek a rychle by cupital opačným směrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdání ale pochopitelně klame. A právě na tom bude stát celý film, jehož rozjezdová upoutávka je příjemně civilní a vlastně dost nevtíravá. Ano, sem tam se objeví Chiwetel Ejiofor s mečem na zádech (jeho Baron Mordo prý bude - podobně jako Loki - spíš antihrdina než padouch) a mentorská Tilda vyrazí Cumberbatchovo já do astrálních končin. Nikdo se ale nezmenšuje a nedorazil ani mýval se samopalem, takže tu málem nejsou cítit hluboké comicsové kořeny.

 

 

Že se objeví nejpozději v dalším traileru? To bez debat. Strangeovo dobrodružství ostatně bude mít dost blízko k výletu do kvantové říše z Ant-Mana - jen v něm bude daleko víc roztodivných monster, dilatace času a jiných šíleností. Zatím tu ale máme spíš umírněnou sci-fi s hrstkou tajuplných odboček a podivně namaskovaným Madsem Mikkelsenem. Koho že tenhle dánský bard hraje? To fanoušci ještě pořád nerozkódovali. A pokud to Marvel neprozradí dobrovolně, nejspíš se to vážně dozvíme až z krabic s legem.

 

 

 

Ono je to ale v jádru jedno, no ne? Hlavně že na Madse zbyly peníze a že se před námi rýsuje další kout marveláckého vesmíru, který zabydlí také Rachel McAdams jako Strangeova chirurgická kámoška, Michael Stuhlbarg jako kolega, který mu nedokáže zachránit ruce, a Benedict Wong jako jeho věrný komorník Wong. Dynamiku ala Růžový panter tu nicméně nečekejte. Na to je Strange až moc vážný, a ačkoliv o humor určitě nebude nouze, další Strážci Galaxie určitě nehrozí.

 

Jak byste se tedy na Strange měli připravit? Samozřejmě si můžete načíst kupu comicsů, v podstatě vám ale stačí jediný. 10 let stará Přísaha, která vyšla v rámci UKK i u nás, shrnuje Strangeovy základy v pouhých pěti sešitech. Dostanete v ní vynikající příběh, jenž vystihuje jeho unikátnost (je v první řadě lékař nebo superhrdina?), a zároveň se vyhnete psychedelickým tripům, které od něj asi leckoho odradili.

 

Vydá se film cestou téhle moderní umírněnosti? Anebo se naplno opře do divokých šedesátek, ze kterých nám půjde hlava kolem? Výsledek asi bude někde mezi. Marvel ale zatím neuvedl jediného superhrdinu, který by byl sám o sobě tragický, tak doufejme, že má režírující Scott Derrickson všechno pevně v rukách. Pohnojení Strange by totiž neublížilo jen listopadovému filmu. Nakřáplo by celou budoucnost marveláckého vesmíru, v níž "mistr mystických umění" určitě sehraje velkou roli!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace