Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel Andrew Lesnie, kameraman Pána prstenů


ikona
Mr. Hlad
rip
Právě jsme přišli o spoustu epických výjevů... 

V Hollywoodu je pár kameramanů, jejichž jméno bývá automaticky synonymem pro jistotu kvalitní vizuální podívané. A teď je o jednoho méně. Andrew Lesnie, profík na skutečně velkolepé filmy, zemřel na infarkt v pouhých devětapadesáti letech. Narodil se a tvořil především v Austrálii, kde pracoval na spoustě filmů, o nichž jste nejspíš nikdy neslyšeli. Dělal i na hitu Babe, galantní prasátko, který to dotáhl na sedm nominací na Oscara a jednu i proměnil, jeho kariéru ovšem změnila až spolupráce s Peterem Jacksonem.

 

Právě ten se rozhodl, že je Lesnie ten pravý člověk, který mu může pomoci na plátně oživit svět J. R. R. Tolkiena. Za kamerou stál u všech tří dílů Pána prstenů a později i u všech Hobitů, a do značné míry je to právě jeho zásluha, že jsme minimálně u prvních filmů v kině křičeli nadšením. Mimo Pána prstenů točil s Jacksonem i King Konga a na svém kontě má i Zrození planety opic, sci-fi s Willem Smithem Já, legenda nebo aktuální Cestu naděje Russella Crowea. Lesnie svojí práci vždycky rozuměl a za Společenstvo Prstenu dokonce dostal Oscara. O to víc zamrzí, že vlastně zemřel relativně mladý.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace