Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejočekávanějších filmů roku 2015


ikona
Mr. Hlad
mz nejredakcetop 10top10
Deset filmových důvodů, proč měl by rok 2015 stát za to. 

Rok 2014 si už můžeme skoro odškrtnout a už v lednu je možné zajít si do kina na pár hodně zajímavých filmů. A to je jen začátek, protože letošek vypadá co se nabídky týče hodně zajímavě. Na následující filmy se těšíme víc jak pětiletí prckové na další Vánoce a upřímně doufáme, že nás tentokrát nečeká tolik zklamání, kolik se jich nakonec vyklubalo z loňské desítky, kam se vešly třeba i Sabotage nebo Transcendence.

1. Star Wars: Síla se probouzí
Upřímně – čekali jste něco jiného? Hvězdné války jsou série, u které objevovalo krásy filmu hned několik diváckých generací a my sami jsme u nich v dětství i v dospělosti proseděli pár desítek hodin. O zápletce sedmičky zatím nikdo nic moc prozrazovat nechce, jisté ale je to, že se bude odehrávat nějakých třicet let po Návratu Jediho a že se vrací i Luke Skywalker, Han Solo a princezna Leia. Film se ovšem zaměří hlavně na nové hrdiny. Jaká je čeká výzva, zatím studio tají, ale nejspíš dojde na zbytky Impéria, které se nechce jen tak vzdát, údajně se dočkáme zbraně schopné likvidovat celé galaxie a existují i teorie, že tu Luke Skywalker bude za záporáka. Každopádně máme radost z toho, že za kamerou bude J.J. Abrams, protože nikoho vhodnějšího asi vybrat nešlo. Svým fanboyovstvím se netají, ve Star Treku ukázal, že velkolepou sci-fi zvládne bez problémů, a jeho seriály a jiné filmové projekty ukázaly, že se umí postarat i o své hrdiny. Už jen ten pocit vidět v teaseru proletět Malého Sokola byl k nezaplacení. Co s námi udělá celovečerní film, se teď neodvážím ani hádat. 

2. Šílený Max: Zběsilá cesta
Letní měsíce jsou ta část roku, kdy do kin chodí nejambicióznější a nejdražší filmy. V Hollywoodu se dnes moc neriskuje (obzvlášť, když je ve hře víc jako sto mega), a tak, ačkoliv o prázdninách do kina chodíme hodně rádi, nic moc překvapivého neočekáváme. Letos se ale po letech vrátí Šílený Max a trailery jasně naznačily, že nepůjde o klasickou popcornovou podívanou a že ho rodina, která si splete sál při výletu do kina na dvojku Avengers, možná nerozdejchá. Max, tentokrát s tváří Toma Hardyho (u Mela Gibsona je vždycky možné cameo), se spojí s jednorukou Charlize Theron, která se pokouší v postapokalyptickém světě převést přes poušť partu holek a doufá, že se jim v městečku, kde se narodila, povede obnovit civilizaci. Ale za zadkem mají desítky magorů v ozbrojených autech, kteří mají s půvabným nákladem své plány. Upoutávky vypadají jako absolutní divočina plná šílenství, násilí, efektní a brutální akce a atmosféry, jakou rozhodně nejsme zvyklí vídat v podobně ambiciózních filmech. Snad to otec celé série George Miller, jenž v poslední době pracoval víc s animovanými tancujícími tučňáky než s australskými postrachy silnic, celé zvládne ukočírovat. 

3. Spectre
Bond, James Bond. Počtvrté s Danielem Craigem před kamerou a podruhé se Samem Mendesem za ní. Jejich Skyfall dal celosvětově miliardu a příběh o zrození agenta 007 tu byl dovyprávěn. Dostali jsme nového M, na scénu se vrátili Q i Moneypenny a James Bond prozradil i něco ze své minulosti. A teď to vypadá, že už se konečně bude moci věnovat jen a pouze misím. A starým nepřátelům. Spectre je totiž název zločinné organizace, které šéfuje Ernst Stavro Blofeld, s nímž se střetl už Sean Connery. Její součástí by teoreticky mohlo být i uskupení Quantum, protože se vrátí i Mr. White, s nímž se Daniel Craig setkal v Casinu Royale a Quantum of Solace. Že by se tedy uzavřel příběh, jehož vyprávění začalo už před devíti lety? Bond se každopádně vydá do akce kvůli tajemné šifře a cestou narazí třeba na Monicu Bellucci nebo Christopha Waltze. Ralph Fiennes jako M bude mít taky plné ruce práce, protože se ukáže, že nepřátelé jsou i mezi politiky a chtějí celou MI6 odpískat. Zkrátka to vypadá, že dostaneme vítězný tým z minula, jenž se tentokrát pokusí o trošku „bondovštější“ Bondovku. A to určitě nebude na škodu. 

4. Avengers: Age of Ultron
Rok 2014 se marvelovkám vydařil. Captain America: Návrat prvního Avengera ukázal, že tenhle comicsový svět může být i překvapivě dospělý a drsný, a Strážci galaxie zase předvedli, že blbnout se dá i mimo naši planetu. Oba filmy byly dobré a úplně jiné, ale dokázaly, že u Marvelů mají dokonale pod kontrolou to, co posílají do kin a po právu s tím slaví úspěch. Dá se očekávat, že dvojka Avengers bude zase parádní letní popcorn se vším všudy, myšleno v tom pozitivním slova smyslu. Iron Man, Hulk, Captain America, Hawkeye, Nick Fury, Black Widow a pár dalších budou mít tentokrát problémy s Ultronem, jenž měl původně být něco jako superpolicajt pro celý svět, ale došlo mu, že za všechny problémy naší planety můžou lidé a že by možná nebylo od věci zbavit se právě jich. A to už Avengers v plánu neměli. Jejich protivník ale bohužel nejde zlikvidovat zrovna snadno a dovede se nahrát do jakéhokoliv elektronického zařízení. A aby toho nebylo málo, do celé piškuntálie promluví  i sourozenci Pietro a Wanda, extrémně rychlý drsňák a jeho telepatii ovládající ségra. Zkrátka se to zase bude řezat a jelikož opět režíruje Joss Whedon, bude to nejspíš bude hodně velké, akční, vtipné a hlavně zábavné. 

5. Mission: Impossible 5
Tom Cruise loni natočil vynikající akční sci-fi Na hraně zítřka, ale v kinech tahle pecka bohužel moc nezazářila. Očekává se však, že agent Ethan Hunt finančně zaboduje výrazně lépe. A kvalitativně by to taky mělo být vydařené. O ději zatím nikdo nic prozrazovat nehodlá, ale tahle špionážní taškařice dokáže vždycky překvapit. Do značné míry i tím, kdo stojí za kamerou. Brian De Palma z ní udělal až hitchcockovský thriller, John Woo zase akční podívanou plnou zpomalovaček, J. J. Abrams tu aplikoval své seriálové zvraty a překvapení a naposledy jsme dostali poctivou špionážní podívanou od Brada Birda. Teď je za kamerou Christopher McQuarrie, držitel Oscara za scénář k Obvyklým podezřelým a režisér, jenž se nebojí vykřikovat do světa, že má rád starou školu. Jeho Únosci i cruiseovský Jack Reacher byly poctivé chlapácké podívané a dá se tedy předpokládat, že něco podobného dostaneme i v páté Mission: Impossible. Vzhledem k tomu, že Tom Cruise kvůli téhle roli nedávno šplhal po letadle pár set metrů nad zemí, asi bude na co koukat. Vrací se i Jeremy Renner se Simonem Peggem (jak to bude s Paulou Patton se zatím neví) a my jim držíme palce. Budou to potřebovat, když jdou do kin týden po Hvězdných válkách. 

6. Kingsman: Tajná služba
Matthew Vaughn je borec. Zatím všechno, na co sáhl, se mu povedlo, ať už to byly gangsterky Guye Ritchieho, pohádkový Hvězdný prach, X-Men: První třída nebo brilantní Kick-Ass. Právě s autorem předlohy posledního zmíněného filmu, Markem Millarem, spojil síly i u comicsovky Kingsman: Tajná služba, v níž Colin Firth, nejtajnější britský agent, zlanaří mladého sígra a vytvoří z něj gentlemana, který vám neudělá ostudu na koncertu vážné hudby a zároveň dokáže člověka zabít jeho vlastním obalem na brýle. Společně se budou muset postavit Samuelu L. Jacksonovi, který hodlá zničit půl světa a tomu, co zůstane, šéfovat. Krom Firtha, Jacksona a mladého Tarona Egerta se objeví i Michael Caine nebo Mark Strong. Zahraniční recenze jsou nadšené a prý se máme těšit na brutální a vtipnou podívanou, se kterou dělá Vaughn pro bondovky to samé, co jeho Kick-Ass udělal pro comicsy.

7. Špionážní pecka Stevena Spielberga
I když se dost často mluví o tom, že už má Steven Spielberg nejlepší režisérská léta za sebou, je to pořád Steven Spielberg. A na jeho filmy budeme zvědaví, i kdyby měly být o dobrodružství koně během první světové války nebo o životě velkého amerického prezidenta … no, víte, jak to myslím. Jeho nejnovější projekt, jenž zatím ještě hledá svůj název, by ale mohl být výrazně zajímavější. Odehrávat se bude během studené války a hlavním hrdinou má být právník, jehož naverbuje CIA s úkolem zachránit amerického pilota, jenž padl do rukou Sovětům. A snadné to logicky mít nebude, protože v téhle zemi, kde zítra znamená včera, je každý ze západu automaticky pod takovým dohledem, že si nemůže odskočit ani na malou, aniž by o tom někdo nenapsal čtyřstránkovou zprávu. Spielberg obsadil do hlavní role Toma Hankse, který má i v osmapadesáti patent na „obyčejné lidi v neobyčejných situacích“ a scénář napsali bratři Coenové. Šance, že Spielberg se svou novinkou ukáže, že pověst jednoho z největších filmařů všech dob nemá jen tak, je celkem slušná. 

8. Crimson Peak
Guillermo del Toro si nedávno zaexperimentoval s velkofilmem Pacific Rim a chystá na nás dvojku, všichni ale víme, že tomuhle filmaři je mnohem lépe u menších projektů a u hororového žánru. Jeho Princ bez království byla krásná i děsivá podívaná a Faunův labyrint to dotáhl až na Oscary. Teď tu máme Crimson Peak a vypadá to, že se opět budeme stylově bát. Má jít o klasický gotický horor, jenž se bude odehrávat na velkém sídle kdesi na severu Anglie, kam se přistěhuje Edith Cushing. Žije tu totiž její manžel, okouzlující a šarmantní sir Thomas Sharpe a také jeho sestra. Mladá Edith ale brzy zjistí, že muž, s nímž má strávit zbytek života, dost možná není tím, kým se na první pohled zdá být. A že zdi panství ukrývají pár hodně nepěkných tajemství. Tom Hiddleston, Mia Wasikowska a Jessica Chastain jsou víceméně zárukou skvělých hereckých výkonů  a del Toro už párkrát dokázal, že v tomhle žánru umí vyděsit i pobavit. Crimson Peak by tak měl být pro hororového fandu velkou událostí, která snadno zastíní všechny ty remaky a teen srágory, které se za hororové události vydávají.

9. Furious 7
Sedmá část autíčkářské ságy měla do kin dorazit už loni, kvůli tragické smrti Paula Walkera se ale dočkáme až letos. Na druhou stranu tvůrci dostali příležitost rozloučit se s hvězdou série tím nejvhodnějším způsobem - dobrým filmem. Vin Diesel a jeho banda se tu tentokrát vydají do Abu Dhabi, nikoliv však kvůli tomu, aby si tu přišli na velké prachy, ale budou bojovat o život. Hodlá si na ně totiž vyšlápnout Jason Statham alias Deckard Shaw, brácha padoucha ze šestky, jenž není zrovna nadšený z toho, že mu brašuli vyhodili z letadla. A tak se chce pomstít. Nově dorazí i Kurt Russell, Djimon Hounsou, Ronda Rousey nebo Tony Jaa, zajímavé to ovšem bude i za kamerou. Justin Lin dal sérii po čtyřech dílech sbohem a točit bude James Wan, specialista na horory a víceméně malé filmy. Ten slíbil, že sedmička bude drsnější a temnější a má připomínat revenge filmy ze sedmdesátých let. Trailer zatím nic podobného nepotvrzuje, ale času je dost. A vlastně Dwayne Johnson s rotačním kulometem nebo blbnutí na autobuse visícím ze skály by byly fajn, i kdyby ze slibů o 70's atmosféře nakonec nic nebylo.

10. Chappie
District 9 Neilla Blomkampa byla rána z čistého nebe a film, který posadil na zadek celý svět. Neznámý režisér, originální zápletka, neokoukaný vizuál… prostě z toho vylezla pecka. Blomkampovo Elysium nás ale hodně zklamalo, především kvůli pitomoučkému scénáři a nepříliš dobře fungujícímu a uvěřitelnému světu. Nebyl to ale takový průšvih, abychom se netěšili na jeho další film, který snad potvrdí, že Elysium byl spíš omyl než to, co můžeme od tohohle talentovaného filmaře očekávat v budoucnu. Opět půjde o sci-fi, jehož hrdinou bude robot Chappie, kterého unese dvojice hodně divných gangsterů, adoptují ho on začne poznávat svět. Jeho dobré i špatné stránky. Chappie ovšem není jen kus plechu, jde o prvního robota, který se umí sám učit, má emoce, city a možná, že i něco jako duši. Je na něco podobného svět připravený? Digitálního Chappieho dostal na starost prověřený Sharlto Copley a z lidských hvězd stojí určitě za zmínku Hugh Jackman, Sigourney Weaver nebo jihoafrická a hodně svérázná kapela Die Antwoord.

Tak na tohle se těšíme my. Je možné a statisticky i pravděpodobné, že nás něco z toho zklame a že na konci roku budeme s nadšením mluvit o úplně jiných filmech. Ale teď, začátkem ledna, bychom předpremiéru čehokoliv z téhle desítky vyměnili za játra mladších sourozenců prakticky bez přemýšlení.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace