Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Ulice Cloverfield 10


ikona
Mr. Hlad
j.j. abramsprvní dojmy
Imfovu totálně nadšenou recenzi na komorní sci-fi thriller jste mohli číst nedávno. Co na film ale říká zbytek redakce?  

J.J. Abrams se nefláká. Na konci roku vypustil do kin sedmé Hvězdné války a teď do našich kin přichází i mysteriózní thriller Ulice Cloverfield 10. Zahraniční kritici z něj byli nadšeni a chválou nešetřil ani imf, který si na něj zašel za oceánem. My jsme ale tajemný projekt s Johnem Goodmanem, Mary Elizabeth Winstead a názvem odkazujícím ke slavné sci-fi pecce viděli až dnes. A co na něj říkáme?  

 

Jak to vidí Cival:
Jsem spokojen, protože jsem dostal vydatnou žánrovku a zároveň plodné a působivé rozšíření originálního světa, ve kterém pobíhají monstra. Klaustrofobická Ulice není tak kulervoucí jako Monstrum, nejde o biják tak progresivní a intenzivní, pořád se vám ale před očima odehraje ukázkový napínák, jenž je řemeslně adekvátní, herecky bezchybný a občas potěší parádními fanboyovskými momenty, nakonec se ale překlopí v jeden velký cliffhanger, který si prostě chcete užít i v dalšímu dílu. Abrams to s těmi seriálovými piloty možná přehání, i tohle druhé lákadlo na svět Cloverfieldu je nicméně moc fajn a láká na další nášup. Škoda, že velkou část jeho kouzla tvoří to neviděné a neodtajněné... chtěl bych ho vidět příště už v plné palbě!

Jak to vidí KarelR:
Úplně imfa chápu. Čím víc se o novém Cloverfieldu mluví, tím víc se ruinuje unikátní zážitek, takže sem vůbec nemůžu napsat postřehy, které bych ze sebe chtěl dostat. V jádru vám stačí vědět "je to super, běžte na to!", no a jinak bych podepsal prakticky všechno, co padlo v recenzi. Ulice Cloverfield 10 je skvěle napsaná, zahraná, zrežírovaná... všechno je prostě na svém místě a navíc se sem vešlo tolik zvratů a napínavých sekvencí, že komornost vůbec není problém. Tuhle intenzivní hodinu a tři čtvrtě zkrátka potřebujete vidět. A ideálně bez toho, abyste o ní cokoliv věděli!

 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Je to dobrý film, nebudu ale předstírat, že jsem nečekal víc. V těch nejvypjatějších momentech nedovede debutant Trachtenberg být tak drsný a intenzivní, jak by měl a v prostřední části se mu nedaří šponovat atmosféru tak, jak to uměl třeba Carpenter ve Věci. Občas se zkrátka objeví hluché momenty a když už se popáté řeší, co je tam venku, nebo kdo z hrdinů je magor, začne se to okoukávat. Nikdy naštěstí tak, aby se objevila nuda a díky přesnému Goodmanovi a Mary Elizabeth Winstead, která umí sebevědomé holky v nesnázích jako málokdo, je to pořád zábava, kde si ty zvraty a překvapení budete užívat. Jen si prostě myslím, že to měl točit někdo, kdo už za sebou nějaký ten film má a ví, že udržet napínavou atmosféru, když jsou na plátně tři lidi a čtyři místnosti, nejde úplně samo a musí se tomu trošku pomoct.

 

Jak to vidí Rimsy:
Tempo vzniku nových dílů není zrovna vražedné, a pokud se na další přírůstek do cloverfeldí rodinky bude čekat zase osm let, na potenciál tohohle zajímavě fungujícího univerza si vzpomene málokdo. Teď tu máme kousek, který ale není obyčejným pokračováním. Zkušenosti z jedničky se budou hodit při tipování, kam se může příběh ubírat dál, ale dokážu si představit, že si sklep Johna Goodmana užijí i ti, které Monstrum nepolíbilo. Tajemný a dlouho nejednoznačný thriller velmi chytře dávkuje informace a o napětí je tak postaráno až do samotného konce, který je pro mě někde na hranici parodizujícího bizáru a cool nářezu. A jelikož to jsou první dojmy, tak přiznám, že jsem se ještě nerozhodl. Ale za vidění tenhle neotřelý a nevyzpytatelný experiment určitě stojí.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace