Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dojmy: Avatar v akčním 4DX


ikona
KarelR
4dxavatar
Cameronův modrý megaflák se vrací do kin. Nebo spíš do kina. 

Vychytávka jménem 4DX už je s námi pěkných pár měsíců a imf se jí důkladně věnoval v květnovém článku. Od té doby jste v ní mohli okusit Rychle a zběsile 6, Muže z oceli, Kick-Ass 2 nebo třeba kouzelnické Podfukáře, to pravé ořechové ale zdánlivě přichází až teď. Nejnovější déčko k nám totiž přichází prodat samotný Avatar, ke kterému vítr, voda, vůně a smýkající se sedačky zdánlivě pasují jako ulité. Je ale vyhození 320 korun (!) za divokou jízdu s Žejksulym opravdu dobrý nápad?

 

Inu, dobrodružné pouťové duše zklamány nebudou. Cameronův akčňák s člověkem v každé akci lomcuje jako zběsilý, díky tryskám za hlavou s hrdinou prožíváte všechna bezprostřední nebezpečí a podle jemného šťouchnutí do ledvin vždycky bezpečně poznáte, že si někdo právě nabil tlamu. Asi pětkrát se navíc mokře osvěžíte (nic invazivního, pokud nemáte špatně seřízený ostřikovač), největší pecka jsou ale podle očekávání letecké scény, při kterých se celkem akčně nakláníte (většinou podle pohybu kamery) a v celém sále to fučí jako o život. Dojde dokonce i na nějaký ten kouř a sál párkrát zabliká, jestli tedy hledáte nevšední kinozážitek a nebojíte se kvůli němu sáhnout hlouběji do kapsy, je 4DX jasná volba.

Pro všechny ostatní ale nikterak zásadní zprávy nemám. 4DX je totiž v jádru podobná "zbytečnost" jako 3D a dějově filmu nic zásadního nepřidává, přičemž může lehce vytáčet hlavně fanoušky osobního prostoru. Čert vem neškodnou vodu. Trysky za hlavou jsou vyloženě na hraně snesitelného filmového rozšíření a kdekoho asi moc nepotěší, když bude muset absolvovat několik jízd na koni a brnivé natřásání se v helikoptéře. Avatar je v tomhle ohledu vlastně ideální 4DX materiál, protože se v něm hrdinové přesouvají všemi možnými způsoby, nebojí se průletů vodopádem a ve finále se 20 minut uhýbá explozím. "Snášet" tuhle švandu dvě a půl hodiny ale není zrovna poklidný zážitek a brzy si začnete vážit každého dialogu a paradoxně se trochu děsit toho, kdy zase nějaký modrásek popadne zbraň a půjde se kočkovat s krásami Pandory.

 

O adrenalin tak není nouze, pokud mu tedy holdujete, určitě si skoro třímiliardový hit zopákněte. Ano, pořád je to chirurgicky přesná blockbusterová potrava, která nestíhá nudit ani s českým dabingem (Jan Dolanský pořád hrozně vládne!). Ve 4DX se ale Avatar stává podívanou jen pro otrlejší povahy, což je v jistém smyslu opak toho, co se mu povedlo před čtyřmi lety. Jeho dvoutýdenní české promítání by přesto mělo nalákat na novou technologii hodně diváckých dušiček (můžete si vybrat ze tří projekcí ve všední dny a ze čtyř o víkendech), a pokud se sály budou pravidelně zaplňovat, Cinema City slibuje nášup v podobě Iron Mana 3 a dalších "starších" kousků. 3. října Avatar každopádně nahradí Zataženo, občas trakaře 2 a Rivalové, takže pokud toužíte po neposedném výletu na Pandoru a nevadí vám džungle s molitanovo-plastovou vůní, musíte se na Anděl vydat do přespříští středy.

---

Vytáhni v hospodě: Sedadla v sálu 4DX nefandí odkládání věcí (pokud náhodou nechytnete volné místo vedle sebe, můžete využít děsivě přístupné košíčky na straně sálu) a mají držáky na nápoje. Respekt každému, kdo se tyhle věci odváží vyzkoušet.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace