Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hip hop rulez! Rapperský manifest rozmetal Ritchieho


ikona
Cival
ice cubetržby
Frajeři z černošskýho nejbru si vyšlápli na elegantní agenty... 

Dneska se můžu pochválit. Že totiž bude Straight Outta Compton obrovský hit jsem začal cítit hned po prvním traileru. Našinec se může smát tomu, jak se skládá hold srandistovi Icei Cubeovi, nutno ale podotknout, že před skoro třiceti lety bejvala „kostka ledu“ fakt cool. A že hudbou a vlastně i životním stylem, který razila spolu s parťáky v N.W.A., ovlivnila nejen hip hop a rap, potažmo celý showbyznys, ale hned několik generací posluchačů – a nejen těch černých a gangsta.

Vzpomínka na jejich epopej vypadala už od prvního traileru velmi našláple a hlavně současně. Jasně čitelní hrdinové, srozumitelné problémy i postoje, chytlavý soundtrack a celkově velmi trendy audiovizuální podání od režiséra F. Garyho Graye (Ctihodný občan, Vyjednavač, Loupež po italsku), to všechno přesvědčovalo o nosnosti tohohle projektu už od prvního videa.

 

Když filmu ještě píchli chválou američtí recenzenti, nemohlo být pochyb, že se do kina poženou nejen početné tábory fandů Ice Cubea, Dr. Dre a dalších černých drsňáků, ale i spousta jiných diváků. Stalo se realitou: Už v pátek vyválčilo Straight Outta Compton neskutečných 24 milionů dolarů, za celý víkend pak z ani ne tří tisícovek kin vytáhlo fenomenálních 56 mega. Samozřejmě jde o nejúspěšnější hudební životopis vůbec a díky zdolání padesátimilionového otvíráku Eminemovy 8. míle i o největší rapperskou pecku. Na druhou stranu tohle prvenství nemusí moc dlouho trvat, protože už ve čtvrtek si odbude premiéru RYTMUS: Sídliskový sen

TRŽBY HUDEBNÍCH ŽIVOTOPISŮ

No, teď vážně. Ice Cube má fakt najeto, protože ve Straight Outta Compton pomohl nejen etablovat svého synátora na hollywoodské nebe (hraje jeho samého), ale připsal si i komerčně nejsilnější projekt své bohaté kariéry. Jedničkou jeho filmografie přitom byla loňská Jízda švárů aka Ride Along, která se už v zimě dočká skoro jistě úspěšné dvojky. Studiu Universal se tak spojení s Icem Cubem sakramentsky vyplácí a upevňuje si díky němu pozici suverénně nejsilnějšího hráče na trhu. Dr. Dre asi takový zátah na plátna neudělá, ale pro něj by šlo s ohledem na byznys se sluchátky stejně jen o drobné…

TRŽBY FILMŮ ICE CUBEA

A když už jsem se začal plácat po zádech :), můžu rovnou přidat doušku, že úvahám o miliardě páté Mission: impossible jsem se na rozdíl od řady jiných taky tuze smál. To ale neznamená, že by tenhle výtečný blockbuster nebyl projektem zatraceně cenným a že by nevykázal solidní čísla. V Americe se drží na stříbrné pozici, tentokrát se 17 miliony, které Cruise nakopávají na aktuálních 138 mega. Celosvětově to pak dělá téměř čtyři sta milionů, takže i když se do toho Hunt a spol. naplno opřou v Číně, megahitového rozměru Mission: Impossible 5 nedosáhne. Zas tak moc to ale neva – šestka bude.

TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE MISSION: IMPOSSIBLE 

Naopak úplně mimo jsem byl před půl rokem u Fantastické čtyřky. Spojení nevytěženého comicsového univerza s režisérem progresivní Kroniky Joshem Trankem totiž vypadalo velmi slibně, nakonec se z restartu ale vyklubal jednoznačný průšvih léta. Víc jak dvoutřetinové propady zisků jsou dalším příznakem katastrofy, průběžná čtyřicítka z Ameriky je pak hotovou tragédií, kterou nezjemní ani pár desítek melounů ze zbytku světa. Aby se fakt tahle čtverka břídilů nevrátila brzo k Marvelu…

TRŽBY FANTASTICKÝCH ČTYŘEK 

 

Předvídatelně to bohužel dopadlo s agentskou oddychovkou Krycí jméno U.N.C.L.E. Jako u mnoha jiných látek, které zasmrádají Evropou a starými časy, ani tady kasovní pšenka nekvetla, takže se film odprezentoval jen se slabými třinácti miliony. Recenzenti dávají opatrně palec nahoru, ale žádný jásot. Na studiu Warner Bros. pak bylo jasně patrné, že si moc neví rady s kampaní – odtajňovali čím dál tím víc materiálu, ale kulervoucí důvody, proč jít do kina, nikde.

Star-power Armieho Hammera je nulová a Henry Cavill bez supermanského kostýmu taky nikoho nezajímá. A jelikož fanoušci šedesátkového seriálu, jenž byl předobrazem filmu, zjevně povětšinou vymřeli, vlastně moc nebylo na koho cílit. Guy Ritchie sice doručil Warnerům svižné retro, ale ti ho nezvládli prodat, takže veleúspěšná kooperace po vzoru dvou Sherlocků Holmesů se nekoná. Asi by to chtělo návrat k legendárnímu detektivovi, ten by těch čtyřicet míčů, co si vydobyde U.N.C.L.E. během několika týdnů v amerických kinech, urval za dva dny promítání.

TRŽBY FILMŮ GUYE RITCHIEHO

Na šesté příčce se drží nezávisle distribuovaný thriller Dárek, jenž to díky výborným referencím dotáhne záhy i do českých kin. Chválený psychologický napínák zakotvil momentálně na 23 mega – v to nikdo nedoufal.

Sedmou pozici si v klidu hlídá Ant-Man. Ze své domoviny má 157 milionů, celosvětově pak třetinu miliardy. Solidní práce.

Do desítky se vešla ještě nová verze Bláznivé dovolené, vyndaní Mimoni, kteří jsou čtyřicet milionů od miliardy, hudební melodrama Nikdy není pozdě aka Ricki and the Flash a přisprostlá Vykolejená, jíž ke stovce z Ameriky zbývá už jenom kousilínek.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se American Ultra popere s restartem Hitmana a dvojkou Sinister.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace