Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2015


ikona
imf
tématop 10trailery
Loňská dvouminutová blaha seřazená podle redakčního vkusu. Některé z nich si pouštíme ještě dlouho po premiéře. 

Tak už se nám to zase sešlo. Jsme o rok starší a očima nám proběhlo dalších odhadem patnáct hodin upoutávek. Tedy za předpokladu, že jste viděli opravdu všechny. Někteří z redakce určitě ano, u Hlada a Karla bych dokonce odhadoval opakovaná zhlédnutí toho nejlepšího, takže když to trochu zaokrouhlíme, v podstatě se dá konzumací tohohle žánru strávit z celého roku celých čtyřiadvacet hodin. Teď si vezměte, že Jack Bauer by mezitím stihl zachránit svět. Znovu. A my to proflákáme u monitoru nebo mobilu.

NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014

Moc dobře víme proč - trailery jsou nejen dvouminutovou audiovizuální jízdou, fungují i jako majáky v moři filmového a seriálového obsahu. Ušetří spoustu času, vybudí spoustu emocí ještě před návštěvou kina. A tak jim jako obvykle touhle dobou v lednu skládáme pomník. Co se nám nejvíc líbilo loni?

10. Marťan – Trailer

Dílem epický návrat Ridleyho Scotta, dílem velmi vyvedená adaptace úspěšné knížky, která je napsaná opravdu odlehčeným tónem. Tahle ukázka ovšem klame tělem a obávám se, že Marťan by to s ní na Glóbech rozhodně nedotáhl do kategorie Komedie / muzikál. Tady se hlavně buduje napětí, aby se divák o toho osamělého igráčka Watneyho na Marsu bál. Je to nepřekvapivé, ale solidní trailerové řemeslo, které si velká filmová událost zaslouží. A čím víc je předvídatelné svou stavbou, tím víc toho stihne o povaze filmu samotného zamlčet. Možná to nebyl záměr, ale za tohle mlžení rozhodně díky.

 

9. Triple Nine - Necenzurovaný trailer

John Hillcoat se z australských plání vydal do města a natočil něco, co v ukázce dílem připomene Sicario a dílem třeba Grand Theft Auto. A to prosím v tom nejlepším slova smyslu - krví ulepená mozaika záběrů vám dává jediný vzkaz: tomuhle městu se vyhněte obloukem, jinak vás sežere i s chlupama. Pár záběrů funguje jako šoková terapie pro ty, co nepochopili, že jde o erko, podkresová říkanka o třech malých prasátkách zas ukazuje prostředníček klasické trailer music. Taková opatrná upoutávková rebelie, kterou naruší jen povinné vyjmenování všech hvězd. Tři devítky se však otisknou do hlavy dostatečně, takže jestli se uráčí dovalit do českých kin, budeme vědět, kdo se za touhle číslovkou skrývá. 

 

8. Zmrtvýchvstání: Revenant – Trailer

Maturita z vycucání těch nejlepších záběrů, hudební gradace a hlášek, co samy o sobě uvaří tu správnou atmosféru. V téhle ukázce je všechno. A vlastně to platí doslova, protože některé z vás jistě polije studený pot z toho, že je v ní vlastně odvyprávěný celý děj. Jistě, DiCapriova pomsta a honba za nemesis přes půl kontinentu musí být správně naťuknuta, tady máte ale pocit, že vám někdo film přetáčí před očima. A tak nějak se bojíte, že to nejlepší Innaritu ukazuje předem. Tahle ukázka ale není jen nádoba na obsah, však se podívejte na nástup běžícího DiCapria. Už prvním beatem tenhle trailer udá tón a drží se ho až do konce. Nechá vás na dvě minuty nastoupit do svého světa a sroluje vás jak koberec. Možná toho uvidíte až moc, ale jedině proto, že jste při tom hltání ani nestihli mrknout.

 

7. Straight Outta Compton - Trailer 2

Husí kůže kolem dokola a je úplně jedno, že o hip hopu nic nevíte. Stejně jako funguje na laika celý film, tak si ho získá tenhle chytře nastříhaný trailer, který toho vlastně o postavách moc neprozradí, ale črtá začátky gangsta rapu jako vzrušující období plné zajímavých osobností a drsňáckých kulis, ve kterých byste chtěli pobejt. F. Gary Gray je samozřejmě v téhle urban džungli jako ryba ve vodě, ale ona přirozenost herců a načrtnutý dějový oblouk naznačují, že by stejně tak dokázal natočit poutavý životopis o zakladateli zumby. Jestli jste doposud s tímhle parádním životopisem váhali, schválně si sjeďte upoutávku, a hodně bych se divil, kdyby nezvrátila zobáčky vah na tu správnou stranu.

 

6. Šílený Max: Zběsilá cesta - Trailer 2

Jedna z nejmacatějších, nejpovedenějších a nejzábavnějších kampaní loňského roku. Max vyhrál titul nejlepší upoutávky roku 2014, ale jedna medaile v tomhle případě nestačí. Třetí nebo snad čtvrtá ukázka v řadě se totiž pustila trochu do vysvětlování a najednou tu máme úprk před uzurpátorem, partičku Nevěst a uprostřed všeho Šíleného Maxe. A jakkoliv Miller poodhalil své tvůrčí záměry, nepustil ani o milimetr nohu z plynu, takže je všechna ta vizuální paráda skvěle seřízená s hudbou i zvukovými efekty, aby chytla všechny smysly pod krkem. Osudový trailer, co má hlavu a patu, ale přesto vypadá jako milion lízátek rozsypaných na zemi před vyhladovělými děcky. Ne, nemůžeme dát Maxovi podruhé zlatou, ale za sebe přiznávám, že tohle si pouštím ráno místo kafe a říkám si "What a day, what a lovely day..."

 

5. Sebevražedný oddíl – Trailer

Tady by se atmoška dala krájet motorovou pilou, až by létaly jiskry. A přitom jsme dost možná tuhle tříminutovku ani neměli vidět. Jakmile utekla z Comic Conu, zveřejnilo ji studio v plné kvalitě. A je to tak dobře, protože zatímco předtím o Suicide Squad tušila jen hrstka komiksových geeků, teď díky gymnastické vsuvce Margot Robbie může doufat i zbytek světa. Doufat, že tahle komiksová variace na Tucet špinavců bude mít stejně (ro)zvrácenou image jako upoutávka, která hudebním podkresem nádherně kontrastuje s tím, co se na plátně děje - jemná muzika rámuje gejzíry násilí a divně oblečené psychopaty, co vyrábějí mrtvoly jako na běžícím pásu. Je to celé tak rozkošně dysfunkční, že i ten Joker v závěru je tu jaksi navíc. I bez něj by totiž tenhle marketingový konstrukt dokázal nalákat víc než marvelovky s mnohem zvučnějšími jmény v záhlaví. A to je myslím pro Sebevražedný oddíl ta nejlepší vizitka.

 

4. Mission: Impossible 5 – Trailer

Den předem se Ethan Hunt představil jen v duchu "já nic, já letadlo", ale pak přišla regulérní dvouapůlminutová upoutávka a co vypadalo jen jako slušný akčňák ozdobený kaskadérským kouskem od Jackieho Chana, se proměnilo v nejzajímavěji vypadající bondovku roku. Délka záběru, volba hudby, akční koláže na začátku, uprostřed a na konci. Budování charakterů... a mohli bychom pokračovat ještě dlouho. Kdybych měl vybrat jednu ukázku z celého roku, na které popíšu, proč jsou upoutávky jako žánr tak zábavné a i při dodržování pravidel znovu a znovu překvapivé a kreativní, vyberu si právě tuhle. Dobrodružství Ethana Hunta ve své zhuštěné marketingové podobě totiž dokazuje velkou pravdu. Střihem, hudbou a stmívačkami ledacos zamaskujete, ale když tyhle nástroje použijete ve službách dobra, tj. když máte opravdu skvělý materiál, vznikne vám pod rukama něco, z čeho upletete červený koberec, po němž divák s radostí doběhne až do kina. Na Cruise se pořád ještě chodí ve velkém, ale Mission: Impossible za svou formu může poděkovat stejně tak jemu, jak špičkové kampani.

 

3. Den nezávislosti: Nový útok – Teaser

Jak oživit dvacet let starou nostalgii? Takhle! Rovnou vyrukovat s dlouhou ukázkou a nedělat drahoty. Absolutně ignorovat, že chybí Will Smith a předvést všechny ostatní staré známé. Bezostyšně do podkresu hodit nejslavnější prezidentský proslov všech dob a utnout ho v tom nejlepším, aby bylo jasné, že tentokrát jde do tuhého. Přimíchat trochu nolanovského zmaru, ale nezapomenout zdůraznit, že to furt točí Emmerich, takže se můžeme těšit i na shazovací hlášky. Především ale odzoomovat, aby bylo vidět to MĚŘÍTKO. Na velikosti záleží, dámy a pánové. A ještě lepší je napustit ji nostalgií, protože dvojka Dne nezávislosti bude pro celou jednu generaci návratem velkolepé sci-fi. Emmerich možná nemůže stavět na odkazu Hvězdných válek, ale povedlo se mu probudit vzpomínky a pokračování, které všichni považovali za vynucené, okamžitě katapultoval do žebříčku nejočekávanějších filmů.

 

2. Captain America: Občanská válka – Trailer

Marvel upoutávky umí. Stačí si vzpomenout na Ultrona, na kterého se všichni hnali do kin. Mnozí pak byli zklamaní, ale sedli na lep právě skvělé kampani. A u Občanské války tomu nebude jinak, to je patrné už z první upoutávky, která se stihne distancovat od komiksové předlohy (resp. naznačit skalním fanouškům, že se bude hrát podle trochu jiných not), ale zároveň nabídne všechnu tu osudovost protkanou akčním spektáklem, byť možná v trochu skromnějším provedení. Ano, není to velkopecková adaptace jednoho z nejslavnějších komiksů, mnohem spíš citlivě uchopené pokračování Kapitánovy mise za vyčištěním byrokratického svinčíku. Občanská válka toho bude mít i ve své osekané formě zatraceně hodně na srdci, takže třetí Kapitán z ukázky vypadá spíš jako tanec mezi spoilery než prvoplánová akční řachanda. Dokáže si však udržet obě tváře, což je v trailerovém světě malý zázrak. Tak snad to mají Russoovi tak pevně v rukou jako minule.

 

1. Star Wars: Síla se probouzí – Trailer

Že už jsme měli loni v žebříčku teaser? Ano, ale trailer vyšel jedenáct měsíců poté a hrozil vytržením srdce z těla, pokud si okamžitě nezarezervujeme lístky na půlnočku. A všichni víme, jak tohle vyjednávání dopadlo. Mnozí budou sýčkovat, že nebýt to Star Wars, sotva by se to dostalo do desítky. Jenže to je nerozsouditelný spor, protože to sakra jsou Star Wars. A servírují přesně to, co lidé chtějí vidět, aniž by tvůrci moc prozradili, nebo plýtvali moneyshoty. Jen si všimněte, kolik si toho Abrams schoval až do filmu. Pokochejte se skvělým tempem ukázky, které graduje spolu s úžasným trackem. A při odchodu si všimněte, že ani u Star Wars, ani u žádné další upoutávky z letošního top tenu už nenajdete tradiční trailerový voice-over. Definitivně vymřel a nahradily ho nahlas uvažující postavy. U Star Wars to funguje naprosto fantasticky. To jen kdybyste snad měli pocit, že zrovna Abramsovina je pohříchu tradiční a vypadá jako něco střiženého v devadesátkách. Ani náhodou, tohle řemeslo pořád žije a pulzuje.

 

Takže hurá do dalších stovek dvouminutových koláží. Po víc než deseti letech nás to pořád baví stejně. A možná dokonce ještě víc, protože to místy vypadá, že se ukázky učí stříhat i čeští tvůrci. Ten hollywoodský vlak jim sice pořád ještě ujíždí, ale místy už u toho nemusíme zavírat oči, stačí je jen přimhouřit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace