Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Filmová Akademie se mění - ve prospěch menšin a žen


ikona
imf
oscar
Mediální tlak minulého týdne nese svoje ovoce. Akademie se chce změnit. Asi... 

O oscarovém bojkotu jsme psali tady.

Podle tiskovky, kterou vydala Akademie, to vypadá, že se slavné sdružení definitivně chytlo za nos. Změny jsou zásadní, cíle jsou troufalé. Jenže podobně jako v případě tiskového prohlášení prezidentky Cheryl Boone (první afroamerické prezidentky v historii Akademie) ze začátku tohoto týdne se začínají ozývat hlasy členů Akademie, že se vše odehrálo bez jejich vědomí. Typické "o nás bez nás" by teď ale mělo být mnohem závažnější, protože veškeré změny pravidel chce Akademie uplatnit retroaktivně. Do roku 2020 by chtěla zdvojnásobit zastoupení menšin a žen v Akademii. To by se při současném systému rozhodně nepodařilo, a proto jsou změny pravidel poměrně brutální.

 

Jenom pro připomenutí - 94% členů Akademie jsou běloši, 77% jsou muži a věkový medián je cca 62 let. Členství doposud bylo doživotní a každoročně Akademie přijímala jen třicet nových uchazečů (ze 180 žádostí), s výjimkou vítězů Oscarů, ti mají přijetí automatické.

Nominovaní a vítězové mají také jako jediní nárok na doživotní členství, všichni ostatní nově získají jen desetileté členství, které se jim v další dekádě obnoví jen v případě, že jsou tzv. aktivní v byznysu - dostávají nové role, produkují, pracují. Až po třech dekádách se členství prodlouží na doživotní. Tím chce Akademie vymést ze svých řad tzv. ležáky - televizní a filmové hvězdičky, které už dvacet let nezavadily o roli. A právě takoví udělají místo pro menšiny a ženy, aby se konečně poměr narovnal. Stihne to Akademie do roku 2020? Samozřejmě, ale jen za cenu toho, že bude přijímat nové člen(k)y právě podle téhle brutální kvóty.

 

Nikoho asi nepřekvapí, že se stávající členové Akademie bouří, zatímco opinion lídři černošské komunity skákají dva metry vysoko. Těžko říct, zda má tahle kauza vítěze. Ono získat členství nebo sošku v takové atmosféře bude vždycky svádět k úvahám, zda to bylo za konkrétní výkon, nebo na vás prostě jen statisticky vyšla řada. Skutečné rovnováhy se rozhodně do roku 2020 nedočkáme, a tenhle první krůček připomíná spíš zakopnutí, vynucené výkřiky do prázdna. Plošné zrušení doživotního členství by však Akademii v delším horizontu určitě prospět mohlo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace