Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

ComicsZone: Občanská válka


ikona
KarelR
comicszone
Věhlasná marvelácká minisérie dorazila i k nám. 

Ne, nezakládáme nový web. Momentálně pořád tlačíme kupředu sesterskou TVZone, čas od času se ale vyplatí hledat cool příběhy i jinde než v televizi a na velkém plátně. Třeba na pultech comicsových obchodů, které u nás rostou jako houby po dešti a nabízejí čím dál tím zajímavější materiál.

 

Právě tenhle boom vedl ke vzniku nové, velmi občasné rubriky, v níž budeme psát o tom, co byste si měli přečíst. Někdy půjde o přípravu na blížící se filmovou adaptaci. Někdy se dozvíte o fajnové novince. No a někdy se ohlédneme za léty prověřenou klasikou, jejíž ignorací se připravujete o sakra dobré počtení. Čím začneme? Jak už jste uhodli z titulku, premiérově se zakousneme do jedné z největších comicsových událostí posledních let.

Od předminulého týdne si totiž můžete v češtině koupit Občanskou válku. O minisérii Marka Millara a Stevea McNivena, která v roce 2006 obrátila marvelácký vesmír naruby, jste museli minimálně slyšet. Čítá desítky sešitů a výrazně ovlivnila řadu zajetých comicsových sérií, její jádro ale dlí v pouhých sedmi dílech, které se v klidu vměstnají do jedné knihy. O co v ní jde? O registraci superhrdinů, kterou chce vláda zavést po několika nepříjemných zkázotvorných incidentech. Tony Stark je pro, Steve Rogers proti a všichni ostatní si začínají vybírat stranu. Obří fackovaná může začít.

 

Občanská válka je samozřejmě přehlídkou osudových superhrdinských bitek, ve kterých si dávají po tlamě dobří přátelé s jinými úhly pohledu. Vysoko nad mnoho jiných crossoverů ji ale vynášejí dvě (celkem související) věci. Především v ní jde o daleko víc než jen o akci. Ta je sice patřičně boží, Millar ji ale především dobře rozfázoval a každou potyčku vetkává do promyšleného příběhu, který kupodivu drží pohromadě i přesto, že si v něm x hrdinů odskakuje do vlastních sérií.

Ať už tedy Občanskou válku prokládáte třeba sólovkami Iron Mana a Kapitána Ameriky nebo ne (jakože to je fajn), pořád máte před očima kompaktní a komplexní příběh, v němž je čas i na drobné osobní konflikty, vztahové rozpady a pochopitelně přebíhání ze strany na stranu. Střet realisty Starka a idealisty Rogerse v podstatě plodí jednu interesantní konverzaci za druhou. A co je důležité, díky Millarovi u nich soustavně přemýšlíte o tom, jak byste se k podobnému problému vlastně postavili vy.

 

Už díky tomu je Občanská válka povinnou četbou, její druhou výsadou potom je to, že se nebojí dlouhodobých následků. Hlavní postavy opravdu končí zcela jinde než začali a Millar nikdy nevyměkne a nenechá celý příběh vyvanout do ztracena. Jeho minisérie se zásadně kříží především s příběhem Zimního vojáka (konec druhého kapitánského Omnibusu), jehož hrdiny vyšle (pro neznalce) zcela nečekaným směrem. Zásadní čachry ale provede i s Iron Manem, Fantastickou čtyřkou a různými týmy Avengers, není tedy divu, že se často mluví o tom, jak super by mohla být její celovečerní adaptace.

Ano, marvelácký filmový vesmír zatím kráčí jiným směrem a místo interních problémů před Avengers postaví Ultrona a Thanose. Kevin Feige ale nedávno prozradil, že má na zdi plány až roku 2028, a to by v tom byl čert, aby nezahrnovaly také Občanskou válku. Do té doby totiž spatříme nového Daredevila, Ant-Mana, Dr. Strange a spoustu dalších důležitých hrdinů, jejichž existence se těžko obejde bez nějakého dopadu na (filmovou) veřejnost. A ta samozřejmě začne volat po regulaci čím dál tím destruktivnějšího zachraňování světa...

Občanská válka vyšla v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" a dá se pořídit za 219 korun.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (27)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace