Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co jsme se dozvěděli z druhého Thora


ikona
imf
téma
Tedy kromě toho, že Mjolnir patří na věšák vedle kabátů 

Druhého Thora máme za námi a ze svého okolí vím, že na něj celá řada lidí šla hlavně kvůli tomu, aby se dozvěděla, kam se celá ta druhá fáze marveláckého filmového vesmíru ubírá. Dovedu pochopit, že po shakespearovské patině prvního Thora celá řada lidí blonďatému božanovi příliš nedůvěřovala a snímek některé z obav bohužel naplnil (jakkoliv se diváci dělí na dva, zatím celkem smiřitelné, tábory). S odstupem totiž druhý Thor působí spíš jako natahovaná předehra ke Guardians of the Galaxy nebo třetím Avengers (ne, tohle není překlep), případně jako výkladový slovník k vesmírné kapse devíti světů, jejíž nedílnou součástí je i planeta Země (alias Midgard). Druhý Thor musí celý tenhle koncept uchopit a vysvětlit, stejně jako druhý Kapitán Amerika se bude snažit uchopit Zemi v kontextu širšího marvelovského vesmíru a představí SHIELD jako nadnárodní velmoc, která si klade za cíl nejen ochránit Zemi před vnějšími hrozbami, ale především si uklidit před vlastním prahem. To se samozřejmě neobejde bez určitých tenzí mezi divácky oblíbenými superhrdiny.

Už teď můžeme s přehledem tvrdit, že druzí Avengers budou temnější. Nejen kvůli hrozbě zevnitř (Ultron), ale také kvůli rozpoložení jednotlivých hrdinů - Thor bude chtít mít pokoj, aby se mohl věnovat Jane, Kapitán bude velmi pravděpodobně rozladěn z ideologického rozkolu mezi ním a SHIELDem, a Tony Stark bude frustrovaný z toho, že nemůže obleky pověsit na hřebík, protože se o sebe SHIELD nedokáže sám postarat. Druzí Avengers ale nebudou jen o "sobeckém" právu superhrdinů na soukromí. Lze očekávat, že s úvodem do třetí fáze definitivně přestaneme být "sami pro sebe" a Země se svou novou superhrdinskou skvadrou se stane členem širší meziplanetární bojové linie. Nadále se však dá očekávat i rozvíjení čistě domácí linie, pravděpodobně po kapitánské ose, která se bude držet SHIELDu a událostí, které by mohly v důsledku vést k superhrdinské občanské válce (komiks Civil War). To ale koukáme hodně za roh. Kapitánovo "This is not freedom, this is feardom" je mnohem spíš pichlavým komentářem současné politiky, než očerňováním SHIELDu jako takového. To si ostatně Marvel ani nemůže vzhledem k rozjeté seriálové verzi dovolit.

Vraťme se ale k Thorovi a tomu, co události ve druhém filmu znamenají nejen pro další vývoj asgardské série, ale především pro další filmy z marveláckého filmového vesmíru. Některé naznačené události mají za úkol pouze prohloubit úlohu Země v širším kontextu - například konvergence devíti světů, oběh ve společném prostoru (yggdrasil) atd. atd. Pro mnohé fanoušky je to důvod k rozvíjení mnohých teorií, resp. k podrobnějšímu určení úlohy naší planety. Podle všeho to vypadá, že v rámci devíti světů jsme někde uprostřed. Hluboko pod Asgardem (shakespearovské způsoby a ošacení vs. raketové věže, začarované zbraně a bifrost) a původní technologií temných elfů (neviditelné lodě, laserové pušky, granátové černé díry a mutageny násobící sílu a odolnost), ale přeci jen trochu nad Vanaheimem nebo Jotunheimem.

Mnohem důležitější než samotná konvergence (způsobující roztomilé antigravitační efekty jako v jedné epizodě AniMatrixu) nebo naše postavení v rámci devíti světů, je ovšem Odinovo povídání kolem Aetheru. Nejde jen o scenáristický MacGuffin, kterým se vyplní chatrná zápletka. Jeho obrovská moc nám má ilustrovat, co teprve přijde. Zatímco v prvním Kapitánovi a Avengers jsme měli tu čest s tesseraktem (neboli Cosmic Cube), tentokrát se objevuje Aether - mocná zbraň zrozená z temnoty, disponující nezměrnou silou, střádanou dlouhé věky. Odin poměrně jasně vysvětlí, že jde vlastně o jeden z šesti infinity stones (později infinity gems, ale pravidla ohledně filmových jmen známých komiksových artefaktů se dodržují spíše od oka). To nás přivádí na stopu mnohem větší dějové linky.

Libovolný infinity stone (každý má jiné schopnosti) učiní svého nositele natolik mocným, že s ním budou mít co dělat kompletní Avengers. Loki pomocí tesseraktu v Avengers ovlivňoval mysl druhých, ale především s ním mohl cestovat mezi dimenzemi nebo otevřít bránu mimozemské invazi. Aether zase temnému elfovi Malekithovi málem umožnil ovládnout všem devět světů. A teď si představte, že existuje Infinity Gauntlet - mocná rukavice, která, pokud je osazena všemi šesti infinity stones, jest nejmocnější zbraní celého vesmíru. A na tu má zálusk Thanos, strůjce mimozemské invaze z prvních Avengers, jedna z nejsilnějších vesmírných entit a pravděpodobný záporák třetích Avengers. Tady už ale začínají být věci trochu komplikovanější.

Odin při svém výkladu o infinity stones nezapomene zdůraznit, že je extrémně nebezpečné, aby se dva takové dostaly do těsné blízkosti. Referoval k Aetheru, skrytému v těle Jane Foster, a tesseraktu, jež byl po událostech v prvních Avengers ukryt v asgardském nedobytném trezoru. Odinova obava tak trochu naznačuje, že ke zkompletování Infinity Gauntletu už kdysi v historii došlo. Právě tuhle podzápletku by mohl rozvíjet třetí Thor, který by se měl Odinovi a jeho minulosti věnovat trochu víc (vyplývá to i ze závěru dvojky). Všichni herci z thorovských filmů jsou smluvně zavázáni na tři filmy, takže se dá očekávat, že třetí dobrodružství na Asgardu více či méně rozváže všechny uzly. Doufejme, že se ke slovu dostane nejen Odinova minulost, ale také jeho skutečná síla. Marvel ho i v komiksech úmyslně staví bokem - Odin je často zastižen v regeneračním spánku, případně je pod vlivem temné magie jiných obyvatel Asgardu (šéfů podsvětí, mnohdy i samotného Lokiho), tak aby všechny průšvihy musel oddřít sám Thor. Odin je samozřejmě mnohem silnější než jeho syn a většinu věcí by vyřešil mnohem snáz. Události třetího Thora, zvlášť pokud dojde k pokročilejší kompletaci infinity stones, ovšem dost možná budou vyžadovat veškerou jeho sílu.

A když už se bavíme o kompletaci, měli bychom zmínit nejzásadnější scénu druhého Thora. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že je řeč o té potitulkové. V té se objeví k nepoznání namaskovaný Benicio Del Toro v kulisách, které vás mají duševně připravit na mimozemské a mimózní Guardians of the Galaxy. Jeho postava se jmenuje Sběratel a je vskutku hodna svého titulu. Je trochu podezřelé, že by se Odin rozhodl svěřit mu Aether, protože Sběratel opravdu všechno sbírá a co se dostane do jeho moci, to už nerad dává zpět. Riziko odcizení hned dvou kamenů naráz (tesseraktu a aetheru) z asgardských trezorů asi opravdu bylo příliš vysoké. Sběratel je velmi mocnou postavou - sbírá nejen předměty, ale i celé mimozemské rasy, aby je chránil před vyhynutím či zničením. Zároveň má s nimi evidentně své vlastní plány, které nezahrnují jen pouhou sběratelskou vášeň. Guardians of the Galaxy se s ním určitě ve své sólovce potkají, ale otázkou je, co je vlastně Sběratel zač.

V marvelovské mytologii totiž patří k tzv. Stařešinům. Vesmírným bytostem, které jsou tak staré jako sám Velký třesk a disponují fragmentem jeho dávné síly. Ta se může projevovat mnoha způsoby. V případě Sběratele jde o schopnost manipulace s energetickým polem (=velké firebally), telepatii, předvídání budoucnosti a neuvěřitelné znalosti, které nasbíral během miliard let pobytu ve vesmíru. Stejně jako ostatní Stařešinové (je jich víc než tucet) je nesmrtelný. Jako doopravdy nesmrtelný bez výjimky. Pokud Marvel koncept Stařešinů opravdu zavede, bude to úplně jiná liga. Na druhou stranu s příchodem Thanose a Infinity Gauntlet bude muset chtě nechtě Marvel divákům "vysvětlit" silový žebříček až do nečekaných výšin. Zatím se mu daří prezentovat sílu jednotlivých kamenů (tesserakt, aether), ale co teprve jejich kombinované působení. CGI trikaři jistě budou mít o čem přemýšlet, ale nejdůležitější je to správně přežvýkat publiku. Objeví se kromě Sběratele i další Stařešinové, kteří v zájmu zachování vesmíru půjdou proti Thanosovi po boku Avengers a Guardians? Objeví se snad dokonce i Smrtka, o níž se v potitulkové scéně Avengers zmiňuje Thanos? A jak s existencí takhle silných stvoření budeme brát vážně ony nicotné, pozemské tahanice o moc, které se budou objevovat v marveláckých sólovkách?

Nůžky divácké tolerance se budou v následujících filmech rozevírat hodně divoce. Máte pocit, že už si to Marvel může dovolit, nebo ho jedno nešikovné klopýtnutí může poslat zpátky na start? Guardians of the Galaxy budou velmi pravděpodobně pomyslným můstkem ze světa tradičních komiksových filmů do marveláckého světa, ve kterém už zbaštíme všechno. Pokud vás nevyvedly z míry Star Wars technologie temných elfů z druhého Thora, jste na věci nadcházející velmi dobře připraveni. Doufejme, že tahle hlubší výprava do komiksové historie Marvelu pomůže, aby se trochu odvázal. Tak či onak míří do krajin, ze kterých není návratu. Držme mu (a hlavně sobě) palce, aby nevyměknul.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace