Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MovieZone na londýnské tiskovce Interstellaru


ikona
KarelR
christopher nolaninterstellar
Co se novináři dozvěděli od Christophera Nolana a spol.? 

pozn. redakce: Protože nechtěl nikdo z redakce letět na londýnský junket Interstellaru (věřte, že za to mohlo odporné pracovní vytížení), vyslali jsme tam jednu důvěryhodnou mladou slečnu. Pokud vás zajímá, co všechno se tam dozvěděla, stačí pokračovat ve čtení.

Zatímco Imf běhá po kinech někde na newyorských perifériích (i když možná jen nechce přiznat, že bydlí v New Jersey?), jedno extrémně filmové město je i tady v Evropě (ale že v něm není 10 druhů popcornového koření, to je teda podraz). V Londýně na Leicester Square je snad permanentně přilepený červený koberec, kde se každý týden objeví nějaká ta hvězda a snaží se pod obřím deštníkem předvést a prodat svůj nový počin. Kromě celkem otravných uzavírek celého náměstí se tu mimo snadného ukořistění autogramu stávají i jiné magické filmové věci: třeba když sedmiletý kluk zajde na Kubrickovu Vesmírnou odyseu a rozhodne se stát režisérem, aby zde nadšenému davu o 37 let později promítal její moderní a velmi osobní poctu.

 

29. října se tak modrém koberci prošli rovnou tři držitelé Oscara - sympatický komorník, zpívající prostitutka a umírající kovboj. Stavila se také krásná zrzka, teoretický fyzik, dcera Edwarda a Belly a onen klučina, co tu v 7 letech viděl zmíněné Kubrickovo veledílo. Interstellar je další film, který se pyšní označením “sci-fi”. Hollywood se poslední dobou (asi tak od roku 1977) tímhle žánrem ohání moc rád, většina novodobých science fiction filmů k němu ale má asi tak blízko jako Uwe Boll ke zlatému plešounovi. Avšak pozor! Tentokrát tu máme scífko skoro tak čisté jako… no jako 2001: Vesmírná odysea, na což si brzy zvyknete, protože si to přečtete v každé recenzi.

Jak bylo zmíněno na středeční tiskové konferenci v londýnském hotelu Claridge’s, mezi další velké inspirace patří také pozoruhodná Správná posádka, která byla klíčová hlavně co se týče technologie a celkového poselství. Dokonce ji před začátkem natáčení promítali jako instruktážní film celému hereckému ansámblu. Holandský kameraman Hoyte Van Hoytema, který zaskočil za režírující Wallyho Pfistera, pak Nolanovi ukázal Zrcadlo Andreje Tarkovského. Čímž dost ovlivnil způsob, jakým se ve filmu přistupuje k větru, prachu či vodě.

 

Ale co kdyby Interstellar točil Steven Spielberg, jak se původně zamýšlelo v roce 2006? Jakmile se kolem scénáře začal točit Jonathan Nolan, už bylo zaděláno na velmi zajímavý projekt. Mohli jsme dostat třeba dospěláckého E. T. Mimozemšťana – sice bez mimozemšťana a bez Země, ale zato za okrajem naší dosud známé galaxie. Nakonec to ale neklaplo. Načež Spielberga vystřídal Christopher Nolan, Johna Williamse Hans Zimmer, bicykly nejnovější nasácký Ranger (jeho model můžete vidět v londýnském BFI IMAX) a neexistujícího otce zapálený Matthew McConaughey. Myšlenka rodinné lásky nicméně zůstala, a co víc, ona je ve výsledku ještě „spielbergovější“!

Jak to komentuje sám Christopher Nolan? „Vyrůstal jsem ve zlaté éře blockbusterů, s filmy jako Blízká setkání třetího druhu. A zamlouvá se mi právě ta rodinná perspektiva, s níž je přistupováno k momentu, kdy se lidstvo posune zase o krok dál. Líbí se mi, že můžu tenhle styl vyprávění přiblížit dnešnímu publiku.” Inu, komu by se to nelíbilo? Snad se Interstellar bude divákům líbit zrovna tak, abychom nepřišli o finanční víru v tvůrce, co k nalákání lidí do kina nepotřebuje rebooty, sequely, prequely, knihy, stolní hry ani hračky.

 

Navštívením kina a sdílením zdrojů mimochodem uděláte i něco pro Zemi! "Když se lidé shromažďují na jednom místě, třeba v kině, ušetří tím obrovské množství elektřiny”, vyjádřil se Nolan k otázce směřované na ekologické vyznění filmu. Takže pokud nechcete být vegani jako Jessica Chastain ani si nehodláte měřit čas ve sprše jako Anne Hathaway, prostě zajděte do nejbližšího kina (nejlépe do IMAXu, samozřejmě). Nolan zase našel cestu kupředu. Jako vždycky...

Klára

První dojmy z Interstellaru si budete moct přečíst v pondělí 3. listopadu.

---

Vytáhni v hospodě: Na tiskovce mimo jiné vyšlo najevo, že parta od Interstellaru docela žere Star Wars. Oblíbená sci-fi postava Anne Hathaway je R2-D2, Nolan a Mackenzie Foy vybrali Dartha Vadera, Matthew McConaughey Chewbaccu a Jessica Chastain Princeznu Leiu. Jen Sir Michael Caine šel proti proudu a zvolil astronautku Sandry Bullock z Gravitace.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace