Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejočekávanějších filmů roku 2014


ikona
Mr. Hlad
mz nejredakcetop 10top10
Představujeme desítku filmů, od kterých v letošním roce očekáváme velké věci 

Nejlepší i nejhorší filmy a upoutávky roku 2013 jsme už vyhlásili a je třeba začít koukat malinko do budoucnosti. I rok 2014 totiž přinese spoustu filmů, na které se těšíme už teď, i když do kin dorazí třeba až za půl roku. Loňskému žebříčku vévodilo Elysium Neilla Blomkampa, které se však bohužel úplně nepovedlo. Doufejme, že podobně nepříjemných překvapení bude letos co nejméně. Každopádně věříme, že těchto deset filmů by v kině nemělo zklamat.

 

1. Interstellar
Christopher Nolan je sichr. Zatím během své kariéry nenatočil ani jeden film, který by byl špatný, pomohl postavit na nohy Batmana a zároveň je jedním z mála filmařů, jimž v Hollywoodu dávají obří rozpočty na originální látky. Sci-fi Interstellar sice podědil po Stevenu Spielbergovi, ale to na atraktivitě celému projektu spíš přidává. Příběh o cestování skrz černé díry do jiných dimenzí a o přesunech v času se zatím úzkostlivě tají, ale dá se předpokládat, že Nolan žádnou blbinu nechystá. Navíc má k dispozici luxusní obsazení v čele s herecky znovuzrozeným Matthew McConaugheym, jemuž budou krýt záda Anne Hathaway, Casey Affleck, Michael Caine, Jessica Chastain nebo John Lithgow. A ačkoliv první upoutávka moc neprozradila, svou atmosférou si dokázala naše natěšení ještě zvýšit.

 

2. Zmizelá
David Fincher se už možná nevrátí k trilogii Milénium, jejímuž prvnímu dílu se v kinech nevedlo tak, jak by si asi tvůrci představovali, ale na romantické komedie se rozhodně vrhnout nehodlá. Jeho další film bude opět adaptace knižní detektivky, o které se mluví jako o malém žánrovém zázraku. Ben Affleck se tu bude pokoušet očistit své jméno před spravedlností a zároveň zjišťovat, kam a proč zmizela jeho manželka a jestli je vůbec mezi živými. Fincher může do smrti machrovat tím, že natočil atmosférické Sedm, ale v Zodiacovi ukázal, že umí detektivku pojmout i úplně jinak a Muži, kteří nenávidí ženy to všechno jen potvrdilo, takže v tomhle případě čekáme kvalitu. Krom toho tu bude moci Ben Affleck předvést, že umí hrát a že si rozhodně nezaslouží nenávistné reakce lidí, kteří nejsou nadšeni z toho, že si zahraje nového Batmana.

 

3. X-Men: Budoucí minulost
X-Meni před čtrnácti lety nastartovaly éru úspěšných comicsových adaptací a do značné míry za to může i režisér Bryan Singer, který z maskovaných hrdinů udělal zajímavé charaktery a nejen šašky v kostýmech. Teď se k sérii vrací a pro jistotu ho z pozice producenta bude krýt Matthew Vaugh, tvůrce x-menovské První třídy. Budoucí minulost spojí starou i novou dějovou linku do jedné, Wolverine přesune své vědomí z ošklivé budoucnosti, kdy jsou mutanti téměř vyhlazeni, do sedmdesátých let a pokusí se zabránit katastrofě dřív, než se vůbec zrodí její zárodky. Ale samozřejmě k tomu bude muset přesvědčit jak Magneta, který pořádně rozjel svou záporáckou kariéru, tak i profesora Xaviera. Skvělý nápad se spojením starých a nových hrdinů, gigantický rozpočet, sichr režisér a producent … tady je všechno připravené na poctivý letní blockbuster.

 

4. Godzilla
Guillermo Del Toro si sice s Pacific Rim vylámal v amerických pokladnách zuby, ale největší hvězda monstr žánru by mohla přeci jen uspět lépe. Zatím to navíc vypadá, že bude lákat na něco trošku jiného než loňská konkurence. Nová Godzilla sakra talentovaného Garetha Edwardse, který má rád příšery a umí je vyrábět hodně levně, bude dospělejší, vážnější a především evidentně temnější. V prvních upoutávkách sice pořádně ještě vidět nebyla, ovšem její procházka po amerických velkoměstech se v nich přehlédnout nedala. Tohle nebude sranda jako u Emmericha, tohle bude zcela vážné drama o tom, jak se lidstvo vyrovnává s návštěvou giganta, který by sídliště Jižní město zadupal do země, aniž by si toho všiml. Herecké obsazen v čele s Aaronem Taylor-Johnsonem a Bryanem Cranstonem by mělo navíc bavit i v momentech, kdy samotná Gozdilla nebude na plátně.

 

5. Exodus
Ridley Scott sice s Prometheem zklamal spoustu fanoušků a jeho Konzultant většině lidí absolutně nesedl, ale pořád stačí připomenout, že má na kontě Vetřelce, Gladiátora, Blade Runnera nebo Království nebeské a hned se člověk začne na jeho další kousek těšit. V biblickém velkofilmu Exodus, v němž hrdina Mojžíš bude odvádět Židy z Egypta do Země zaslíbené, se vrátí do pouště a tam mu to šlo od ruky vždycky. Navíc u toho budou hvězdy jako Christian Bale, Ben Kingsley, Sigourney Weaver nebo Joel Edgerton. Scott pořád ještě doma nemá toho Oscara a tohle by pro něj mohla být ideální příležitost, takže musíme jen doufat, že předchozí dva decentní ústřely nebude následovat třetí a že diváci nebudou mít biblických témat plné zuby. Proti Exodu půjde totiž i Darren Aronofsky a jeho Noé.

 

6. Strážci Galaxie
Strážci Galaxie jsou asi nejriskantnější ale možná nejzajímavější comicsový projekt poslední doby. Tahle parta není zdaleka tak slavná jako Iron Man, případně konkurence v podobě Batmana, Supermana a X-Menů, ale právě to by jí mohlo svým způsobem hrát do karet. Začínají se totiž ozývat hlasy, že marvelovské hity se jeden od druhého vlastně moc neliší, ale Strážci Galaxie na první pohled vypadají o dost jinak než jejich kolegové. Máme tu lidského kosmonauta, oživlý strom, po pomstě toužícího válečníka, zelenou šermířku a hláškujícího mývala milujícího těžké zbraně. Na první pohled sympatická parta. Režisér James Gunn se navíc netají tím, že by rád natočil něco ve stylu comicsových Star Wars, takže můžeme očekávat hodně epickou podívanou odehrávající se především ve vesmíru a na jiných planetách.

 

7. Sabotáž
Arnold Schwarzenegger se pokusil vrátit tak, že natočil film, na nějž by jeho fandové byli zvědaví před dvaceti lety. S Konečnou to však moc nevyšlo, takže teď to zkouší obráceně. Sabotáž má totiž na starost David Ayer, specialista na drsná policejní dramata a jeden z nejdravějších režisérů současnosti. Arnold tu tentokrát nebude za důchodce, ale za veterána, kterému to pořád střílí o řád lépe než o generaci mladším kolegům. Povede tu speciální zásahový tým, kterému se povede zadržet nebezpečného narkobarona, při zásahu ovšem zmizí i pár milionů dolarů a zdá se, že za to může někdo ze strážců zákona. A ti teď jeden po druhém za podivných okolností umírají, což Arnolda pochopitelně naštve. A naštvaný Arnold kvůli tomu postřílí spoustu lidí. Upoutávky lákají na poctivý akční thriller, krom Schwarzeneggera dorazí i Sam Worthington, Terrence Howard nebo Josh Holloway a jediné, co nás trošku znervózňuje, je scenárista. Skip Woods je totiž hovado zodpovědné za Hitmana, poslední Smrtonosnou past nebo první sólovku Wolverina. A to po příběhové stránce nejsou zrovna dobré filmy.

 

8. Všechny cesty vedou do hrobu
Když někdo vytvoří seriál jako Family Guy a prochází mu všechno, co v něm provádí, může si v Hollywodu dělat, co chce. Třeba natočit komedii o plyšovém medvědovi, co kouří trávu, chlastá a chová se jako hovado. Ted Setha MacFarlanea byl hit, a tak když přišel s nápadem na další film, nejspíš nemusel spolupracovníky hledat moc dlouho. A navíc si mohl dovolit být docela originální. Jeho novinka Všechny cesty vedou do hrobu bude komediální western, jehož hrdinou je zbabělý farmář, kterého opustila přítelkyně. Aby ji získal zpátky, musí se z něho stát drsňák, a tak ho začne trénovat manželka slavného pistolníka. Brzy se ukáže, že jejich vztah bude trošku komplikovanější než učitelka-žák, ale když se slavný gauner vrátí domů a zjistí, kdo mu zahřívá postel, přichází opravdové problémy. MacFarlane v hlavní roli bude mít oporu v lidech jako Charlize Theron, Liam Neeson, Amanda Seyfried nebo Neil Patrick Harris. A dá se očekávat hodně politicky nekorektní zábava.

 

9. Transcendence
Wally Pfister spolupracoval jako kameraman s Christopherem Nolanem na Batamanovi i Počátku, za nějž si nakonec domů odnesl Oscara. Takže když se rozhodl vyzkoušet si režii, nejspíš nemusel nikoho moc přesvědčovat o svých schopnostech. Jeho debut vypadá na hodně zajímavý film a po dlouhé době tu máme i Johnnyho Deppa, který nejen že nepůsobí otravně, ale naopak hodně zajímavě. Zahraje si tu vědce, jehož výzkum by mohl posunout lidstvo zase o něco dál, ale po atentátu má smůlu. Jeho tělo je nefunkční, ale mozek se jeho kolegům povede přesunout do počítače, takže pořád žije. Svým způsobem. Může být ale něco podobného bezpečné? A co když se nová podoba hlavnímu hrdinovi zalíbí víc, než je zdrávo? Vedle Deppa dorazí i Morgan Freeman, Paul Bettany, Rebecca Hall nebo Cillian Murphy, což slibuje zajímavou podívanou.

 

10. Captain America: Návrat prvního Avengera
Captain America si diváky získal jak svou retro sólovkou, tak i v Avengers, ale u Marvelu je každému nejspíš jasné, že tenhle chlapík musí fungovat trošku jinak než Tony Stark. Jeho druhá mise by tedy měla být mnohem víc špionážní. Žádní mimozemšťané nebo podobné koniny, jen tajné služby, lži, polopravdy a politika. To je někdy mnohem nebezpečnější než celá Lokiho armáda. Druhý Captain America hodlá být víc politickým thrillerem než rodinou blbinou, i když se ani tentokrát nedá očekávat, že bychom dostali stoprocentně seriózní drama. Každopádně příběh se zatím tvůrcům daří celkem dobře tajit. Víme sice, že dorazí nebezpečný Zimní voják, co ale sleduje a kdo v pozadí tahá za nitky, to zatím nikdo neví. Účast Roberta Redforda celému projektu dodává na serióznosti a režírující Anthony Russo a Joe Russo v seriálové Community ukázali, že si umí pohrát originálně s jakýmkoliv žánrem, takže jsme zvědaví, co předvedou tady.

 

Tak tohle je naše desítka. Pokud vám v ní něco chybí, tak se nebojte, brzy vás hodláme nalákat na další filmy, které jdou snadno přehlédnout, nebo ze kterých by se s trochou štěstí dalo vydolovat nějaké to příjemné překvapení.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (33)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace