Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Co všechno víme o Batman vs. Superman?


ikona
imf
batman vs. supermanbatman/supermandc
Velkolepá upoutávka z Comic Conu si o pitvu přímo říkala. Nakopne tímhle kouskem DC svůj filmový vesmír? 

Ne všichni v redakci považují Muže z oceli za jeden z nejlepších filmových komiksů posledních let. No dobře, popravdě jsem v tomhle přesvědčení sám, takže není divu, že mi analýza trailerového nátřesku od Snydera spadla do náruče. Bez ohledu na to, co si myslíte o celovečerním Supermanovi nebo Snyderově umu, by vás měl duel nejslavnějších komiksáků od DC velmi zajímat. Někteří z nás na něj čekali od chvíle, kdy v postapokalyptickém světě z Já, legenda zmerčili v pozadí plakát, komplet s logem, které se až tak moc neliší od toho oficiálního.

 

Tenkrát to byl vlhký sen, dneska už jde o blockbusterovou realitu, která nás čeká koncem března příštího roku. Pokud si chcete Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti trochu vyspoilerovat, sežeňte si tři roky starý dvoudílný animák Batman: Návrat Temného rytíře, který vychází ze stejnojmenného komiksu Franka Millera, a jímž se Snyder částečně inspiruje (dějově i vizuálně). Ve filmové duelovce toho ale bude mnohem víc - má posloužit jako základní kámen nového komiksového vesmíru, a tak je potřeba představit celou řadu superhrdinů i superzáporáků, přivést zpátky do hry Batmana a zkrátka na ploše celovečeráku odvést zatraceně hodně práce. Není divu, že upoutávka vypadá tak nabušeně. Zároveň se jí pak daří adresovat některé výtky, které na Snyderovu hlavu padly po Muži z oceli.

Ano, mluvíme o tom neslavném akčním finále, ve kterém Superman zlikviduje při boji se Zodem a jeho pohůnky půlku Metropolis. Jistě i někteří z vás se účastnili nekonečných diskuzí o bortících se mrakodrapech plných lidí a Supermanově neschopnosti (bezmoci) s tím cokoliv udělat. Voda pod mostem? Ale nikoliv, Snyder vychytralým oslím můstkem oba filmy propojuje už v úvodní scéně traileru, kdy Superman přilétá do Kapitolu, aby se zodpovídal ze svých činů.

 

Všimněte si zástupu lidí před Kapitolem a cedulí, které třímají v rukou. Falešný bůh, registrace, určování pravidel, zákaz superhrdinů... mělo by vám to připomenout nejen X-Meny nebo marveláckou Občanskou válku (viz námět třetího Kapitána Ameriky), ale třeba i Strážce. Lidé se bojí - silného mimozemšťana, co je na jejich straně, ale má potenciál je zničit jedním mávnutím ruky. Musí se chovat podle pravidel, našich pravidel, a pak ho možná začneme mít rádi. Někde tam venku jsou ale i lidé, kteří uznávají pravidla a zákony, které stojí nad těmi, co se podepsaly v Kapitolu.

Ne, nemluvíme o Daredevilovi, to je zas ten druhý vesmír. První scéna s Brucem Waynem nám opět připomene finále Muže z oceli, ale tentokrát brané od Země. Bruce Wayne utíká bortícími se ulicemi, aby byl svědkem Zodova laserového zraku, který přetne vejpůl další mrakodrap. Ikonografie jak z jedenáctého září. Je to laciná zkratka, v hollywoodských filmech často nadužívaná, ale možná právě proto tak účinná. Finále Muže z oceli je pro Waynea jako jedenácté září. Mrtví v jeho Wayne Tower, pocit viny a následně i vztek. Tomu chlápkovi s eSkem na hrudi by to měl někdo vytmavit. I kdyby ten někdo měl znovu sáhnout po netopýřím obleku.

 

Můžeme se dokolečka hádat, jestli měl Snyder tohle zdůvodnění předem připravené, nebo jen nasměroval fanouškovské hejty správným směrem a použil je ve svůj prospěch. V ukázce to zatím krásně funguje a Ben Affleck jako osvalený Wayne působí dojmem oprávněně naštvaného singla, který si ve své moderní rezidenci vybíjí nejdřív vztek na činkách, a pak se při pohledu na počmáraný Robinův oblek rozhodne jít znovu do akce. Co nám tahle scéna říká? Možná, že v tomhle novém vesmíru nemáme počítat s cirkusáky a prát se budou jen velcí kluci. Do budoucna se to ale může změnit, protože Robinův kostým obléklo hned několik postav.

Než se Batman proklestí k samotnému Kal-Elovi, bude muset zmlátit pár vojáků v uniformách, na kterých se skví logo Supermana. Jsou to groupies nebo je v tom něco tajemnějšího? Popravdě sami nevíme. Na jedné z prvních fotek před Supermanem tahle jednotka skoro až zbožně pokleká, což minimálně naznačuje, že určitá část lidstva superhrdinovi fandí.

 

Rivalita mezi Batmanem a Supermanem je o to silnější, že Supermanovo alter ego - Clark Kent - rýpe od novinářského stolu do Wayneových aktivit, když se doslechne o jeho radikálním názoru na Supermana. Od písmenek ale bude Superman nucen přejít k opravdové konfrontaci, ačkoliv ho od toho maminka Kentová odrazuje, stejně jako se Wayneovi snaží promluvit do duše jeho věrný komorník Alfred. Obojí je marné, veřejné mínění si žádá krev a Batman je připraven mu ji dát, ve světle obřího reflektoru s vyříznutou siluetou netopýra.

Ti dva to k sobě ostatně nemají daleko. Pokud vás trápilo, jak se Bruce Wayne ocitl ve finále Muže z oceli, který se odehrává v Metropolis, vězte, že Gotham je geograficky coby kamenem dohodil. Podobně jako je New Jersey na dohled od New Yorku, jsou Metropolis a Gotham sesterská města. Řádění Kryptoňanů tak logicky ovlivnilo i Gotham a přineslo do něj obdobnou zkázu jako do Metropolis.

 

Tohle by samo o sobě stačilo na jeden hodně výživný blockbuster, že? Warneři se ale bohužel nesmí zastavit, protože před sebou mají ještě hodně práce. Jokerova přítomnost v Gothamu (a tudíž v tomto filmovém vesmíru) se možná ve Snyderově filmu omezí jen na čmárané vzkazy na kostýmech či novinových útržcích, jež poslouží jako předkrm před Suicide Squad. Pak tu ale máme postavy, které je potřeba pořádně představit - třeba Wonder Woman v podání Gal Gadot.

Ta se v traileru bohužel jenom mihne, ale můžeme potvrdit, že jí kostým skvěle padne a zjevně bude hrát spíš amazonku než princeznu, ačkoliv si ji určitě užijeme i v civilním oblečení. Její neviditelné letadlo v ukázce vidět není (což neznamená, že se tam nevyskytuje!), ale její náramky umí nadělat pořádnou paseku v okruhu několika bloků. Jak Diana do celého příběhu zapadá? A budou její síly záviset spíš na technologii nebo na mystice? To se pravděpodobně dozvíme až v kině. Aquaman Jasona Momoy v upoutávce možná je a možná není - vidíme tu siluetu potápějícího se muže, ale to už bychom opravdu stříleli do tmy. Což nás přivádí k muži v pozadí - Lexi Luthorovi.

 

Supermanův úhlavní komiksový nepřítel, jehož si zahrál Jesseho Eisenberga, možná některé fanoušky překvapil. Vždyť je mu třicet, má vlasy a chová se jako Zuckerberg. Jako aktualizace miliardářských typů, které přicházejí z úplně jiného prostředí a jsou upleteni z jiného těsta, aniž by byli byť jen o fous méně zákeřní, to ale vlastně parádně sedí. Nepochybuji o tom, že Luthor o svoje vlasy přijde. Ale ne dřív, než rozpitvá mrtvolu generála Zoda, najde kryptonit a zdrží mezitím Supermana u soudu tak dlouho, aby "měl klid na práci". Jeho dlouhé prsty očekávejte ve všem - nedivil bych se ani tomu, kdyby Bruce Waynea na Supermana tak trochu poštval Luthor. Tím totiž zaměstná nejen vrchního Mirka Dušína, ale i svou miliardářskou konkurenci. V Americe tomu říkají win-win.

Co konkrétně má Luthor za lubem ale vlastně nevíme. Eisenberg na svých bedrech dost možná potáhne finále snímku, protože ačkoliv je hlavní atrakcí samotný souboj Batmana a Supermana, ke kterému film směřuje, jeho rozuzlení a následné přemostění do dalších celovečeráků bude kromě tuny CGI vyžadovat i nějaké ty chytré nápady ve scénáři. A právě tady, až se konečně provalí, že za vším stojí Luthor, bude muset mladý herec "přehrát" všechny ostatní ve filmu, aby Luthora dostatečně prodal. Svým způsobem si na téhle postavě vylámal zuby i Kevin Spacey v Singerově romanci Superman se vrací. Tak (si) držme palce.

 

Zatím je ale předčasné si cokoliv myslet. Luthor nemá v traileru příliš prostoru a jeho věk by mohl odkazovat k začátku jeho kariéry coby záporáka a tedy určité nevyhraněnosti. Superman v ukázkách nemluví pro jistotu vůbec a Batman se omezuje na silácké hlášky o krvácení. Snyderův marketing je ale hodně pevný v kramflecích - nadupaný vizuál funguje, záběry opsané z Millerova komiksu jsou rozeznatelné na první pohled a pocit, že se děje něco neopakovatelného, má divák od začátku do konce upoutávky. Je jen na vás, jestli tohle trailerové pozlátko hodnotíte optikou Muže z oceli, nebo se těšíte, že se do toho Warneři konečně opravdu obují.

Studio si rozhodně ukouslo pořádný krajíc a jestli ukázka něco spolehlivě naznačuje, tak frenetičnost chystaného jarního blockbusteru. Snyder bude muset ukočírovat tři čtyři dějové linie a zároveň nás zasypat epickými akčními scénami. Je to důvod k panice? Záleží na tom, jak moc se vám líbili Strážci. U nich se totiž Snyder musel popasovat právě s dějově objemnou předlohou a zároveň ukojit nutkání nacpat zpomalovačky a špičkovou akci do každé druhé scény. A zadařilo se. Tedy alespoň podle mne - i po marvelovské ofenzívě považuji Strážce spolu s druhými X-Meny nebo druhým Spider-Manem za to nejlepší, co v oboru komiksových velkofilmů vzniklo.

 

Batman vs. Superman se jim pravděpodobně nevyrovná, ale už samotná existence Strážců mi brání Snydera podceňovat. A po místy patetickém, ale předloze věrném a blockbusterovém Muži z oceli o tuhle epickou držkovou rozhodně strach nemám. Rvát se to ovšem bude i na druhé straně barikády, viz třetí Kapitán a souboj mezi Stevem a Tonym. Čeká nás hodně perné filmové jaro. Je na vás, jestli budete držet palce Losnovi nebo Mažňákovi. Já osobně fandím oběma.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (31)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace