Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Star Wars: Síla se probouzí


ikona
KarelR
první dojmystar wars
Jak se nám líbil návrat do předaleké galaxie? 

Není velkým tajemstvím, že jsou pro nás Star Wars víceméně posvátné. Pokračování původní trilogie jsme tedy očekávali v maximálním napětí, doufajíce, že J. J. Abrams dokáže natočit energický, zábavný a zároveň dostatečně "starwarsovský" film. Jak v téhle těžké zkoušce obstál? Naše (spoilerů prosté!) odpovědi najdete v následujících odstavcích...

 

Jak to vidí Cival

Star Wars jsou zpátky. Mladší, navýsost současné, v dobré kondici. Ale přeci jenom jsem od nich čekal trochu víc. Abrams oživil ságu se všemi jejími proslulými proprietami, po designové i trikové stránce je podal v maximální řemeslné kvalitě a věrný zůstal i co se týče mytologie a vedení příběhu. Všechny nové postavy jsou fajn, návraty těch původních vás možná budou hnát až k slzám, z těch úspěšných a zaběhnutých formulek ale nevykukuje tentokrát nic extrovního, co by mohlo hnát novou epizodu do absolutních výšin. Najednou dostáváme film, co začíná budovat nové univerzum a představuje postavy, se kterými v budounu jistě prožijeme velké věci, ale na maximální dopad nového filmu na diváky… se tak nějak rezignuje. WOW momentů je pomálu, osudovost přichází jen v náznacích, nasáváme „jen“ popcornovou kvalitu, a ne nic extatického, co by mohlo být stejně proslulé jako zničení Hvězdy smrti, „I am your father!“ nebo souboj Yody s hrabětem Dooku. A to je škoda, protože od Abramse bych čekal plnotučný hlavní chod, ne jen předkrm.

 

Jak to vidí KarelR

Je to doják. Hlavně díky starým známým, kteří se vracejí s velkou chutí, ale nezklamává ani nová generace. Boyega hláškuje jako o život, Driver budí respekt, Isaac je už po dvou scénách totální borec… no a Daisy Ridley si jasně urvala titul „herecký objev roku“. Star Wars tak zůstávají ságou o postavách, jimž ohromně fandíte, a díky Abramsovi jsou navíc i brilantně dynamickým blockbusterem, u kterého se nejde nudit. Paradoxně je to ale i jejich jediná velká slabina, těch 132 minut totiž uběhne hrozně rychle a třeba vykreslování posledních tří dekád zabere tolik času, že se nestihne pořádně řešit ústřední konflikt s „novou Hvězdou smrti“. Epizoda VII tak v tomhle směru zůstává těžkou kopírkou čtyřky. Veškeré planetární šarády se tu ale bohužel dějí dost mimochodem, pročež mívají komorní scény výrazně navrch. Na jednu stranu je dobře, že se na postavy hledělo víc než na spektákl. Na druhou stranu tu ale zkrátka není ideální balanc, který by z nových Star Wars udělal geniální popcornový zážitek. „Jen“ se famózně otevřela nová trilogie. Což ale k fandovské spokojenosti samozřejmě stačí!

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Je to tam. Je to tam všechno. Abrams slíbil, že jeho Star Wars budou tradiční, klasické a fandové z nich budou nadšení. A splnil to. Všechno je tu správně. Když se objeví staří hrdinové, ať už lidští, mimozemští nebo mechaničtí, je to skoro doják. Ti noví vedle ně navíc skvěle zapadnou a trio Boyega, Ridley a Isaac je herecky naprosto přesné a dokonale obsazené. Akce šlape, zvraty fungují a jako film, který má potěšit znalce a představit tenhle vesmír nové generaci, to funguje výtečně. Možná až moc. Zatímco u Star Treku měl Abrams odvahu jít dál a překročit stín série, tady k tomu bohužel nedojde. Svou práci odvede skvěle a všechno, často včetně osobitého režijního stylu, obětoval tomu, aby natočil „ty správné Star Wars“. A nakonec mu nezbyl čas na to, aby šokoval, dojal nebo pobavil nad rámec očekávání. Nechci znít nespokojeně, sedmé Hvězdné války se mi líbily, ale pocit, že se tu hrálo zbytečně moc na jistotu, je prostě příliš silný na to, abych mohl mluvit o absolutním nadšení. Na zatraceně dobrý film to však stačí bez problémů.

Recenze je na cestě!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (47)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace