Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Marťan


ikona
KarelR
první dojmythe martian
Už víme, jak se povedla nová sci-fi Ridleyho Scotta! 

Ano, Matt Damon už zase uvíznul na cizí planetě. Tentokrát ale nepraktikuje čekání na záchranu, nýbrž vědecko-botanický útok na celý Mars, kterým se Ridley Scott snaží vrátit na výslunní. Jak se mu to podařilo?

 

Jak to vidí Mr. Hlad

To, co chtěl Brad Bird udělat v Zemi zítřka, zvládl až Ridley Scott v Marťanovi. Nejen že natočil zábavný film úplně pro každého (něco si tu najdou děti, rodiče, sci-fi fandové i techničtí geeci), ale hlavně je jeho novinka neskutečně inspirativní a dovedu si představit, že si děcka po jejím skončení začnou zase hrát s Merkurem nebo se hlásit do kroužků botaniky a elektrotechniky. Scott čerpá z vděčné předlohy a pochopil její sílu. Hlavní hrdina není ubulený trosečník, ale vědec s dokonalým výcvikem a nejspíš geniálním mozkem. Umí se o sebe postarat a situaci má v rámci možností pod kontrolou. Nedojde tu na žádná velká klišé a scény, při nichž hrdina bojuje sám se sebou a hledá novou vůli pokračovat dál.

Damonův trosečník prostě není idiot. Chce přežít a ví, že se musí snažit. Zároveň ale neupadá do deprese. Ví, jaká je jeho situace, ale proč nad tím přemýšlet, když to ničemu nepomůže? Takže jo, i tváří v tvář téhle zatraceně blbé situaci si zachovává smysl pro humor. A vy mu budete strašně držet palce. Scott ho většinu stopáže nechává hrát si na MacGyvera a v NASA zase vědci pořád kecají, když už ale začnete mít pocit, že by to možná mohlo být trochu nudné, vytáhne režisér z rukávu finále, při kterém se budete potit až za ušima. Marťan se zkrátka vydařil. Je chytrý, vtipný, napínavý a neskutečně pozitivní.

 

Jak to vidí Cival

Ridley Scott je zpět. V top formě. Jako prvotřídní řemeslník, který má technickou stránku v malíku jako nikdo jiný, nám servíruje další výbornou žánrovku. Sci-fi mu svědčí, to se znovu potvrzuje, naštěstí hodně brzo po failu s Prometheem. Tentokrát ale nemá tak velké ambice a tak originální vizi ani výrazivo, funguje tu spíš jako vytříbený realizátor, jenž ideálním způsobem rozhýbává moc pěkně napsanou látku. Je to na jednu stranu one-man show Matta Damona, jenž z plátna skoro nesleze a prakticky sám se svými průpovídkami a Scottovými režijními finesami zabaví po víc jak dvě hodiny stopáže. V širším kontextu jde ale o skoro zemeckisovské drama jak ze staré školy o tom, jak se chytrá a odhodlaná lidská duše může popasovat s nástrahami okolního světa.  Feel-good scífko a pohodová budoucí klasika.

 

Jak to vidí KarelR

Čistá práce. Scott natočil krásně přístupný rodinný biják, v němž budete Damonovi fandit jako o život a radovat se z každého jeho úspěchu. Hardcore fandové sci-fi to možná zase tolik neocení, Marťan je ale zábavnou i napínavou žánrovkou, která nešlape vedle řemeslně a vlastně ani scenáristicky. Sem tam si možná řeknete, že se mělo to či ono víc vytěžit nebo že se dalo v lecčems přitvrdit. Natahování by ale Marťanovi spíš uškodilo, takhle tu máme svižnou vědátorskou jistotu, ze které dozajista bude evergreen. Scott už takovou trefu vážně potřeboval.

 

Jak to vidí xxmartinxx

Scott předvedl v podstatě to samé co Kormákur s Everestem. Velmi poctivě řemeslně zvládnuté drama, které sice nenabízí nic navíc a ve všech ohledech naplňuje standardy hollywoodského příběhu, ale kouká se na to fajn a nabízí to pár vizuálně pěkných a pár intenzivních scén. Trochu mě mrzí, že nebyl prakticky nijak využit element samoty a nudy - Damon je pořád v akci a skutečnost, že většinu času sedí na zadku a nic nedělá, není zvlášť zdůrazněna a rozhodně nedopadá na diváka. Psychologie tu v podstatě není moc řešena, což není vyloženě výtka, spíš jsem to nečekal.

Ale jinak jde o návrat Scotta do nadprůměru, což je hodně příjemné, protože tenhle pán to má pořád v ruce i v oku, takže jeho neschopnost při výběru scénářů pořád mrzela. Marťan je z těch filmů, co díky námětu tak dobrý režisér snad ani nemůže zkazit. Možná maličko bagatelizuju jeho kvalitu, ale když proti němu v kinech stojí Everest, který nabízí zážitek na srovnatelném principu, tak bych asi upřednostnil výšlap na osmitísícovku. Ale jinak jde o povedený film, jenž docela uteče.

PS: Nejde zrovna o one man show Matta Damona, dost prostoru mají i jiní herci, nejde o žádné klaustrofobicky uzavřené drama.

PPS: Cameron se možná potopil na dno oceánu, ale to pořád není nic oproti tomu, jak hluboko vlezl Ridley Scott v Marťanovi do zadku Číně.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace