Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Purpurový vrch


ikona
Mr. Hlad
první dojmy
Guillermo del Toro vás zve na návštěvu strašidelného domu. Odvážíte se vstoupit?  

Guillermo del Toro se po velkolepé sci-fi Pacific Rim vrací k žánru hororu s novinkou Purpurový vrch. Mia Wasikowska se stěhuje do podivného anglického domu, v němž žijí Jessica Chastain a Tom Hiddleston. A nejen oni, brzy se ukáže, že po nocích chodí chodbami chátrající stavby ještě něco. Něco, co není z našeho světa. Máte chuť na hororový oldschool?

Jak to vidí KarelR
Celou dobu jsem čekal na nějaké brilantní osvětlení, proč si del Toro z tuny projektů vybral zrovna tenhle. A bohužel nepřišlo. Purpurový vrch v jádru není vůbec špatný film - všechno tu vypadá nádherně a všichni hrají do puntíku to, co se od nich čeká. To ale zároveň znamená, že příběh svátečního hororového diváka jako jsem já (natož pravověrné fanoušky) vůbec v ničem nepřekvapí. Všechno se tu děje přesně podle zajeté šablony a vždycky dlouho dopředu víte, co se zhruba stane a jaká odhalení se chystají. Vyhlížení strhující nadstavby je tak bolestivě marné, a pokud nepřistoupíte na to, že si del Toro točí zcela klasickou duchařinu hlavně pro sebe, budete se v kině docela ošívat.

 

Jak říkám, Purpurový vrch je přesně tou vypulírovanou žánrovkou, kterou očividně být měl. Jako by del Toro remakeoval svůj nejoblíbenější film z padesátých let a vůbec nic na něm nezměnil. Já jsem ale naivně čekal, že se pokusí jít o krok dál, takže jsem byl spíš trochu zklamaný než spokojený. Někdy se holt vyplácí držet očekávání na uzdě. Aspoň tak člověk nehledá něco, co zřejmě nikdy nebylo na meníčku.

Jak to vidí Mr. Hlad
Guillermo del Toro je úplně jinde než většina hororových režisérů, alespoň co se vizuálu týče. Každý záběr jeho novinky by šel z fleku zarámovat a jestli za design podivného domu nedostanou tvůrci alespoň oscarovou nominaci za výpravu, tak by mě to hodně překvapilo. To samé kostýmy, hudba, kamera... všechno je vyloženě špičkové. Problém Purpurového vrchu ale tkví v tom, jak del Toro svůj víceméně banální duchařský příběh vypráví. Hlavní hrdinka je úplně (ale fakt úplně!) blbá, stejně tak ostatní obyvatelé chátrajícího domu. Když ji dvakrát v noci vzbudí duch, nikomu to neřekne. Když vedle sebe nenajde spícího manžela, moc ji to nerozhodí a když odhalí tajemství sklepa, nikdo na to nepřijde.

 

Teď záleží na vás jako na divácích, jestli to pojmete jako problém, nebo jako něco, co del Toro udělal naschvál čistě proto, aby udržel atmosféru starých gotických hororů, k nimž tohle nesmyslné chování hrdinů patřilo. Osobně si jsem jistý, že to udělal naschvál, del Toro fakt není blbý režisér, ale je otázka, jestli na to přistoupíte i vy. Tak jako tak vás čeká úchvatný audiovizuální zážitek, skvělé herecké výkony a mrazivá atmosféra. A je jen na vás, jestli hloupost hrdinů pojmete jako součást režisérovy hry, nebo problém, které vám bude bránit v tom, abyste si Purpurový vrch náležitě užili. Osobně jsem v té první skupině. A bavil jsem se velmi dobře.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace