Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Válečné Na život a na smrt odstřelilo Herkula


ikona
Cival
mark wahlbergpeter bergtržby
Wahlberg silnější Herkula? A jak se vedlo oscarovkám? 

Na začátku roku se tradičně daří méně ambiciózním žárovkám. A v posledních letech se tu ujímají i filmy Marka Wahlberga. Platí to i letos, protože Bergovo nepříliš nápadné válečné drama Na život a na smrt aka Lone Survivor utržilo o prvním víkendu úctyhodných 38,5 milionu dolarů.

Nadprůměrné hodnocený napínák režiséra Petera Berga se trefil do poptávky v době ambiciózních oscarovek a vánočních oddychovek a na úvod vydělal pořádný balík. Zámořské divácké ohlasy jsou navíc velmi spokojené, takže i když zájem o chlapácké žánry obvykle rychle opadává, Na život a na smrt by mohlo sbírat dolary déle a jako první titul nového roku se protlačit přes stomilionovou hranici. Peter Berg si po rozpačitém megafilmu Bitevní loď napravuje reputaci, Mark Wahlberg si naopak připisuje další kasovní trefu, zase díky roli vcelku obyčejného chlápka s tvrdším kořínkem, jenž se ocitl v nezáviděníhodné situaci a musel mačkat spoušť. Amíci ho takhle prostě žerou.

Z trůnu sesazený animák Ledové království si připsal dalších 15 melounů a v pohodě se protlačí přes 350 milionů z Ameriky. I aktuálních 712 mega z celého světa je nicméně neskutečných – Disney v tomto případě ohromně zabodoval.

Scorseseho peckoidní Vlk z Wall Street se sice během všedních dní vyhříval na první pozici žebříčku, kdovíjaká trvalka z něj ale jinak není. Pokud nepřijde nějaké ta slavnostní fanfára na Zlatých glóbech nebo injekce v podobě nominací na Oscara, tak se ke kýžené stomilionové hranici film v Americe přimkne jen velmi natěsno.

Šlamastikou skončilo dobrodružství studia LionsGate s vlastní antickou řežbou o Herkulovi. Béčkově vyhlížející starověká rádoby-podívaná Herkules: Zrození legendy stála okolo sedmdesáti milionů dolarů, o prvním víkendu ale utržila hanebných 8,6 milionu, takže výnosy ze zámoří budou maximálně 20 mega. Prostě průser. Tahle břečka má navíc naprosto katastrofální recenze (jen jednu pozitivní kritiku a průměrný rating na Rottenech 2,2 z 10 možných!) a mluví se v nich o neskutečně nudném béčku, velkolepém a napínavém jako Donšajni. Ta dvacka by nakonec byla ještě zázračná – umístění mezi nejhoršími snímky roku bude naopak zcela podle předpokladů.

I Špinavý trik aka American Hustle na pátém místě utržil o víkendu 8,6 milionu - retro hit režiséra Davida O. Russella se tím ovšem posunul přes stomilionovou hranici.

Šestý Hobit má z Ameriky skoro čtvrtmiliardu, celosvětově už nasbíral víc jak 800 mega.

Mnohem zajímavější je ale skok nezávislé rodinné konverzačky August: Osage County (u nás jde do kin pod názvem Blízko od sebe), z které by distribuující bratři Weinsteinové a produkující George Clooney a Grant Heslov rádi vytěžili nějaké ty oscarové nominace pro herce: Třeba pro Benedicta Cumberbatche, Meryl Streep, Julii Roberts nebo Ewana McGregora. Z devíti stovek kin film o víkendu vytěžil chvályhodných sedm milionů dolarů, o soškách ale budou rozhodovat jiné faktory.

Do desítky se vešlo ještě retro Zachraňte pana Bankse, spin-off Paranormal Activity s podtitulem Prokletí a dvojka Zprávaře.

Těsně tam pak neprošla skvěle hodnocená romantika Her s pěti miliony a druhý díl Hunger Games: Jeho aktuálních 413 milionů jen z Ameriky vykoplo tenhle blockbuster na první pozici celoročního kasovního žebříčku za sezónu 2013, i před Iron Mana 3. Klobouk dolů. Navíc jde o první snímek za posledních čtyřicet let, v němž je hlavní hrdinkou žena – to je lepší úkaz než stovky řádek keců o emancipaci.

FILMY ROKU 2013 S NEJVYŠŠÍMI AMERICKÝMI TRŽBAMI

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí animák Velká oříšková loupež, horor Zrození ďábla a buddy-komedii Ride Along trumfnout hvězdně obsazený restart Jacka Ryana s podtitulem V utajení.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (24)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace