Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

5 věcí, které chybí v Nolanově Interstellaru


ikona
KarelR
christopher nolaninterstellar
Ćím se liší scénář Spielbergova Interstellaru z roku 2008 od výsledného filmu? 

Možná jste zaznamenali, že měl Interstellar původně natočit Steven Spielberg. Právě on přišel po vědecké přednášce Kipa Thornea s nápadem na sci-fi o červích dírách a najal Jonathana Nolana, aby k ní sepsal scénář. Spielberg nakonec film opustil a zbytek je historie. Na internetu už se ale nějaký čas válí původní scénář Interstellaru z roku 2008, který teď konečně můžeme porovnávat s výsledným filmem.

Rozdílů, které vznikly přepisem Jonathanova scénáře Christopherem Nolanem, je samozřejmě ohromné množství. Původní Interstellar je chvílemi úplně jiný film, a když teď přestanete číst, můžete si ho užít po kliknutí sem. V opačném případě byste měli vědět alespoň o pěti věcech, kterých se Interstellar po cestě na filmové plátno vzdal.

NÁSLEDUJÍ BRUTÁLNÍ SPOILERY SPIELBERGOVA I NOLANOVA INTERSTELLARU!

 

1) Čínská základna na ledové planetě

V původním scénáři se výprava po průletu červí dírou dostane na jedinou planetu. Jedná se o ledový svět, který znáte z filmu, ovšem s pár drobnými úpravami. Cooper a spol. na něm totiž naleznou podpovrchovou džungli (!) a 30 let starou čínskou základnu, jejíž posádku vyvraždila radiace z blízké černé díry. Roboti z čínské expedice i tak postavili podzemí sídlo pro tisíce lidí a sehnali zařízení, jež dokáže ovládat gravitaci (pamatujete na rotující chodbu v Počátku?). Jelikož se ale mezitím zhroutila čínská vláda, nikdo další už se na základnu nedostal.

2) Zlí roboti

Čínští roboti se z ledové základny vydávali na galaktické průzkumy a zjistili, že se ve vesmíru nacházejí milióny červích děr. Posádka Endurance následně vletí do jedné z nich a nalezne tam kosmickou základnu, která je doslova postavena mimo vesmír a čas. Ještě předtím ale bojuje se zákeřnými čínskými robo-mariňáky, kteří ji nechtějí pustit z ledové planety. Roli doktora Manna tu mimochodem zastává jeden z nepřátelských robotů, který se maskuje za CASE.

3) Mimozemšťani

Ano, v původním Interstellaru byli mimozemšťani. Šlo o rozkládající se formy života, které žily v džungli pod povrchem ledové planety a snažily se absorbovat maximum světla. Brandtová si vzala vzorky na zkoumání a později zjistila, že komunikují skrz gravitaci, takže by mohly vytáhnout lidstvo z bryndy (doslova).

 

4) Sex ve stavu beztíže

Zatímco v jádru filmového Interstellaru stojí vztah Coopera a jeho dcery Murph (původně to byl syn), v originálním scénáři hraje prim romance Coopera s Brandtovou. Tihle dva si to dokonce rozdají ve stavu beztíže, a to přímo v kabině lodi, kde nazí rotují mezi odházeným oblečením. Děkujeme, že kouříte hadr!

 

5) Další červí díry... a přímé cestování časem

Interstellar si ve finále vystačil s jednou červí dírou. V původním příběhu se ale letí hned několika, přičemž ta nejzásadnější, jíž roky hledali čínští roboti, umožňuje cestování do minulosti. Cooper skrz ní pošle sondu, která obsahuje řešení gravitační rovnice (takže žádná knihovna), a sám se pak vrátí na opuštěnou Zemi až 200 let po startu. Poté, co na ní vypustí sesbírané mimozemské organismy (které ji rychle ovládnou), se stejně jako ve filmu probudí na vesmírné stanici, kde se setká se svým prapravnukem. Následně se pokouší dostat na misi, která by měla pátrat po dávno ztracené Brandtové, ale jeho žádost je zamítnuta. Ukradne tedy loď a vydává se za ní na vlastní pěst... takže finále víceméně sedí.

 

Tahle pětice zkratkovitých výseků samozřejmě zní krapet podivně, obzvlášť tváří v tvář umírněnějšímu výslednému filmu. Pokud byste je tedy raději v kontextu, ještě jednou připomínám, že si můžete přečíst celý původní scénář.

Nicméně… co na tyhle detaily říkáte?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (79)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace