Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Annabelle: Nejděsivější panenka všech dob?


ikona
KarelR
pr
Panenka, která si hraje s vámi... 

James Wan loňským hororem V zajetí démonů narazil zlatou žílu. Příběhy manželů Warrenových, proslulých vyšetřovatelů paranormálních sil, v sobě totiž skrývají obrovský filmový potenciál. Při svojí premiéře Ed a Lorraine vyšetřovali prokletý dům v Harrisville a za rok se vydají na další nebezpečné dobrodružství, o kterém zatím nic bližšího nevíme. Čekání na dvojku V zajetí démonů nám ale má ukrátit prequelový spin-off Annabelle, ve kterém se objeví řádně děsivá panenka z prvního filmu.

Annabelle se loni na velkém plátně jen mihla. I to ale stačilo k tomu, aby upoutala pozornost mnoha lidí, a tak se 9. října odhalí její minulost. Čeká nás tedy převyprávění skutečných událostí? Na ty bohužel dojde jen minimálně. Film totiž představí hlavně fiktivní příběh, který se pokusí vysvětlit, jak se do Annabelle mohl dostat démon.

Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Formovi, kteří přijdou s Annabelle do styku zhruba rok před tím, než začala trápit své první reálné majitele (kteří kontaktovali Warrenovi). Podíváme se tedy do roku 1969, kdy John Form (Ward Horton) svoji těhotnou novomanželku Miu (Annabelle Wallis) obdaruje rudovlasou porcelánovou panenkou. Zprvu se jí líbezný dárek moc líbí. Brzy se ale ukáže být velmi nebezpečným artefaktem, který rád trápí své majitele a prakticky se ho nedá zbavit. Což by mělo rozpoutat pravé hororové peklo, ve kterém Annabelle provede spoustu krvelačných věcí.

Jak to ale s děsuplnou panenkou bylo v reálu? Warrenovým se za dlouhá léta nepodařilo udržet příběh Annabelle zcela konzistentní, Lorraine si ale dodnes stojí za tím, že jde o jednu z nejnebezpečnějších hraček na světě. Údajně patřila osmadvacetileté zdravotní sestře a trápila hlavně přítele její spolubydlící, kterému rozdrásala hruď nebo jej znehybnila ve spánku. O pár let později, když už byla vystavena v muzeu, pak prý způsobila smrtelnou nehodu motorkáře, který se jí vysmíval přímo do obličeje.

Annabelle je ve filmu strašidelně vypadající panenkou z porcelánu. Její reálný předobraz ale vypadá docela neškodně a je látkový, a tak se filmaři rozhodli pro přímočarou změnu vizáže. Vyplatila se jim? Natáčení v Kalifornii a samotném Los Angeles bylo relativně poklidné. Režisér John R. Leonetti a producent John Safran nicméně tvrdí, že došlo i k pár démonickým incidentům. Ještě během preprodukce se na zrcadle zavřeného bytu objevil nákres tří prstů (Annabelle jich má přesně tolik). A nepříjemné věci se děly i první den, kdy se točilo s ústředním démonem. V chodbě, kde má podle scénáře zabít údržbáře, totiž spadlo jeho představiteli na hlavu velké světlo. Samozřejmě ve chvíli, kdy šla okolo zhmotněná Annabelle...

 

Realita nebo jen vymyšlené historky? Kolem Annabelle se točí spousta dohadů a zvěstí, takže se pravdu jen tak nedozvíme. V kině ale půjde hlavně o to, aby vás zarazilo do sedačky filmové vyprávění, takže se v případě zájmu o duchařinu začněte chystat na čtvrteční premiéru. O trýznivě hravé pohledy určitě nebude nouze!

---

Vytáhni v hospodě: Pokud byste pravou Annabelle chtěli vidět na vlastní oči, vydejte se do Okultního muzea manželů Warrenových. Nachází se v Connecticutu a klidné spaní po jeho návštěvě zřejmě nehrozí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace