Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Everest


ikona
KarelR
everestprvní dojmy
Tak jsme byli na nejvyšší hoře světa. Jak se nám tam líbilo? 

Vyhrabat se na vrchol Everestu není legrace. Tahle informace vás asi nepřekvapí, Baltasar Kormákur ji ale zabalil do dvouhodinového filmu, který chce být opulentní horolezeckou odyseou. A my konečně víme, jak se mu to podařilo.

 

Jak to vidí imf

Nejvousatější a nejmrazivější film letošního podzimu! Doporučuji si negooglovat nic o skutečné katastrofě, ke které na Everestu v devadesátých letech došlo, protože budete alespoň do poslední chvíle trnout, kdo to na vrchol hory dotáhne a kdo uvidí i základní tábor. Kormákur se vykašlal na hollywoodské pozlátko a pod horou zkázy osnuje spartánské lidské drama několika horolezců, co mají různé motivace a jeden jediný cíl - vylézt na ten nejšpičatější špičák.

Absence telenovelových limonád má své klady - i těm méně vnímavým už v půlce dojde, že tenhle film neskončí happyendem, ve kterém americký hrdina seskáče z hory s polozmrzlými turisty na ramenou. Tohle není Vertical Limit, ale kvalitní casting a záběry vyvolávající závrať plní dvouhodinovou stopáž víc než dostatečně. Jen prostě musíte vědět, na co vlastně jdete. Garance husiny bezprostředně po zhlédnutí je nicméně zaručena, a pokud víte, že mačka není nutně jen kočka po slovensky, máte slušnou šanci, že si svůj vrchol ve filmu najdete.

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Kormákur umí točit chlapské filmy a v Hollywoodu se mu evidentně líbí. Po zlodějském thrilleru Kontraband a akční komedii 2 zbraně tu je s Everestem, svým zatím nejambicióznějším projektem. A ten se mu povedl. Režisér víceméně kašle na patetické scény a pokouší se k příběhu přistupovat realisticky. Pří výstupu na nejvyšší horu světa i při boji o život při sestupu dolů se nedočkáme scén, kdy do půl těla vysvlečený hrdina drží jednou rukou kámoše nad propastí a druhou mlátí kamzíka přes držku. Když se tu umírá, je to bez keců. Když se tu bojuje o život, je to nadoraz. A díky tomu, že u toho jsou fakt dobří herci, se na to skvěle kouká.

Ne každý sice dostane šanci vyniknout, ale díky skvělému typovému obsazení si tu desítku ksichtů zapamatujete. A kdo možnost předvést něco víc dostane, ten ji beze zbytku využije (Worthington, Knightley a Brolin jsou výteční). Co na tom, že to vlastně ničím moc nepřekvapí a že díky sázce na realitu je tu občas víc keců než zábavy. Everest nechce být další Vertical Limit, ale mrazivý, drsný a uvěřitelný příběh se skutečným hrdinstvím při boji o život i s realisticky pojatým nehrdinským umíráním. A V IMAXu se na to kouká skvěle.

 

Jak to vidí KarelR

Krucinál, to byl nápor. Everest je překvapivě diváckým dramatem, které úspěšně kašle na hollywoodské pozlátko a servíruje uvěřitelné osudy v sakra depresivním balení. V základu je tu samozřejmě nádherné pokoukání, Kormákur se totiž s Everestem vyloženě mazlí a povedlo se mu skvěle dopilovat triky. Zároveň ale netočí jen bezobsažnou vizuální žranici, nýbrž hutné chlapácké dobrodružství, které do vás pere jednu emoci za druhou.

Chvíli se s hrdiny radujete, chvíli strachujete, chvíli máte na krajíčku, protože otevřela stavidla samotná Keira... prostě je to dost vtahující zážitek, kterému lze vytknout jen příliš ubrečené finále a občas zbytečné postavy a dějové linky. To všechno jde ale ihned odůvodnit tím, že se to takhle prostě stalo. Takže pro jednou odložte scenáristická pravítka a nechte se pohltit obrovskými sny a ještě větším mrazem. Vážně to stojí za to.

Recenze dorazí příští týden.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace