Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Avengers: Age of Ultron


ikona
Cival
první dojmy
Nejmocnější hrdinové světa podruhé a... 

Dvojku Avengers doprovázejí vlažnější zámořské reakce, takže na ni asi nikdo nešel v očekávání totální pecky. Inu... tady máte naše ortely.

Jak to vidí Cival

Jaké trailery, takový film. Přeplácaný digifest, ve kterém je víc postav jak na orloji (nebo spíš dvou orlojích), je vlastně klasickou nastavovanou kaší po výborné jedničce. Áno, Whedon pořád umí pracovat s dialogovým humorem, občas přijít s nějakým tím vtípkem a má k sobě šestici cool, jasně vyprofilovaných postav, s nimiž prostě chcete vidět další filmy a zajímají vás jejich osudy, pohnutky, trable. Chemie mezi nimi pořád funguje, jejich dobrodružství je ale naprosto generické a nezajímavé zápletkou, záporákem i audiovizuálním pojetím, které bych charakterizoval jako... no, tak nějak šedivě vyblité. Většina scén by mě bavila asi víc na papíře než ve výsledném filmu (třeba Hulk vs. Hulkbuster), protože gradace Whedonovi tentokrát nefunguje a Avengers 2 tak trpí klasickými neduhy sequelů, kde musí být všeho víc a nutně větší. Vlastně mi dost evokovali Transformers 2 až 4 - akorát na nich dělá šikovnější, snaživější a vynalézavější tvůrce, co má pod palcem tým mnohem zábavnějších superhrdinů.

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Čekal jsem víc. Vlastně jsem čekal o dost víc. Avengers 2 jsou solidně natočený letní popcorn, ale chybí mu to, čím mě před lety učarovala jednička. Dvojka postrádá její lehkost a nadhled. Místo toho chce na diváka narvat všeho víc. Víc postav, víc akce, víc velkoleposti. Postav je ale tolik, že buď mají příliš málo prostoru, nebo jsou jednoduše nudné (ruský přízvuk u dvojčat je fakt málo na to, aby mě ti dva zajímali). Akce sice dostaneme hromadu, ovšem až na pár povedených kooperačních bitek, v nichž se hrdinové doplňují, tu není nic, co by stálo za pozornost. A na efektní scény, jako byla čenichovka obřímu mimozemšťanovi v jedničce nebo Hulkovo řádění se stíhačkou, rovnou zapomeňte.

Zvraty se sice nějaké objeví, ale buď se dají očekávat, nebo zkrátka nefungují tak, jak si asi tvůrci představovali. A i když se Avengers pokouší tvářit jako velkolepá podívaná, v níž se hrdinové podívají do všech koutů světa, nakonec je z toho stejně jen dvě a čtvrt hodiny dlouhá průměrná comicsová akce s průměrnými vtipy. Ten film nemá ksicht. Je jen velký, hlasitý a výpravný. A to je na něco, co chtělo být filmovou událostí léta, dost málo. Avengers 2 mají blíž k unylým sequelům Thora a Iron Mana než třeba k stylově špionážní dvojce Captaina Americy nebo nápaditým Strážcům Galaxie.

 

Jak to vidí xxmartinxx

Já to tam hledám, vážně moc, ale už to tam není. Prostě dvě a půl hodiny, z nichž hodinu a půl si lidé o něčem genericky povídají, a pak se začnou v nepřehledné akci rubat, aniž by hrozilo, že se někomu z hlavního týmu něco stane. Teda krom rutinních Ultronů, ti naopak padají po stovkách a tvoří snad nejslabšího oponenta, jaký kdy v marvelovkách byl. Záporákovi navíc chybí charisma Lokiho, prostě je jen naštvaný. První Avengers byli ve svojí ultimátnosti svěží, rychlí a vtipní, druzí jsou ubíjející a nudní, naprosto mechaničtí, k tomu jakoby i natočení o dost hůř - akce je nezajímavá a chybí jakékoliv eye-candy momenty. Jsem vážně zklamaný, protože jsem čekal víc. Je to typicky vysoustruhované, takže to samozřejmě není podprůměrný film, ale vážně... Je to především zbytečné. Od Avengers bych čekal, že ten svět někam posunou, že to bude událost - v tom filmu se ale v podstatě nic nestalo.

PS: Karel asi může psát moje první dojmy za mě, protože přesně tohle už před filmem tvrdil, že napíšu. A mě štve, že nemůžu překvapit. Takže se omlouvám.

 

Jak to vidí KarelR

Vítejte u světla na konci tunelu. Zatímco ostatní dvojka Avengers zklamala nebo rovnou znechutila, mně asi pustili nějakou jinou verzi. Čekal jsem slabšího pohrobka jedničky, místo toho jsem ale dostal plně whedonovský upgrade, ve kterém je všechno, na co minule nebyl čas. Opět se sice nedějí záporácké zázraky a to samé platí pro tuctový vizuál, Joss ale úřaduje hlavně v rozdávání prostoru postavám, celkovém rozložení akce a dialogů a samozřejmě v servírování comicsových momentů, o kterých jste ani nevěděli, že je chcete vidět.

Výsledkem je mohutná popcornová jízda, v níž osobní linky fungují stejně dobře jako akční veletoče (spíš lépe) a která vítaně uzavírá druhou fázi marveláckého vesmíru. V kontrastu k tomuhle finišování rozhodně zamrzí, kolik času musí Joss věnovat lákání na Infinity War a kolik ho naopak chybí dvojčatům, jejichž pohyb po šachovnici nemusel být tak zkratkovitý. Ve finále se ale všechno slije do svižného a emocionálně působivého koktejlu, který je možná složitý a chybí mu prvoplánově atraktivní lokace, jenže to už je holt daň jedenáctého filmu v sérii. Řadoví diváci tak asi budou chvílemi nepříjemně tápat. Pokud mám ale mluvit za sebe, užil jsem si to do od začátku do konce. Už aby tu byla druhá projekce!

 

Recenzi čekejte v příštích dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace