Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nářez #32: Dvě holky do skla


ikona
imf
nářez
V roce 1985 měli sklenáři v Hong Kongu žně. A filmoví fandové taky! 

Pokaždé, když se mě někdo zeptá, kde bych chtěl prožít svoje teenagerské filmové léto, odpovídám bez okolků, že v roce 1985. Ano, slyšíte správně. Žádná premiéra Nové naděje nebo Čelistí, žádný Jurský park (ten jsem si ostatně plus mínus jako teenager v kině užil). Jedna, devět, osm, pět... Návrat do budoucnosti, Rambo II, Rocky IV, Rošťáci, Policejní akademie 2, Komando, Honba za klenotem Nilu, Noční můra v Elm Street 2 a to čtu jen horní část žebříčku největších tržeb. Jenže když se podívám do Hong Kongu, začnu přemýšlet nad tím, jestli chci to léto strávit v L.A. nebo tam, protože ve stejném roce měly v hongkongských kinech premiéru pecky jako Police Story, Mr. Vampire, My Lucky Stars, Twinkle Twinkle Lucky Stars nebo Yes, Madam (známé také jako In the Line of Duty nebo Red Force 2 nebo Police Assassins). A teď to všechno stihněte! Letní sezóně v Hong Kongu se ale tehdy začalo přezdívat skleněná, protože v akčních finále dvou filmů - Police Story a Police Assassins se rozmlátilo víc skleněných tabulí a předmětů, než kdykoliv předtím. A ne vždycky šlo o cukrové sklo. Jackieho policejní pecka dostala rovnou přezdívku Glass Story. Police Assassins Coreyho Yuena se pak stal etalonem girls with guns filmů. Dvě největší hvězdy žánru - Cynthia Rothrock a Michelle Yeoh - u toho přirozeně nemohly chybět.

Yes, Madam (1985) (IMDB, ČSFd)

Šestiminutová bitka. A teď mluvíme o šesti minutách nabitých full contactem, bez přestávek, zbytečného okecávání a dalších úhybných manévrů. Jakmile se tu zatne ruka v pěst, začnou lítat vzduchem pěšáci. A většinou přistanou na něčem hodně tvrdém a ostrém. Jeden z producentů filmu obětoval pro závěrečnou bitku svou vilu, ale věřím, že z obřích zisků zvládnul všechno zrenovovat a možná ještě přistavět jeden, dva bazény navrch jako bolestné. V hollywoodských filmech většinou bojují holky s holkama nebo se chlapci při smíšených soubojích viditelně drží zkrátka. V Hong Kongu se ovšem na podobné džentlmenství nehraje, takže to holky schytávají od dvou záporáků z povolání (Dick Wei a Chung Fat ve své kariéře zmlátili všechny hvězdy - od Jackieho až po Jeta), běhají po celém baráku a likvidují cokoliv, co je byť jen zdánlivě skleněné. Obrovská jatka, korunovaná několika extrémními kaskadérskými kousky (oba pády s přemetem z pěti metrů měl na starosti Chin Kar Lok - nejlepší padavka v oboru). Dá se na to koukat pořád dokolečka a stejně tu pusu nezavřete. Rozhodně si ale sežeňte komplet film - je to vynikající akčňák s typickým hongkongským humorem, který je odzbrojující i po letech. Především trojice postav Aspirin, Panadol a Strepsils stojí za to. Že si dělám srandu? No tak si to schválně sežeňte a uvidíme, kdo se bude smát naposled.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace