Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Ant-Man


ikona
Mr. Hlad
ant-manprvní dojmy
Co říkáme na Marvelovku s nejmenším hrdinou comicsového vesmíru? 

Nejmenší marvelovský hrdina to rozjíždí sólo. Ant-Man se rodil dost těžko, byl odejit režisér, na poslední chvíli se hledal náhradník a samotný hrdina vypadá vedle těch už dobře známý spíš srandovně než hrozivě. Ale právě to mohla být jeho výhoda. Povedlo se Marvelu představit další charakter, na jehož dobrodružství se budeme těšit, nebo je tenhle minihrdina krokem vedle?

 

Jak to vidí Mr. Hlad
Přebírat v polovině příprav film po Edgaru Wrightovi asi není sranda, ale Ant-Man vypadá, že by ho mohl točit každý. Ten film nemá nic, čím by se odlišoval od ostatních comicsovek. Nic, kvůli čemu byste si ho pamatovali. Marvel si vždycky uměl vyhrát se žánry, a i když točil rodinné akční blockbustery, vždycky se jeden od druhého něčím lišily a alespoň se pokoušely tvářit jinak než ty ostatní. Teď nemám na mysli žánr, ale zkrátka styl. Ant-Man ovšem ne. Ant-Man nemá nic. Sice občas předstírá, že se inspiroval v sedmdesátých letech, ale jinak jde o skoro až primitivní origin z doby comicsového temna před X-Meny. Krom toho tu není moc na co koukat, půlka filmu se odehrává v kuchyni Michaela Douglase a akční scény jsou v porovnání s tím, co předvedla JAKÁKOLIV předchozí Marvelovka, skutečně nudné. Jasně, superhrdina, co lítá na mravencích, to bude mít vždycky těžší než hláškující militantní mýval a strom-mlátička, ale to mělo lidem z Marvelu dojít a měli s tím něco udělat. Takhle z toho vylezl film, kde je papírově všechno správně, ale nic vyloženě dobře. Příběh, vizuál, postavy, herci... nic z toho extra nezaujme a sázka na humor tu vychází víceméně napůl, těch tref úplně mimo je taky dost. No ale alespoň jsem si potvrdil, že Paul Rudd na hlavní roli jednoduše nemá. Ant-Man se bude nejspíš „docela líbit“ skoro každému. „Docela líbit“ je ale sakra málo.

 

Jak to vidí xxmartinxx
Jak jsem zatím pokukoval po pre-prvních dojmech, zdá se mi, že my, co jsme příliš neocenili Strážce Galaxie, jsme nyní konečně spokojení a naopak příznivci tak trochu kroutí hlavou. Ant-Man se rozhodně pokouší o podobně uvolněnou notu, podle mě o dost úspěšněji, kdy na mě ta uvolněnost nepůsobí jako kalkul (ačkoliv, jako vše u Marvelu, kalkul je), ale něco, co do toho filmu zapadá. Asi pomáhá i malé měřítko, v jehož důsledku se finální bitka odehrává na mašince Tomášovi, přesto je dostatečně cool. Rozhodně je pravda, že se v tom filmu skoro pořád jen o něčem mluví a strávit dneska půlku stopáže samotným nácvikem schopností je dost o hubu. Na mě to ale všechno působilo tak přirozeně! Navíc sympatické postavy a pár, mezi kterým to konečně opravdu jiskří... opravdu jsem si to užil a nedokonalosti (horší akce) chci odpouštět.

Jak to vidí KarelR
Společně s Neuvěřitelným Hulkem nejslabší marvelovka! Z Ant-Mana se sice vyklubala stále schůdná rodinná podívaná (takže zůstáváme v neškodném blockbusterovém průměru), v porovnání s druhým Kapitánem nebo Strážci Galaxie je to ale dost bída. Peyton Reed vzal Wrightův očividně přehrocený scénář, utlumil komediální ztřeštěnost, přidal klišovité drama a celé to splácal do generické přehlídky popcornových klišé. Herci tak nemají co předvést, akce je zatraceně málo (přičemž není nikterak úchvatná) a vy jen dvě hodiny sedíte a přemýšlíte o tom, co všechno se asi rozcupovalo po Wrightově odchodu. Ano, Rudd je pořád sympaťák a setkání se zbytkem Avengerů zřejmě ustojí. Tady se ale potácí v zoufale nevýrazném originu, kterému chybí jiskra a spád. I v potitulkové scéně je víc filmařského umu než v celém předcházejícím celovečeráku. O budoucnost Marvelu se tedy nebojím, tady se nicméně sešlo snad všechno, co na něm jeho odpůrci kritizují.

 

Jak to vidí k0c0ur
Jediný způsob, jak tenhle prokletý, odkládaný, přepisovaný a rušený projekt uvést do provozu, bylo vsadit všechno na jednu kartu – vykašlat se na vážného hrdinu s vážnými problémy a mravenčího chlápka zkrátka prodat přes humor (taky kdo by těm vážným mravenčím dilematům věřil?). A daří se. Začíná to úslovím „když potřebujete hláškaře, zavolejte Michaele Peñu“ a pokračuje v podobném duchu... no vlastně každou druhou minutu. Ant-Man se snaží, seč může, abyste mu věřili sympaťáka, co má pod čepicí, je hodným tátou a nemá žádné charakterové vady, protože to na něj osud prostě vždycky nějak ušije a on je v tom nevinně. Paul Rudd možná poprvé před kamerou nevypadá jen jako kámoš od vedle a na popředí klasického stokrát viděného scénáře „from zero to hero“ servíruje poměrně chytrou sympatickou postavu, se kterou si ty necelé dvě hodiny dokážete opravdu užít. Kašle se tu na vysvětlování a origin, věci se prostě dějí, fyzikové ať se jdou zahrabat, zábava je na prvním místě. Ant-Man jako žánrově téměř čistá heist movie má tah na branku a není do sebe ani trochu zahleděná (mrk mrk, Avengers 2). Ano, je z toho cítit, že na to nebylo extrémně moc peněz, že herci se rekrutovali spíše ze seriálů a že napojení na existujicí marvelovský vesmír mohlo být kvalitnější, ale v Marvelu na Ant-Mana očividně zase tolik nevsázejí a jenom si museli splnit povinnou představovačku méně známého Avengera. O to příjemnější je výsledek; z tak trochu odepisovaného outsidera vznikl hrdý film, který to na plátno dotáhl s takovou dávkou důstojnosti, že bych tomu po těch úvodních tahanicích s režií a scénářem ani za mák nevěřil. A z čeho mám největší radost - Wright je tu pořád cítit na každém rohu, což je přesně to, co tahle látka potřebovala. Příjemné překvapení.

Recenzi čekejte velmi brzy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (34)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace