Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Režisérská elita #7: Phil Lord a Chris Miller


ikona
KarelR
phil lord and chris millerrežisérská elitatéma
Noví králové akční komedie? 

(Omluva za mohutné zpoždění. Holt rekreačně náročné léto...)

Mezi režisérskými vzestupy posledních let není moc výraznějších než ten, který předvedli Phil Lord a Chris Miller. Tvůrčí tým zodpovědný za Lego příběh, Zataženo, občas trakaře a oba díly Jump Streetu již několikrát předvedl, že se dají ohromné věci vyvádět i s tím nejkomerčnějším projektem. V rozhovorech sice Lord s Millerem působí jako dvojice splašených geeků, kteří slaví Vánoce v červenci na Comic-Conu. Pod nadšeneckou skořápkou se ale skrývají nebývale precizní režiséři a scenáristé, ze kterých vypadly čtyři velké hity během pěti let.

 

To je samozřejmě velmi krátká kariéra a možná si říkáte, co tihle dva dělají v rubrice, která velebila Scorseseho nebo Coeny. Inu, pointa je v kvalitě čtyřech filmů, které Lord s Millerem zatím natočili. Všechny jsou totiž vynikající, trčí z nich nezaměnitelný rukopis a dostaly své autory mezi nejvyhledávanější hollywoodské režiséry současnosti. Což mi onen "elitní štempl" s přehledem podpírá.

Odkud se Lord s Millerem vzali? Tihle dva překvapivě nejsou kamarádi od dětství, ale potkali se až na vysoké. Šlo o věhlasný Darmouth a budoucí nerozlučné kamarádství se prý zrodilo ve chvíli, kdy Miller při oblíbené hře "vezmi zapalovač a dej ho Heather nenápadně co nejblíž k hlavě" zapálil vlasy tehdejší Lordovy přítelkyně. Takže konfrontace, ze které se zrodilo velké přátelství? Kdepak. Lord byl fascinován Millerovými bláznivými nápady a Millera zase fascinovalo, že Lorda incident s ohněm nerozčílil, ale spíš pobavil.

RECENZE: 21 JUMP STREET

 

Oba pánové tak rychle našli společnou řeč a brzy se podporovali ve svých filmařských zájmech, které skončily výrobou řady amatérských animovaných filmů. Odtud vedla překvapivě rychlá cesta do disneyovské náruče a posléze k MTV, kde udali svůj kreslený sitcom Clone High. Seriál o škole, na níž studují klony slavných historických postav, byl ale zrušen už po třinácti dílech. A jeho největším dopadem tak zůstává hladovka, která se v Indii držela na protest proti pološílenému klonu Gándhího.

Lorda s Millerem to ale zas tak moc netrápilo. Při práci na Clone High totiž nabrali spoustu cenných zkušeností a v tu dobu už začínali chystat svůj první animovaný celovečerák, volnou adaptaci dětské knihy Zataženo, občas trakaře. To se psal rok 2003. Příběh mladého vynálezce Flynna Lockwooda, kvůli jehož přístroji začne na celé planetě pršet jídlo, ale dorazil do kin až v roce 2009. Za průtahy přitom mohlo přepisování scénáře (Lord s Millerem projekt dokonce na čas opustili). Na konci tvůrčího procesu se nicméně zhmotnila obrovská smršť vypravěčské energie a bláznivých nápadů, jejíž tržby se zastavily těsně pod čtvrtmiliardou dolarů.

RECENZE: LEGO PŘÍBĚH

 

Takže sequel? Ten samozřejmě vznikl a vydělal ještě víc, ačkoliv se kvalitami nemohl rovnat jedničce. Což bez debat souviselo s tím, že na něj Lord s Millerem dohlíželi z velké dálky. Důvod? Především natáčení 21 Jump Street, jejich prvního hraného filmu, do kterého se pokusili vetknout úplně to samé jako do Trakařů.

Filmařský styl Lorda s Millerem totiž spočívá v dokonale promyšlené hře s divákem. Oba dobře vědí, co který žánr vyžaduje a co od něj publikum očekává. Načež jej s radostí převrací na hlavu nebo naopak upozorňují na to, že okázale dodávají to, po čem je poptávka. Trakaře tak berou základní schéma katastrofického filmu a obalují jej bláznivým humorem. A to samé se děje s klasickými prvky buddy movies a akčních komedií v 21 Jump Street, sebeuvědomělém rebootu seriálové klasiky s Johnnym Deppem. Filmoví hrdinové se pod dohledem Lorda s Millerem vždycky ocitají na hraně poznání, že se nacházejí ve stokrát viděné filmové situaci. Do hry tak pokaždé vstoupí nějaké oživení, vykolejení nebo naopak přehrocení dané scény, aniž by ale přišla o svůj základní účel v příběhu.

RECENZE: 22 JUMP STREET

 

Ke kterým známějším tvůrcům se dá rukopis Lorda s Millerem přirovnat? Vedle Edgara Wrighta patří mezi nejčitelnější inspirace trio Zucker-Abrams-Zucker (oba díly Žhavých výstřelů a Připoutejte se, prosím), jež se ale zaměřovalo na čistokrevné parodie. Lord s Millerem tak daleko nikdy nejdou, s čímž souvisí druhý nejvýraznější prvek jejich filmů - perfektně zvládnuté postavy, z jejichž vztahů jsou v animácích úspěšně ždímány i emocionálnější scény. Kreslení a živí hrdinové Lorda s Millerem pak s oblibou překračují vymezený žánrový prostor a také bez výjimky oplývají bezchybným komediálním timingem - ať už jde o improvizaci nebo roky plánovaný a animovaný vtip. Hlavně ale rychle získávají divácké sympatie a nikdy se nezdají být "na jedno použití".

To se doslova potvrdilo v červencovém 22 Jump Street, kde Jonah Hill a Channing Tatum řádili ještě odvážněji víc než v prvním díle. A už to byl film, kde se ustřelovaly věci, které se ustřelování nikdy nedočkaly. K opakovaným zhlédnutím každopádně nutí i Lego příběh, který v únoru odstartoval nečekanou vlnu lego filmů (momentálně se chystají čtyři další, avšak s jinými režiséry). To dělá... dvě akční komedie s premiérou pět měsíců od sebe? Takový spánek likvidující kousek by kdekoho udolal. Lord s Millerem ale zatnuly zuby a opět trefili kritický i finanční jackpot, za což znovu mohly především tuny šílených nápadů, který doprovázely popichování repetitivních pokračování a fantasy filmů o obyčejných ňoumech, kteří musí spasit svět.

RECENZE: ZATAŽENO, OBČAS TRAKAŘE

 

Obzvlášť v Lego příběhu se Lord s Millerem vyřádili na maximum a při každém repete jde objevit nějaký dříve přehlédnutý detail (lego prasata se při nárazu rozletí na klobásy!). V jádru ale pořád dostanete zábavné a svižné dobrodružství, které ve třetím aktu položí na lopatky nejednoho cynika. Jako bonus je tu navíc celá rovina s inspirací diváka k tomu, aby se sám nebál kreativity. Lord s Millerem se tak vždycky pokouší přijít s něčím, co by jejich žánrové blbnutí mocně nakoplo o level výš. A tuhle laťku se jim pravidelně daří zvyšovat.

Kam zatím dostoupala? Pokud jste viděli závěrečné titulky 22 Jump Street, není pochyb o tom, že jsou Lord s Millerem na komediálním vrcholu. Z toho ale samozřejmě vede jen cesta dolů, tak doufejme, že se po ní jen tak nevydají. Momentálně sice není jasné, co budou (mimo sitcomu The Last Man on Earth) točit dál. Ať už to ale bude animák, eRková akční komedie nebo něco úplně jiného, internet jen těžko nezaplní očekávání další komediální pecky. Vítejte ve druhé fázi svojí mladičké kariéry, pánové...

Který film od Lorda s Millerem máte nejraději a který vás naopak úplně minul? Dejte vědět v diskuzi!

V minulých "dílech":
Leden 2014 – Martin Scorsese
Únor 2014 – bratři Coenovi
Březen 2014 – Darren Aronofsky
Duben 2014 – Jim Jarmusch
Květen 2014 – Bryan Singer
Červen 2014 – Michael Bay

Příští měsíc: Richard Linklater

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace