Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Labyrint: Zkoušky ohněm


ikona
Mr. Hlad
první dojmy
Během nudného podzimu v kinech se pokusí zazářit pokračování loňského sci-fi hitu. Má cenu se na něj těšit? 

Když do kin vloni zamířil první díl sci-fi série Labyrint, čekali jsme přinejlepším další unylou young adult podívanou a vylezl z toho drsný, temný a napínavý film s výtečnými hereckými výkony a zrežírovaný pevnou rukou. Teď tu máme dvojku. Co na Labyrint: Zkoušky ohněm pár hodin po projekci říkáme?

 

Jak to vidí Mr. Hlad
Vloni mě Labyrint překvapil, teď už jsem do kina šel s tím, že se můžu těšit na víc než jen průměrnou sci-fi pro teenagery. A dostal jsem ji. Ona to vlastně sci-fi pro teenagery moc není. Hrdinové jsou sice mladší, zapomeňte však na to, že by se tu vedle boje o osud civilizace řešily i první milostné problémy. Tady se akorát řve, utíká nebo bojuje o život. Wes Ball to má v ruce a první dvě třetiny jsou vyloženě super a celkem mě překvapuje, že má dvojka Labyrintu rating PG-13, protože se tu nemluví zrovna slušně, několik scén je vyloženě drsných a emocionálně silnějších, než by člověk od žánru čekal. Herecky jde taky o špičku, opět se sice musíme obejít bez hvězd, ale Dylan O'Brien má charisma jak sviňa a všichni veteráni z jedničky i nováčci odvádí v rámci možností vynikající výkony. Ball navíc umí člověka vylekat, naservírovat mu akční scénu, za níž by se nestyděl ani Cameron u Terminátorů, fakt hnusná monstra a hrdiny, jimž budete držet palce. Škoda trošku delší stopáže, kvůli níž ke konci filmu malinko dochází dech, v rámci žánru jde ovšem pořád o naprostou špičku, která si zaslouží pozornost. A režisér si j zaslouží ještě víc.

 

Jak to vidí KarelR
Jako kdyby si Cameron pomaličku vychovával nástupce. Vážně. Wes Ball už minule ukázal, že umí vést herce, budovat napětí i točit akci, a druhý Labyrint je ve všech směrech nadstavbou. Casting je bez výjimky výborný a každých 20 minut budete plesat nad tím, kdo urval další novou postavu. Příběh je patřičně mysteriózní, má pár fajnových zvratů a sem tam přihodí výborný hororový moment. No nejvíc potěší veškerá akce, která je skvěle rytmizovaná i ozvučená, dává důraz na cameronovské podhledy a servíruje přesně to, co chcete vidět. Druhý Labyrint je zkrátka jedna velká stylovka, která podává i ta největší klišé schůdně a drtí PG-13kový rating až na kost. Takže budete smutní jen z toho, že se Ball musí držet v pitomých mantinelech knižní předlohy a od půlky je film až příliš zatížený žánrovými úkroky a probrečenými dialogy. Pořád v něm ale je spousta pasáží, které působí jako kříženec The Last of Us a Vetřelců. Což je pro lacinou young adult sci-fi luxusní vizitka.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech. A mimochodem, v trailerech je jen zlomek toho, co Ball vybalí ve filmu. Kéž by se tím inspirovalo alespoň pár kampaní.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (27)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace