Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Kingsman: Tajná služba


ikona
KarelR
kingsmanprvní dojmy
Režisér Kick-Ass a X-Men: První třída to zkouší se špióny. A je to velká krvavá radost! 

Špiónský akčňák Kingsman: Tajná služba patřil mezi nejočekávanější filmy minulého roku. Pak se přesunul na únor 2015 a zařadil se mezi nejočekávanější filmy letoška. No a teď jsme ho konečně viděli, takže s radostí dáváme na vědomí, že za tři týdny prostě musíte zajít do kina.

 

Jak to vidí KarelR

Předně je třeba říct, že Kingsman není taková drzá pumelenice jako Kick-Ass. Zaprvé už víme, co můžeme od Matthewa Vaughna očekávat, zadruhé nejde o šílenou komedii, ale spíš o bondovské šedesátkové retro (podobně jako X-Men: První třída), v němž se klasický špiónský příběh protíná s přísně moderní akcí a humorem. Vaughn tu věnuje spoustu času hlavním hrdinům, kteří nemají být jen spotřebními drsňáky, nýbrž pečlivě vysoustruženými džentlemany s tajnou schopností vyhlásit nebo seřezat úplně kohokoliv. V podání Colina Firtha je tenhle mix vyloženě brilantní (jeho stírání je vždycky dlouhé, složité a servírované medovým hlasem) a podle očekávání nezaostává ani Taron Egerton, který je stejně sympatickým objevem jako Aaron Johnson. Právě díky téhle dvojce je skoro hodinový rozjezd filmu zábavný a zajímavý, ačkoliv je pomalejší a vlastně i relativně umírněný.

A co se děje pak? Pak už si konečně vezme slovo Vaughn, který začne oživovat ohromně brutální a nápadité akční scény, aniž by jimi rozbil dramatičtější podloží filmu. Najednou je na plátně obrovská žánrová radost, která by v dnešním Hollywoodu zřejmě přišla o koule. Britové si ale můžou dovolit daleko víc, takže se jde nekompromisně na krev a z odvázaného konceptu se vytěží další těžkotonážní pecka, u níž se člověk už během titulků těší na druhou projekci. Mise splněna!

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Když někdo natočí filmy jako X-Men: První třída a Kick-Ass, má trochu problém, protože očekávání diváků budou u jeho dalšího projektu sakra velká. Ale Matthew Vaughn v Kingsman: Tajná služba všem dokázal, že se toho nebojí. I tentokrát je to pecka, jen možná malinko jiná, než čekáte. Zatímco Kick-Ass hodně sázel na komediální notu, ale dokázal ve správný okamžik zapůsobit seriózními scénami, Kingsman na humoru zase až tak moc nestojí. Vlastně by to mohla být fajn bondovka s Rogerem Moorem nebo Piercem Brosnanem, jemuž by M přiklepl mladého parťáka.

Z každé scény je evidentní, že na něm pracovali lidé, kteří milují staré příběhy 007. Jsou tu cool vynálezy, spousta akce, vždy skvěle upravení hrdinové a jeden magor toužící po světovládě. Vaughn tohle všechno ovšem nevyužívá k tomu, aby vytvořil „jen poctu“ nebo do filmu rval za každou cenu legraci a pomrkávání na fandy žánru, místo toho natočil regulérní špionážní pecku. Ačkoliv se samozřejmě dočkáme spousty fórů a vtipných scén postavených na tom, že hrdina z ulice má být elegantním tajným agentem, jemuž by James Bond nosil kufry, Kingsman je většinu doby spíš vážná podívaná než legrace za každou cenu. Když už se ale Vaughn rozhodne vás rozesmát, tak se mu to bez problémů povede kdykoliv a hlavně v závěru nebudete nejspíš vědět, jestli máte tleskat fenomenálně natočeným akčním scénám nebo se chechtat extrémně zábavné brutalitě.

V jedné ze scén hrdina Colina Firtha řekne, že miluje špionážní filmy, jenže ty nové se berou zbytečně vážně. A podobný názor má evidentně i Vaughn.

Recenzi čekejte v nejbližších týdnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace