Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

7 nejlepších feel good filmů roku 2013


ikona
KarelR
téma
Které letošní filmy vám zlepší náladu? 

Nejlepší filmy minulého roku jsme na MovieZone vybrali před týdnem a jen pár z nich jste možná neznali. Velebení Rivalů, Djanga nebo Gravitace samozřejmě nikdy není dost, hodně lidí ale na internetu hledá hlavně nezávazné oddechovky, tzv. feel good filmy. Dobře víte, o čem mluvím. Jde většinou o menší produkce, jejichž trailery rychle mizí v hlubinách internetu kvůli "neznačkovému" názvu, aby se pak mnozí na Facebooku bezradně ptali, jestli někdo nezná hezký nový film na sobotní večer. Všechny blockbustery totiž "zase stály za houby" (trailery přitom vypadaly tak slibně!) a teprve po nakoukání veškeré explozivní verbeže nastal čas na něco s chytlavějším příběhem.

Inu, letošek byl na malé projekty se skvělými ohlasy docela bohatý. Pokud tedy máte dávno nakoukané věci jako 50/50, Něco jako komedie, Ruby Sparks, Ten, kdo stojí v koutě nebo The Magic of Belle Isle, pohodlně se usaďte a seznamte se s filmy, které loni do diváckého hledáčku dostaly především spokojené ohlasy. Procházka srdceryvnými dramediemi o dospívání začíná...

ČTĚTE TAKÉ: RODINNÉ FILMY 21. STOLETÍ

 

The Kings of Summer

Letošní benjamínek Sundance festivalu vypráví o trojici utrápených mladíků, kteří se rozhodnou utéct z domova a žít v lese. A to prosím ve vlastnoručně zbudovaném domě, jehož stavba mi ještě teď přijde dost málo objasněná. To ale vem čert. Důležité je, že The Kings of Summer díky téhle budovatelské berličce srší dobrou náladou a na chvíli vás z pohodlné sedačky přenesou do čarokrásné přírody, v níž se nadšeně blbne s klacky a největší událostí je návštěva lepé blonďaté spolužačky. Na dnešní dobu zkrátka nevídaně staromilský a kouzelný zážitek, ve kterém vás uchvátí minimálně nevypočitatelný podivín Biaggio. Ten chlapec má sakra velkou budoucnost.

 

Lásky čas

Na to, jakou klasikou je u nás Láska nebeská, se novince Richarda Curtise podařilo obdivuhodně letět pod radarem. Což je hodně mrzutá vizitka, jelikož se českými kiny prohnala další perfektní romantika, jíž v nabíjení optimismem překoná máloco. Příběhu zakřiknutého Tima (Domhnall Gleeson), který na svoje 21. narozeniny dozví, že muži v jeho rodině umí cestovat časem, pochopitelně vládne Timův otec v podání Billa Nighyho. I bez jeho účasti by ale šlo o učebnicovou pohádku o sluníčkovém životě, ve kterém by se měl člověk radovat  z maličkostí i z toho, že každý večer uléhá vedle Rachel McAdams. Jsem si docela jistý, že Lásky čas brzy získá pozici milované klasiky. Tak se koukejte co nejrychleji přidat mezi jeho fanoušky, ať máte co doporučovat známým.

 

Mud

Matthew McConaughey v další vynikající roli? To si piště. Tentokrát hraje uprchlého trestance, který se s pomocí dvou klučinů snaží získat zpět lásku svého života. Mud je popravdě řečeno spíš drama než komedie a dojde v něm i na velmi napínavou výměnu olova. Jeho tragičtější ladění ale vyvažují celkem povznášející střípky o nástrahách dospívání a snaze vyrůst v chlapa se srdcem na správném místě, k slzám vás tedy zvládne dovést hned několika způsoby. Jistě, hnát skoro-gangsterku do kategorie "feel good" je trochu na pováženou. Mud je ale především vynikající film, a jestli o něm teď slyšíte poprvé a zaujal vás, rozhodně tu není navíc.

 

Nezapomenutelné prázdniny

O Nezapomenutelných prázdninách jste se mohli dočíst už v Hladově recenzi a jestli jste je doteď neviděli, je to velká chyba. Nat Faxon a Jim Rash, oscaroví scenáristé Dětí mých, totiž stvořili dvě důležitě věci. Zaprvé celkem dojemnou komedii o čtrnáctiletém loserovi, která vás napumpuje letní náladou a ještě u toho stihne zbudovat uvěřitelné rodinné drama. A zadruhé nejultimátnější roli Sama Rockwella, kterého budete chtít za otce, staršího bratra i nejlepšího kamaráda. A to nejlépe včera. Sympatičtější postava se loni v žádném filmu neobjevila a jestli vás Nezapomenutelné prázdniny odrazují příběhem nebo nevýrazným hlavním hrdinou, podívejte se na ně kvůli Rockwellovi. Kdo ví, kolik takhle parádních rolí se mu ještě podaří urvat.

 

The Spectacular Now

Všichni jste určitě znali, nebo ještě znáte, kluka jako je Sutter (Miles Teller). Nezastavitelný pařan a vtipálek, který má život na háku, nic ho nemůže zastavit a vždycky má po ruce výmluvu, která alarmující situaci přihraje na jeho stranu. Tihle volnomyšlenkáři obvykle končí dvěma způsoby. Buď na konci střední školy prozřou, začnou se sebou něco dělat a dopadne to s nimi "dobře". Anebo se prochlastají zbytkem života, zplodí stejně neambiciózní děti a nikdy nepochopí, proč s nimi zlá realita tak strašně zametla. The Spectacular Now je Sutterovým rozcestníkem, na kterém stojí v doprovodu roztomilé a naivní Aimee (Shailene Woodley). A čtete tu o něm proto, že jde o jeden z těch brilantnějších rozcestníků, jaký nám žánr dosud nabídl. Když se jím necháte pohltit, rozhodně nebudete litovat.

 

Stuck in Love

Lepší už to nebude, Malá Miss Sunshine, Stuck in Love. Greg Kinnear loni završil hattrick skvělých feel good filmů, a to malou indie o krapet problémové rodinně spisovatelů, ve které je Lily Collins víc hot než kdy dřív. To jsou ale až druhořadé kvality téhle velice nenápadné dramedie. Především se může chlubit vydatnou porcí humorných i dojemných scén, kteréžto by jí měly zajistit postupné sbírání stále nových diváckých duší. Ano, je to jeden z těch milých filmů "o životě", kterých už jste nejspíš viděli milion. Jenže to ani v nejmenším neznamená, že si zrovna Stuck in Love nezaslouží maximální pozornost.

 

Walter Mitty a jeho tajný život

To nejprovařenější nakonec? Už je tomu tak, abeceda se holt převézt nedá. Walter Mitty brázdí česká kina teprve dva týdny, takže ještě máte dost času na to, abyste se jeho pozitivní energií nabili na velkém plátně. Docela velkolepá story věčného snílka, který musí sehnat důležitou fotografii pro časopis Life, si to ostatně víc než zaslouží, protože vás dokonale přesvědčí o tom, že sebrat se a odletět na Island je ta nejjednodušší věc na světě. Ben Stiller prostě zase o trochu vyrostl jak režijně, tak herecky. A vezme vás na neopakovatelnou výpravu, kterou si budete chtít minimálně jednou za čas natěšeně zopakovat. Skvělá práce, teď už chceme jenom tu dvojku Zoolandera!

 

Zaznamenali jste letos nějaké feel good filmy, které vám tu zásadně chybí? A jak se vám líbili ty vybrané, pokud jste je už viděli? Neváhejte se vyjádřit v diskuzi, třeba tam vyplave na povrch nějaký další oddechový klenot.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (38)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace