Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jedenáct pecek Stephena Kinga


ikona
Mr. Hlad
tv-stephen kingtv-tématv-under the dome
Jak se daří králi literárního hororu v televizi? A na co byste se měli kouknout, pokud vás baví jeho novinka Pod kopulí? 

Nejnovější seriál podle knihy Stephena Kinga začal před pár dny. První dojmy týkající se Under the Dome už jste si mohli přečíst, podíváme se podrobněji i na příštích několik epizod a čeká vás i článek, v němž se mrkneme na to, jak si seriál stojí přímo ve srovnání s knihou. Ale to se týká až příštích dnů a týdnů. Zatím jsme pro vás vybrali jedenáctku nejzajímavějších televizních věcí, ve kterých měl Stephen King prsty. A přiznejte se - kdo z vás měl jako dítě z klauna Tima Curryho naděláno v trenclích? 

To - It (1990)
Režie:
Tommy Lee Wallace
Hrají: Dennis Christopher, Richard Masur, Annette O'Toole, Tim Reid, John Ritter, Richard Thomas, Tim Curry, Jonathan Brandis

Začneme tím nejděsivějším, alespoň podle mého soudu a souhlasit se mnou jistě budou i další chudáci, kteří si tohoto Kinga pustili v dobách, kdy se měli raději dívat na Kačeří příběhy a jediného klauna měli spatřit v cirkuse. Tenhle snímek zřejmě vytvořil nejednoho člověka trpícího coulrofobií. Sám mám ještě teď, po tolika letech, v živé paměti pár taškařic Pennywise skvěle zahraného Timem Currym. A když už se vám ve městě objeví takový zmalovaný parchant, který místo rozdávání úsměvů a nafukovacích zvířátek vás chce zabít, je na čase se mu postavit a pěkně mu ten červený frňák zmalovat. To sice nebude tou nejpovedenější adaptací knížek Stephena Kinga, ale rozhodně se řadí mezi ty nejznámější. (Dr.Z)

Monstrum - Tommyknockers (1993)
Režie:
John Power
Hrají: Jimmy Smits, Marg Helgenberger, John Ashton, Allyce Beasley, Robert Carradine, Joanna Cassidy

Tommyknockers (Monstrum) jsou zdrojem jedné velmi dobré rady: pokud u domu narazíte na nějaké podivné struktury ukryté v zemi, nesnažte se je vykopat, ani se k nim nepřibližujte, prostě si sbalte kufry, zajeďte do nejbližší realitky, prodejte svůj barák a hodně rychle odtamtud vypadněte. Jestli tak neuděláte, začne vám solidně hrabat a stane se z vás pošahaný kutil Tim, co si vyrábí různá udělátka, o nichž nemá ani páru. Tak by se zhruba dala shrnout zápletka minisérie režírované Johnem Powerem s Marg Helgenberger (Kriminálka Las Vegas), která si zahrál – překvapivě – spisovatelku zápasící s tvůrčím blokem a poté i s městem plných setsakra podivných věcí, které naberou daleko zajímavější obrátky ve chvíli, kdy se provalí skutečná podstata onoho zakopaného objektu. (Dr.Z)

Svědectví - The Stand (1994)
Režie: Mick Garris
Hrají: Gary Sinise, Ed Harris, Rob Lowe, Kathy Bates, Molly Ringwald, Ruby Dee, Ossie Davis

Tahle minisérie už má sice své roky, ale v polovině devadesátých let šlo o hodně nadprůměrný televizní počin, který stál evidentně docela dost peněz a sešli se v něm docela zajímaví herci. Gary Sinise a Ed Harris nejsou sice superhvězdy, ale pořád je to vyšší liga než průměrné televizní ksichty. Drsný příběh o tom, jak virus vyhladí většinu populace a přeživší bojují o přežití, dokáže strhnout i ve své televizní podobě. Ne každý chce vrátit svět zpátky o doby, kdy lidstvo bylo víceméně v pohodě, a reálně se tu bojuje o vládu nad celým světem, respektive nad jeho zbytky. Pochopitelně si k tomu připočítejte i nějaké ty fantastické prvky a čeká vás hodně solidní zábava. A už nějakou dobu se mluví i o její celovečerní verzi, tak uvidíme, jestli nebo kdy dorazí. (Mr. Hlad)

Osvícení - The Shining (1997)
Režie:
Mick Garris
Hrají: Steven Weber, Rebecca De Mornay, Courtland Mead, Melvin Van Peebles, Wil Horneff, Elliott Gould, Mick Garris, Shawnee Smith, Stephen King, Sam Raimi, Frank Darabont

Spisovatel v krizi, odlehlý hotýlek a spousta sněhu. Když se řekne The Shining, ti nejvěrnější Kingovi fandové si dozajista nevybaví jen Kubrickovu děsuplnou legendu s ďábelským Jackem Nicholsonem a původní bichli, která dodnes straší citlivěji založené čtenáře. Ne - Osvícení, to je i televizní minisérie protřelého režiséra hororových béček (a Kingova dvorního rejžy, viz níže), Micka Garrise, stojícího také za Critters 2 či pokračováním Normana Batese. Znovu stanice ABC a zase Kingovo dílo, které "nutně potřebovalo" čerstvou dávku moderního tvůrčího adrenalinu ke svému oživení. Nakonec to i navzdory poměrně neznámému představiteli hl. role - Stevenu Weberovi - nedopadlo úplně nejhůř, a pokud si rádi rozšiřujete obzory, klidně tuhle atmosférickou depkárnu zkuste vyhrabat třebas v místní zapomenuté DVD půjčovně. Roztomilými démonickými obrázky se tu po vzoru originálu rozhodně nešetří, na návštěvu před kameru pak letmo zavítá i trojka King, Raimi, Darabont. Štípání dřeva už nikdy nebude jako dřív! (Davies182)

Dům v růžích - Rose Red (2002)
Režie: Craig R. Baxley
Hrají: Nancy Travis, Matt Keeslar, Kimberly J. Brown, David Dukes, Judith Ivey, Melanie Lynskey, Matt Ross, Julian Sands, Kevin Tighe, Julia Campbell, Emily Deschanel, Douglas Henshall, Stephen King

Tuhle neškodnou televizní historku z jedné přenádherné vilky uprostřed Seattlu si dodnes naprosto živě vybavuji díky čtyřhodinovému maratonu, ke kterému mě v době mé hollywoodské puberty "donutila" vlastní maminka. Kartička členství v místní půjčovně filmů se u nás tenkrát pořádně zapotila, na pořadu večera byl toho nezapomenutelného data právě Kingův Dům v růžích. Což o to, jako minisérie je tahle nenápadná mysteriózní hříčka celkem uzívaná - to ale neplatí pro infarktový úvod. Minimálně za začátku vyprávění se totiž Baxleymu daří úchvatně znepokojivá režie plná ucházející atmosféry, sympatických postav a hlavně sexy záhad. Temný dům, který žije sám o sobě? Najatá šestice ztroskotanců, prozkoumávající nejasnou historii sídla? Prostě to vůbec nezní špatně a nebýt překvapivě vyčpělé atmošky v několika posledních desítkách minut, mohlo to stejně dobře i dopadnout... Série však přesto na internetových databázích oslňuje mírně nadprůměrnými hodnoceními, takže jo: za pokus to stojí. (Davies182)

Mrtvá zóna - The Dead Zone (2002-2007)
Režie: Robert Duncan McNeill, Robert Lieberman, James Head
Hrají: Anthony Michael Hall, Nicole de Boer, David Ogden Stiers, Chris Bruno, Sean Patrick Flanery

Filmová Mrtvá zóna, pod kterou se v roce 1983 podepsal David Cronenberg, se hodně povedla a zadařilo se i televizní verzi. Sice byla trošku pomalejší, ale Anthony Michael Hall byl v roli Johnnyho Smithe, jenž dokáže vidět budoucnost a dost často se ji pokouší svými činy měnit, velmi dobrý. Nakonec si seriál vysloužil šest sezón. I když jde o adaptaci románu Stephena Kinga, není to zrovna horor, spíš psychologické drama s mysteriózními prvky a i když má své kvality, rozhodně nedosahuje seriálové špičky. Ale zase vám díky více jak osmdesáti epizodám celkem dlouho vydrží. Na druhou stranu ten film je po všech stránkách lepší a Christopher Walken tam hraje klaďáka, takže jestli to chcete s Mrtvou zónou zkusit, doporučujeme radši sáhnout po něm. Ale ten seriál fakt neublíží. (Mr. Hlad)

Prokletí Salemu - 'Salem's Lot (2004)
Režie: Mikael Salomon
Hrají: Rob Lowe, Donald Sutherland, Rutger Hauer, James Cromwell

„Kingovky“ táhnou pořád a adaptací se objevuje celá řada. Salem's Lot (Prokletí Salemu) vyfasovalo hned dvě. První z roku 1979 teď ale necháme stranou a podíváme se na tu novější a zajímavěji obsazenou verzi z roku 2004. V ní se Rob Lowe coby úspěšný spisovatel Ben Mears vrací do svého rodného městečka, aby si vyčistil hlavu, napsal knížku a hlavně se vypořádal s minulostí, která ho pronásleduje už od dětství. Jenže to samozřejmě nebude tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát a ve chvíli, kdy se na scéně objeví upír se schopností ovládat ostatní a dostane tak skoro celé město pod svou moc. To se samozřejmě pár jedincům nelíbí a vydají se lov. Kromě již zmíněného Lowea jsme se v této minisérii od stanici TNT mohli setkat například s Donaldem Sutherlandem, Jamesem Cromwellem nebo s Rutgerem Hauerem. (Dr.Z)

Královská nemocnice - Kingdom Hospital (2004)
Režie:
Craig R. Baxley
Hrají: Jamie Harrold, Diane Ladd, Bruce Davison, Jack Coleman, Julian Richings, Andrew McCarthy, Sherry Miller

O tom, že je Lars von Trier poměrně netypický režisér, asi není třeba se nijak zevrubněji rozepisovat. Bez výjimky každý režisérův počin oplývá hordami fanoušků i odpůrců, dokonce i média potom provařeného Dána nejen kvůli jeho srandovním výrokům bedlivě sledují. Roku 1994 dal Trier vzniknout seriálovému Království, vedle nějž je Hemlock Grove ranním čajíčkem a Akta X úsměvnou pohádkou na dobrou noc. Pořád se nechytáte? Inu, Kingovi se totiž nemocniční psycho Riget tak zalíbilo, že Triera překecal k podobně laděné US sérii. 3. března 2004 tak světlo světa spatřuje neurážející klon Kingdom Hospital o celkem třinácti částech, který spolu Stephen s Larsem pro americkou televizi napsali. Tajemný špitál, šílení pacienti, zvrhlí doktoři. Mix nového AHS: Asylum a právě Království je říznutý notnou dávkou mysteriózna, načež jistě i dnes snadno potěší všechny, kterým v bedně chybí pořádně znepokojivá strašidelná pecka. Varovali jsme vás. (Davies182)

Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King (2006)
Režie: Mikael Salomon, Rob Bowman, Mike Robe, Mark Haber, Brian Henson, Sergio Mimica-Gezzan
Hrají: Tom Berenger, William Hurt, William H. Macy, Claire Forlani, Ron Livingston, Eion Bailey

Všechno je definitivní, Dolanův Cadillac a Pátá čtvrtina. Tak se v České republice jmenují tři povídkové sbírky, z kterých čerpal osmidílný projekt televize TNT. Jako reakce na relativně úspěšné Mistry hrůzy vsadily Nightmares and Dreamscapes na přepis rovnou osmi Kingových povídek, uvedených v námi vyjmenovaných sbírkách. Je poměrně překvapivé, že si autoři tohoto seriálu vybrali ty poněkud hůře uchopitelné kousky. Jedním z nich je třeba "Pitevní sál čtyři", ve které se vžijeme do kůže Howarda, jehož bezvládné tělo leží na pitevním sále, zatímco on je uvnitř zcela při vědomí a snaží se dát svůj stav najevo lékařům. V povídce "Víte, že tam mají pekelně dobrou kapelu" navštívíme old-schoolové městečko plné mrtvých hudebních legend a v "Bitevním poli" se William Hurt postaví vojenské invazi plastových vojáčků. Zatímco tyto tři vyjmenované mini-story opravdu stojí za to, epizody "Crouch End" nebo "Umneyho poslední případ" jsou zoufale nudné. Takže vybírejte pozorně. (Krasa)

Beznaděj - Desperation (2006)
Režie: Mick Garris
Hrají: Tom Skerritt, Ron Perlman, Matt Frewer, Annabeth Gish, Charles Durning

Kingův román Beznaděj z roku 1996 je obecně považován za jeden ze slabších kousků v autorově bibliografii. Představuje nám mohutného šerifa Collieho z jakési zapadlé nevadské vesničky, který bůhvíproč vězní hrstku nevinných občanů. A zatímco v první polovině příběhu trpíme s vězni a snažíme se pochopit šerifovy záměry, druhá se nečekaně zvrhne ve změť poselství o náboženství a bůhvíčem ještě. V knize tyto nedostatky kryje výtečná písemná forma, v televizním přepisu od Micka Garrise však zůstává jen holá story a finále stotřicetiminutového filmu tak působí spíše tragikomicky. Televizní Beznaděj stojí a padá na Ronu Perlmanovi v roli Collieho, který v úvodu výtečně hláškuje a svojí prazvláštní roli si náležitě užívá. Bohužel, jen co se do popředí dostanou jeho vězni, odkráčí lezavá atmosféra krok za krokem do kopru. A to se na obrazovce mihnou takoví herci jako oscarový Charles Durning, Tom Skerritt nebo Matt Frewer - někdejší ztvárnitel Sherlocka Holmese. (Krasa)

 

Pytel kostí - Bag of Bones (2011)
Režie: Mick Garris
Hrají: Pierce Brosnan, Melissa George, Annabeth Gish, Anika Noni Rose, Jason Priestley

Zatímco za bezkrevnou Beznaděj jsme vzhledem k nevyrovnané předloze nemohli Micku Garrisovi příliš spílat, za Pytel kostí bychom mohli vytrousit i rance nadávek. Tato Kingova kombinace love story a hororového fantasy je totiž zatraceně atmosférická a svým příběhem nápadně připomíná pár let starou videohru Alan Wake. Spisovatel Mike Noonan se po smrti milované ženy psychicky složí, což se podepíše i na jeho pisatelském entuziasmu. Na přání svého nakladatele odjíždí po letech na manželčin dům u jezera a snaží se v něm začít znovu. Spát mu však nedá nejen místní pohledná vdova Mattie, ale i divoké noční můry. V Garrisově přepisu pro televizi A&E jsme se však dočkali jen zlomku dusné atmosféry mainských lesů, nezajímavého Pierce Brosnana v hlavní úloze a stošedesáti minut, které rozčilují svojí strnulostí. To mrzí o to více, protože zrovna Pytel kostí by byl ideální látkou pro velký kinofilm s šikovným režisérem, který by dokázal tu zvláštní souhru romance a hororu zachytit lépe než Garris. (Krasa)

Moc dobře víme, že televizních věcí, pod kterými je mistr napětí podepsaný, je víc, ale berte tenhle článek spíš jako soupis toho zajímavějšího než snahu upozorňovat úplně na všechno. Na každá adaptace knihy Stephena Kinga stojí za váš čas.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace