Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

VIDEA Z PLACU: Epický Exodus a Fury


ikona
KarelR
david ayerexodusfuryridley scott
Tisíce komparzistů a reálné lokace? Ano, prosím! 

Že už do konce roku zřejmě nebude moc pecek? Inu, je pravda, že nadšená očekávání doprovázejí jen pár projektů. A jelikož Tajnou službu od Matthewa Vaughna a rogenovskou komedii The Interview nakonec uvidíme až příští rok, je luxusně vyhlížejících novinek vyloženě minimum.

Na špici je samozřejmě Interstellar, který v typicky nolanovském stylu neodhaluje příliš. Hned pod ním pak dlí dvojice podobně rozmáchlých projektů - historický epos Exodus: Bohové a králové od Ridleyho Scotta a válečný akčňák Fury od Davida Ayera. Co mají tyhle tři filmy společného? Kromě atraktivních režisérských dohledů především způsob natáčení, který hodně stavěl na reálných prvcích.

INTERSTELLAR: TRAILERY

Důkaz místo slibů? Vesmírný tábor nepřekvapivě mlčí, tam ale ověřování není potřeba. Stačily informace o tom, že Nolan nenastrkal zelené plátno ani za okna vesmírných lodí. Raději tam totiž pustil hercům záběry z vesmíru, aby autentičtěji reagovali na dění kolem sebe. A co Scott s Ayerem? Ti si žádné marketingové tutlání dovolit nemohou. A tak po trailerech vyrazili do boje s featuretty, v nichž osobně líčí, že také s oblibou sází na hmatatelnost.

Nejdříve bych doporučil ten k Fury, kde se místo samotného natáčení řeší spíš posádka titulního tanku. Z účinné představovačky postav ale spolehlivě nasajete atmosféru přespolních výletů a reálných explozí, o nichž si mnoho dnešních akčňáků nechává jen zdát. Zkrátka anglický venkov každým coulem (ačkoliv hraje Německo) a ideální šance na vytěsnění arnoldovského thrilleru Sabotage z diváckých myslí.

FURY: TRAILER

Stejně dobře by na tom měl být i Exodus. Ridley Scott totiž svoji zálibu v reálných lokacích prokázal třeba Gladiátorem, Královstvím nebeským nebo Robinem Hoodem. A jeho mojžíšovská odysea rozhodně nehodlá zahálet, pročež vyhnala na španělské pláně čtyř tisíce komparzistů (pro srovnání - v Temný rytíř povstal se jich mlátila "pouhá" tisícovka). A pro jistotu si ještě pořídila obří, takřka "benhurovské" kulisy.

Že se natočené záběry stejně dočkají tuny ladění (viz bombastický teaser) a počítače nafouknou Scottovy armády na pětinásobek? No jistě. Pořád ale budeme koukat na tu nejpoctivější možnou filmařinu, která by měla být vítaným kontrastem k omalovánkově vyhlížející trojce Hobita. Není velkým tajemstvím, že je CGI dobrý sluha, ale špatný pán. A proto bychom všem režisérům, kterým se ještě daří držet triky v područí, měli zatraceně fandit.

EXODUS: BOHOVÉ A KRÁLOVÉ: TEASER

Fury se do českých kin prostřílí 13. listopadu, Exodus vypukne 25. prosince. Na co se těšíte víc? A věříte tomu, že se téhle dvojici filmů vyhnout potíže s leváckou trikovou omáčkou? Diskuze je vaše.

---

Vytáhni v hospodě: 29. října u nás konečně vychází režisérská verze Království nebeského na Blu-rayi. A chybět by nemělo ani plných 9 hodin bonusů!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace