Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Star Wars zdrtily všechny rekordy. Odolá Avatar?


ikona
Cival
j. j. abramsstar warstržby
Tak za kolik? 

Pamatujete si na ty napínavé souboje, kdy se Jurský svět, Avengers nebo Harry Potter přetahovali o kasovní rekordy? Tak na ně hlavně nezapomeňte - nové Star Wars vám je totiž rozhodně připomenout nemohly. Jejich nástup byl tak monstrózní, že se vymyká všemu, co jsme kdy zažili. A nejspíš ještě pár let zažijeme.

NEJVYŠŠÍ JEDNODENNÍ TRŽBY

O rekordních půlnočkách a jednodenních výnosech z amerických kin vás už v sobotu ráno informoval KarelR. A nejen on moc dobře tušil, že tím krasojízda zdaleka nekončí. Dalších 68 milionů přilítlo v sobotu a 49 v neděli, což dává dohromady zcela bezprecedentních 238 milionů dolarů! Těžko si představit, že v dohledné době nějaký titul takovouhle pálku překoná. Snad to ani není dost dobře možné, tuhle natěšenost zopakovat...

NEJVYŠŠÍ VÍKENDOVÉ TRŽBY

 

Léta odpíraný žvanec z předaleké galaxie nebude napodruhé nejspíš tak žádaný, ani když se Abramsovi zadařilo. Sice se naverbují miliony nových fanoušků, ale někteří tváří v tvář disneyovské „usedlosti“ rovněž odpadnou, takže tenhle rekord nejspíš nějaký ten rok odolá, i kdyby se dvojky Jurského světa, Avatara i 50 odstínů šedi (humor) snažily sebevíc.

FILMY S NEJVYŠŠÍMI SVĚTOVÝMI VÝDĚLKY

Bude teď zatraceně zajímavé sledovat, jak bude Epizoda 7 těžit miliony přes Vánoce. Ty jsou totiž za mořem neobyčejně štědré a blockbustery během nich řádící obvykle utrží čtyřnásobek svých zisků z prvního víkendu. To by automaticky znamenalo, že se Abramsův restart ságy stane nejúspěšnějším filmem všech dob a trumfne nejen 650 mega Titanicu a Jurského světa, ale i 760 mega Avatara (inflace a totální nasazení ve 3D pochopitelně hrají Jediům do karet).

TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE STAR WARS

Upřímně řečeno se mi ale úplně nechce věřit, že by to klaplo, a to hlavně při pohledu na rychlý pokles výnosů jen od pátku do neděle a také s ohledem na proslulost značky, jež obvykle vede k tomu, že výdělky nejsou tak dlouhodobě stabilní a většina diváků se nahrne v první možný moment. Recenze, ohlasy i byznysové přijetí má ovšem Síla se probouzí parádní, takže půlmiliarda z Ameriky padne už do konce roku a další desítky milionů se budou sypat stejně rychle... takže ta bájná osmistovka nemusí viset zas tak vysoko.

 NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY V AMERICKÝCH KINECH 2015

Celosvětové rekordy jsou o poznání výš, protože 2,7 miliardy dolarů Avatara snad ani překonat nelze. Ne že by i na ostatních kontinentech Star Wars nepřepisovaly historické tabulky, ne že by jejich úvodních 517 mega nebylo impozantních, ale už jenom vpálit tam ty dvě miliardy bude sakra výkon. A triumf, o jakém se Disneymu možná ani nesnilo, když od Lucase vykupoval práva.

Tahle hra čísel je přitom ještě celkem srandovní: Když si uvědomíte, že se chystá několik pokračování i spin-offů, že dojde na další seriály, comicsy, knihy i animáky a že výnosy z merchandisingu se budou počítat na desítky miliard dolarů už po pár měsících. To je teprve šílená palba!

NEJVYŠŠÍ SVĚTOVÉ OTVÍRÁKY- potupné 2. místo :)

O zbytku pelotonu se mi ani nechce psát, protože tady jde v kontextu Síly o směšné drobáky. Rozhodně ale stojí za pozornost bídných čtrnáct milionů dolarů pro čtyřku Alvina a chipmunků. Předchozí díly zvládly startovat z trojnásobných cifer, to je ale hlupáci ze studia Fox - nejspíš se zatemněnou myslí ze samé žárlivosti, že Star Wars tentokrát distribuovat nemůžou - nenasadili přímo proti hlavnímu hitu dekády. Chipmunky konkurence absolutně semlela, a i když se postupně vyškrábou přes šedesát mega, skončí jejich poslední kinoanabáze fiaskem. A to je dobře.

To i třináctimilionový otvírák konverzačky Sisters se sehranou dvojicí televizních komiček, Tinou Fey a Amy Poehler, je důstojnější. Oddychovka pro dámské publikum dostala opatrný palec nahoru a doufá, že během svátku ji serióznější konkurence úplně nesemele.

Zbytek pelotonu absolutně nestíhal a dohromady utržil míň než Star Wars za jednu neděli. Pětimilionové finále Hunger Games se i tak vytáhlo na šestistovku celosvětově, chválený Creed pak na velmi hezkých 87 mega jen z Ameriky. Je neskutečné, že pokračovatel Rockyho si doma vyšlápne na novou pixarovku Hodný dinosaurus, která se taky nevyhrabala ještě ke stovce.

Ještě výraznějším failem je ale skutečnost, že nákladné námořnické drama V srdci moře oscarového režiséra Rona Howarda je na polovině výnosů nízkorozpočtového hororu Krampus. Vánoční čertidlo má na kontě 34 mega, V srdci moře jich má jen osmnáct, takže prokletí oceánských bijáků nám jaksi pokračuje. A zase se čeká na Piráty z Karibiku, ať tuhle klatbu zruší...

 

Desítku uzavírají dvě bollywoodské podivnosti Dilwale a Bajirao Mastani. Obě mají víkendové tržby pod dvě mega, vzestup téhle sorty filmů je ale celkem hmatatelný. Aby dvacátá epizoda Star Wars už nebylo poctou oblasti Pandžábu!

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden propadne nový Bod zlomu. Hodně zvědavý jsem ale na výnosy oscarové ansámblovky The Big Short aka Sázka na nejistotu, Smithova sportovního dráma Concussion aka Diagnóza: Šampión, bláznivé ferrellovky Daddy´s Home i s Markem Wahlbergem a novinky Joy, v níž se Jennifer Lawrence zase spojila s Davidem O. Russellem, s nímž dělala na Špinavém triku nebo Terapii láskou. Star Wars sice budou zářit, ale ještě někdo se nažere.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace