Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Harold Ramis 1944-2014


ikona
Mr. Hlad
rip
Zemřel člověk zodpovědný za Krotitele duchů, Na hromnice o den více nebo Přeber si to 

Ti později narození teď nejspíš tápou, ti dříve připíjejí na jeho génia nebo se snaží zatlačit slzu se vzpomínkou na to, co světu filmu dal. Zemřel Harold Ramis, génius komedie, jehož jméno nejvíc zářilo v osmdesátých letech, ale výrazně o sobě dalo vědět i později. Původně televizní scenárista sbíral zkušenosti u kanadské skečové show Second City Television, aby pak spolupracoval na kultovní komedii Zvěřinec časopisu National Lampoon. Odtud byl už jen krok k režii vlastních filmů.

V osmdesátých letech Ramis natočil golfový Caddyshack nebo legendární Bláznivou dovolenou, mezi tím stačil napsat skvělé Lampasy, kde si i zahrál jednu z hlavních rolí a spolu s Billem Murrayem napadl omylem Československo. Pak přišly jeho největší pecky – dva díly Krotitelů duchů, kde sice za kamerou nestál, ale byl součástí čtveřice hrdinů a opět měl na starost scénář. V roce 1993 režíroval kultovní Na Hromnice o den více a je zodpovědný i za mafiánskou komedii Přeber si to. Mezi tím stačil hrát ve filmech jako Lepší už to nebude, Všechny moje lásky nebo Zbouchnutá. Jeho jméno dost často uslyšíte i od Adama Sandlera, Bobbyho a Petera Farrellyho nebo Jaye Roache. Ti všichni považují Ramise za svou inspiraci. Oscara sice nedostal, ale je pomohl vytvořit moderní filmový humor. A to je možná důležitější. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace