Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejděsivější panenky


ikona
Mr. Hlad
annabelle
Annabelle není jediná panenka, ze které je člověk nervózní. Malých strašidelných mrch je v Hollywoodu mnohem víc 

Annabelle vstoupila do kin včera a pár šťastlivců mělo díky MovieZone možnost vidět tenhle hororový hit ještě dřív. A asi všichni si řekli, že kdyby jim někdo dal darem tuhle panenku, nejspíš by ji spálili, kámoše by si odstranili z přátel na Facebooku a pak se pokoušeli pít tak dlouho, dokud by sami sobě nevsugerovali, že se jim to celé jen zdálo. A podobně sympatických panenek a loutek najdeme víc.

Hračky
Demonic Toys (1992, Peter Manoogian)

Tohle je decentní bizárek. Demonic Toys není moc dobrý film a koukat se na něj dnes jde jen s pomocí alkoholu a cynismu. Na druhou stranu kde jinde uvidíte vraždícího plyšového medvěda (Ted 2 se chystá na příští rok, tak možná tam), dřevěného vojáčka nebo sadistickou panenku? Tohle béčko o partě lidí uvězněných ve skladišti, kde se krom policajtů, obchodníků se zbraněmi a několika naprosto bezvýznamných lidí, kteří umřou ošklivou smrtí, objeví i démon, jenž oživí celé hračkářství. Bát se u toho nebude, smát asi ano, ale pamatovat si to budete určitě. A pro fajnšmekry existuje krom dvou sequelů i crossover s mrňavými hajzlíky ze série Puppet Master.

Billy od Mary Shaw
Zlověstné ticho (2007, James Wan)

James Wan je dnes sice považován za hororového boha, před pár lety to tak ale nebylo a jeho Zlověstné ticho v kinech víceméně profrčelo. A je to škoda, protože to je minimálně stejně děsivá pecka, jako jeho pozdější filmy. A navíc je tu Billy, jmenovec panďuláka ze Saw, a je to taky pořádná svině. Oblíbená loutka vraždící břichomluvkyně Mary Shaw má sice na ksichtě úsměv od ucha k uchu, ale je to krvežíznivý hajzl, co vám vyrve jazyk, jakmile se pokusíte křičet. Což většina lidí asi udělá, když se na ně vrhne oživlá dřevěná zrůda. Billy tu ale není sám, Mary Shaw mu pořídila spoustu dalších kamarádů. A všichni jsou stejně hnusní. Na Wanovo Zlověstné ticho se neprávem trošku zapomíná, rozhodně ale stojí za to věnovat mu čas. Ať už patříte mezi fanoušky děsivých hraček, nebo prostě jen dobrých hororů. Billy a jeho parta vás nezklamou.

Fats
Kouzlo (1978, Richard Attenborough)

Anthony Hopkins se v hororovém žánru sice prosadil jako Hannibal, gurmet, z jehož dobrot by hodil šavli i Láďa Hruška, ale ještě před tím, než se stal oscarovým kanibalem, blbnul s břichomluveckými panenkami. Kouzlo je trochu zapadlý ale rozhodně velice zajímavý kousek, který spíš než na klasické hororové propriety sází na psychologii. To ale neznamená, že by tu nebylo čeho se bát. Konkrétně je tu totiž Fats, zákeřně se usmívající dřevěný asistent amatérského kouzelníka Corkyho Witherse, jemuž malinko rupne v bedně a jeho pomůcka mu začne dělat trochu bordel v hlavě. Je Corky magor, nebo je Fats skutečně víc než jen dřevěný panďulák? A proč je najednou kolem něj tolik mrtvol? Nedávno zesnulý Richard Attenborough dokázal z Hopkinse dostat jeho herecké maximum a společně drží ti dva člověka v napětí až do úplného konce. Jasně, Billy ze Saw nebo Annabelle přeci jen dokáží člověku pocuchat nervy trošku víc, ale na druhou stranu takhle kvalitní vypsychování s obyčejnou Barbie asi jen tak nezvládnete.

Billy od Jigsawa
Saw (2004-2010, James Wan)

Představte si následující situaci – probudíte se uprostřed místa, které vypadá jako něco, co bezdomovci z Hlaváku používají posledních pár let jako hajzl. Sedíte uprostřed na židli, nemáte nejmenší tušení, jak jste se sem dostali, ale na hlavě máte zařízení, u něhož vám sice není úplně jasné, jak funguje, ale je hnusné, rezavé a rychle vám docvakne, že vám asi dokáže celkem rychle urvat půl palice. No a pak se zapne televize, ze které na vás promluví fakt hnusně vypadající loutka, která vám řekne, že jste žili mizerný život a pokud chcete dostat druhou šanci, musíte udělat něco, co vás bude strašně moc bolet. Tak, to je Billy. Jigsawův tiskový mluvčí, majitel stylové trojkolky a jedna z nejhnusnějších panenek všech dob. Jeho jméno sice na plátně nikdy nepadne, ale sami scenáristé se rozhodli říkat mu právě takhle. Zní to líp než „pekelně hnusná loutka, které bych nejradši rozmlátil hlavu francouzákem“. Zahlédnout ho můžete i ve Zlověstném tichu, Rozsudku smrti nebo Insidious. Režisér James Wan a scenárista Leigh Whannell ho mají evidentně rádi.

Chuckie
Dětská hra (1988-2013, Tom Holland)
Kdo jiný by měl sakra být na prvním místě? Chuckie je legenda moderního hororu, podobně jako Jason Voorhees, Freddie Krueger nebo Michael Myers. Původně to byla jen obyčejná hračka, ale těsně před smrtí do ni přenesl svou duši sériový vrah Charles Lee Ray. Na první pohled jde o celkem bezbrannou malou mrchu a i když se naštve, vypadá jako něco, co by stačilo prokopnout oknem a bude klid. Ale opak je pravdou. Tahle malá svině je jako Terminátor. Jen zákeřnější a s mnohem černějším smyslem pro humor. Na svém kontě má Chuckie šest filmů a na příští rok chystá sedmý. Nafasoval přítelkyni i děti, přežil zásah kulkou do srdce, roztavení, pád do větráku i rozsekání sekyrou. A co vlastně chce? Krom toho, že rád zabíjí a souloží s jinými panenkami, by se rád zase stal člověkem. Brad Dourif, mimochodem Gríma Červivec z Pána prstenů, si tuhle hororovou ikonu zahrál v její lidské podobě a panence poskytl hlas. Scenárista Don Mancini se při její tvorbě inspiroval sérií hraček Cabbage Patch Kids. Premiéra prvního dílu se setkala se zájmem nejen diváků, ale i party lidí, kteří byli přesvědčeni, že film bude v dětech vzbuzovat násilí. Částečně měli pravdu, třetí díl prý totiž sloužil jako inspirace u dvou vražd, které se staly v Británii na začátku devadesátých let.  

A kterou panenku byste chtěli doma vy?  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace