Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Temnotou pohlcený Gyllenhaal jde po Oscarech


ikona
Cival
jake gyllenhaaloscartržby
Nightcrawler zaslouženě vede kasovní žebříček... 

Fuj, to byla bída. Na uchvácení prvního místa v kasovním žebříčku o uplynulém víkendu stačilo pouhých deset milionů dolarů! Samozřejmě, velké zimní hity ještě vyčkávají na skladě, Zmizelá má nejlepší týdny za sebou a Hunger Games si teprve brousí ostří. Na začátku listopadu ale pouhá desítka obvykle nestačí. Tentokrát stačila...

...a díky aspoň za ni, protože noirově-policejně-mediální thriller Nightcrawler si první pozici zasloužil. Jeho 10,9 milionu je nikterak zásadním komerčním rozjezdem, podstatné je ale to, že si filmu diváci všimli a že se tenhle žhavý adept oscarové soutěže protlačil do skoro tří tisícovek kin, v nichž může pracovat na šeptandě a šíření svého věhlasu.

 

A že prý rozhodně je na čem stavět: Temná podívaná s četnými přesahy je americkými kritiky velebena (94% pozitivních recenzí při průměrné známce 8,2 z 10), diváci film ženou do TOP 250 na IMDb a Jake Gyllenhaal je všude oslavován stejně jako dosud neobjevený Dan Gilroy, brácha již proslulého bourneologa Tonyho Gilroye. Jen škoda, že se filmu nechopilo větší studio než nuzáci z Open Road Films - není těžké si představit, jaký tyjátr by kolem filmu udělali třeba Warneři a jak by tenhle povedený flák finančně absolutně vydojili.

Takto se Nightcrawler musel přetahovat o čelo s podřadným, leč velmi výdělečným hororem Ouija. Další adaptace číčoviny od společnosti Hasbro zůstala o pár centů druhá, na kontě má ale po deseti dnech 34 milionů. Přitom producenti v čele s Michaelem Bayem do ní nechali pustit sotva pět míčů: Holt další hororovej vejvar.

 

Na bronzovém stupínku vykazuje velmi úctyhodnou výdrž válečný biják Fury aka Železná srdce. Povedená chlapská podívaná si připočetla dalších devět mega a průběžně zaokrouhluje výnosy na šedesátce.

Zmizelá na tom byla o víkendu podobně, jen její celkové výnosy jsou násobně větší: Aktuálně to dělá 136 milionů z Ameriky a 279 celosvětově. Třístovková Fincherova norma bude bez problémů naplněna i v případě téhle adaptace.

Foxům ale dělá radost i animák Kniha života, který chytl druhý dech a je fakt ukázkovou stálicí. Pokles zisků ani ne o 18% je výjimečným úkazem, průběžných čtyřicet milionů pak sumou, kterou distributor po prvním víkendu úplně nečekal. Jen americké tržby půjdou přes sedmdesátku...

Rychlý sešup žebříčkem, z druhého na šesté místo, postihl Johna Wicka. Pokles zisků o 44% je ale na poměry akční střílečky v pohodě, víc než osm milionů si Keanu Reeves o druhém víkendu připočíst nemohl. Uvidíme, jestli se John Wick prodere k padesátce z Ameriky.

 

A když už jsme se motali kolem těch Oscarů... nezřídka se skloňuje i název jednoho z hitů z torontského festivalu, St. Vincent s Billem Murraym a těžkotonážní tahounkou Melissou McCarthy. Nezávislá oddychovka má fajnové divácké ohlasy a vyrostla ve skutečnou indie trvalku. Dalších sedm milionů vytlačilo tržby už k dvacce, rozhodně se tím ale nekončí.

Do desítky se vešli ještě Alexander, Soudce a Drákula: Neznámá legenda, protože napínáky Dřív než půjdu spát a po deseti letech znovuuvedené SAW vyhořely.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden si to v napínavém souboji rozdá Nolanův Interstellar s Disneyho superhrdinským animákem Big Hero 6 aka Velká šestka.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace