Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: John Wick


ikona
KarelR
john wickkeanu reevesprvní dojmy
Keanu Reeves... v akčním nářezu? 

Jak nám Keanu vysvětlil v zářijovém traileru Johna Wicka, je zpátky. A je pořádně naštvaný, jelikož mu synáček mafiánského bosse ukradl auto a zabil psa. Takže... desítky efektně vyrobených mrtvol? Ano, prosím!

 

Jak to vidí KarelR

Tohle je prostě čirá žánrová radost. Radost z toho, že se kaskadéři dostali k režii, že se jim vyplatilo kamarádství s Keanu Reevesem a že sehnali dost peněz na to, aby mohli hnát deadcount někam ke stovce! John Wick zabije strašně moc lidí, důležitější ale je, že si dosyta užijete každý headshot (minimálně 50% úmrtí?), probodnutí a zpřelámanou končetinu. Pánové zkrátka vědí, co dělají, a nebojí se ani westernových poct s luxusní károu místo věrného oře. To ale pořád není všechno. Do Wickovy ploché a často kostrbaté zápletky je totiž vměstnána vítaná dávka nadhledu a humoru. Akční scény jsou tak pravidelně následovány úsměvnými debatami, ve kterých zkrvavený Keanu vyhlásí recepčního, policajta nebo třeba bývalého kolegu. Snadněji tak filmu odpustíte i slabší finále a budete doufat, že duo režisérů i Keanu brzy natočí nějaký další krvavý balet.

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Kdyby mi někdo dal pár milionů dolarů, nulovou zodpovědnost, nějaké vyhasínající hvězdy a taky trochu filmařského talentu a volnou ruku, natočil bych asi tohle. Fanouškovský nářez pro každého, koho u akčního filmu zajímá spíš počet mrtvol a jejich efektní usmrcování než psychologie hrdinů a jestli ze šestiranného revolveru náhodou nevystřelili sedmkrát. Přesně tohle je John Wick. Oficiální režisér Chad Stahelki i jeho v titulcích neuvedený parťák David Leitch patří v Hollywoodu mezi kaskadérskou špičku a teď konečně dostali šanci pořádně se vyblbnout. Jejich společný debut doslova řve „čumte, volové, co umíme, když nám nestojíte za zadkem a nekecáte nám do toho“. Vyloženě originálních a neokoukaných prvků tu moc není, ale pánové za kamerou si umí půjčovat od těch nejlepších a přidávají k tomu prvotřídní řemeslo. Jedna skvěle natočená přestřelka střídá druhou, fullcontactové bitky jsou nekompromisní a občas tu najdete pomrknutí ve formě odkazu na Johna Woo nebo cynickou hlášku či fór, který je skutečně vtipný a nepůsobí ani trochu nuceně (luxusní hotel jako neutrální území pro nejlepší zabijáky New Yorku je boží!). Pořád se to na člověka sype a režiséři si plní klukovské sny, které jsou stejné jako sny milovníků akčních béček. A jelikož právě ty Hollywood v posledních letech dost opomíjí, dovolím si tvrdit, že pokud mezi ně patříte, budete z kina odcházet totálně nadšení. Bez ohledu na to, že to přeci jen mohlo být občas méně tupé a že ve finále to chtělo malinko víc šlápnout na plyn. Ale jako debut naprosto vynikající. Skvělá a čistá žánrová práce. Chci víc!

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace