Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Gran Turismo jako film


ikona
imf
Sony se rozhodla zfilmovat závodnickou videoherní sérii Gran Turismo. A naštěstí na to jde od lesa. 

Filmové Need for Speed nám zatím ve svých ukázkách naznačuje, jak by videoherní adaptace vypadat neměla. Jistě, působí to efektně a pořád tam něco plachtí vzduchem, ale castingem a dějem to až příliš připomíná herní Need for Speed, což tedy rozhodně není pochvala. Béčkové kulisy, infantilní dialogy šustící papírem, resp. potvrzením rozbujelé demence, a především snaha být rychlý a zběsilý v éře, která už votuzeným autům s neony místo podvozku tak úplně nefandí. Gran Turismu vážně hrozilo, že spadne do podobné škatulce. Jenže u Sony si řekli ne.

A možná si to řekli už před mnoha týdny, kdy se o filmu začalo poprvé spekulovat, jenže teď jde do prodeje šestý díl slavné série, a tak je potřeba mu marketingově trochu pomoct. Producenti filmové adaptace (zodpovědní mj. za Social Network, ale taky chystaných Padesát odstínů šedi) už angažovali scenáristu Alexe Tse, jenž má na kontě např. Watchmeny. Tady ale nebudou jeho služby moc potřeba, protože tohle je příběh, který napsal sám život.

Film se totiž bude věnovat soutěži Gran Turismo Academy, kterou Sony před pár lety spolu s automobilkou Nissan vymyslela. Cílem bylo vybrat ty nejrychlejší hráče Gran Turisma v celosvětovém online klání, oddělit během opravdového závodnického kempu zrno od plev a tomu nejlepšímu z nejlepších dát šanci zazářit během ročního angažmá v závodnické stáji. Prvním vítězem se v roce 2008 stal Španěl Lucas Ordonez. Všichni zatleskali a šli si po svých... tedy alespoň do chvíle, než začal Lucas vyhrávat. Během své první sezóny se dokázal postavit na bednu, během té další se zúčastnil několika čtyřiadvacetihodinovek, umístil se v rámci své kategorie na medailových postech v Le Mans, pomáhal testovat speciální prototypy Nissanu, zkrátka prožívá si svůj sen a z ročního angažmá se stala regulérní závodnická kariéra.

A samozřejmě ho následovali další. Po pěti letech má Nissan minimálně tři profesionální závodníky, kteří vyhrávají trofeje a několik dalších, kteří se v závodním poli rozhodně neztratí. Letos se dokonce poprvé o šanci závodit na nejvyšší možné úrovni ucházel i český hráč Petr Doležal. Z dvaačtyřiceti finalistů skončil po týdnu ostrého závodění na britském okruhu Silverstone celkově pátý, těsně před branami finálového rozstřelu.

Celé to trochu zavání Rockym, že? Právě tuhle cestu chudého kluka ze zaplivaného obýváku až na závodnický vrchol bychom měli ve filmu prožít. Pro Sony to bude solidní marketing, pro filmové tvůrce ideální příběh o mnoha úskalích během virtuálního i opravdického tréninku. A závodnický kemp na Silverstone? To bude trochu jako Hunger Games. Autoři prý mají od Sony svolení si děj trochu přikrášlit, ale doufejme, že do něj nebudou rýpat příliš. Ono samotné závodění je někdy mnohem zajímavější, než přílišný důraz na hluboké lidské příběhy. I když třeba Rivalové dokázali skvěle zkombinovat obojí. Tak snad je to celé v dobrých rukou, protože premisa zní mimořádně lákavě.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace