Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Expendables 3


ikona
KarelR
expendables 3první dojmy
Slyova parta vs. Mel Gibson. Je trojka nejlepší nebo nejhorší díl série? 

Od Expendables 3 se toho nečekalo málo. Progresivní režisér, mladé talenty, přibrání Mela Gibsona, Wesleyho Snipese, Antonia Banderase a Harrisona Forda... Dostali jsme prvotřídní akční náhul, nebo (prozatímnímu) finále téhle akční série něco chybělo?

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Třikrát, a pokaždé malinko jinak. První Expendables vsadili na nostalgii a na splněný fanouškovský sen, dvojka byla sebeshazovačná a trojka je … vlastně úplně normální. Patrick Hughes pojal svůj hollywoodský debut jako velký akční film ve stylu osmdesátých let. Mačo hrdinové, sem tam povedená hláška a akční scény, na které se dá koukat. Málokdo tu má zapotřebí pomrkávat na fandy, tady se jede v trošku vážnějších kolejích (na hlášky ale dojde, nebojte se) a funguje to překvapivě docela dobře. Třetí Expendables jakoby vypadli z roku 1987, což můžete brát jako klad, i jako zápor, záleží jen na vás. Omladina není otravná, jak jsme se báli, ale výraznější dojem nezanechá. Většinu scén si pro sebe kradou Gibson s Fordem a o Banderasovi vlastně nevím, co si mám myslet, ale kouká se na to dobře, pakliže člověk neočekává akční revoluci. Ale upřímně – kdo ji u třetího dílu téhle série očekává, měl by se nad sebou sakra zamyslet. Tohle je jen připomínka starých časů, které už jsou dávno pryč a nikdo, krom téhle party, vám už je nepřipomene. Díky tomu jsem ochoten žít i s tím, že v prostřední části trojka Expendables ztrácí tempo, že některé triky jsou občas nepovedené a závěrečný souboj Sly vs Gibson velmi odfláklý. Nic lepšího v tomhle žánru už asi nikdy nedostaneme. Takže jsem ochotný přimhouřit oči a tenhle akční nadprůměr si užít. Bůhví, kolikrát ještě takovou šanci dostanu. PG-13 mimochodem nevadí a potěší fakt, že Expendables chlastají Budvar.

 

Jak to vidí KarelR

Nejslabší Expendables. Někomu ten směr možná vyhovuje, Patrick Hughes ale podle mě natočil úplně standardní velkolepý akčňák, který už výrazněji netěží z faktu, že se v něm sešly obří akční hvězdy. Prostě je tu parta ostrých borců různého věku, kteří se musí naučit táhnout za jeden provaz, a kolem nich pobíhá spousta postradatelných ozbrojených ňoumů. Ne že by to minule a předminule bylo výrazně jiné. Jako nadstavbu jsme ale dostávali stathamovské exhibice, ultimátní nahláškovaná setkání nebo vychutnávkové duely, což do trojky ne a ne zabloudit. Všichni tu jen ladně přebíhají z akce do akce, aniž by po nich nepřátelé začali střílet (!), přičemž v kecacích částech vlastně excelují pouze Ford s parádním Gibsonem. No a co nějaké kulervoucí scény? Kdepak. Akorát se vrší střelecká rutina a slabé trikařské hrátky, které vyloženě rozbíjejí jinak fajnový retro feeling. Měli se Expendables pokusit o podobný krok kupředu? Určitě. Bohužel z toho ale nevypadl moderní nářez, nýbrž překvapivě mdlý závěr trilogie. Vážně netuším, kam to dovede případná čtyřka...

 

Jak to vidí imf

Věčná škoda, že se Sly půl filmu snaží teambuildingem dávat dohromady mladou a starou krev. Zelenáčům totiž bez výjimky chybí charisma, zkušenosti i respekt, zatímco noví staříci (Gibson, Banderas, Snipes a hlavně Ford) si neexistujících mantinelů užívají plnými doušky. Finální akční scéna sice naznačuje možnost koexistence a díky jistému režijnímu vedení obecně potvrzuje, že jsou třetí Postradatelní velkolepější podívanou než jejich předchůdci, ale spontánní kouzlo jedničky je definitivně pryč a zbývají jen ostrůvky pozitivní akční deviace, na kterých tihle báječní chlapi s naleštěnými bouchačkami střílí anonymní záporáky jako růže na střelnici. Tahle kára nemá směr ani cíl, ale když na to šlápne, pořád to docela jede.

P.S. Mám podezření. že Ford toho nerudného staříka až tak moc nehraje, ale tím líp!
P.P.S. Za narážku na Willise a Snipesovu hlášku o katru za daňové úniky palec nahoru!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (19)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace