Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Smithovi nestačili na kouzelníky a zběsilé svalovce


ikona
Cival
tržbywill smith
Režisér Šestého smyslu si zase uřízl ostudu... 

Hodně napínavý víkend to byl. Nakonec se ale nekonala ani pohroma biblických rozměrů, ani nějaký kasovní zázrak. Jasně, k nové sci-fi Po zániku Země aka After Earth můžeme přilepit spoustu negativních přívlastků. Novinka kdysi tak geniálního autora mysteriózních thrillerů M. Night Shyamalana totiž dostala od recenzentů strašnou čočku a kdekdo se jí vysmál tak vehementně, až se objevovala sousloví typu „nejhorší film všech dob“ a „nejneschopnější současný filmař“.

Bohužel filmová stoka nevede tak hluboko, aby do ní nenapadaly nějaké ty peníze. Navzdory otřesným reakcím tak Po zániku Země utržilo 27 milionů dolarů… takže tenhle příběh úpadku režiséra Vyvoleného a Šestého smyslu dost možná neskončí. Úplný megapropadák se totiž nekoná. Koná se „jen“ slabé přijetí celkem drahého letního blockbusteru, a to na odstavení Shyamalana od dalších velkých zakázek dost možná stačit nebude. a série s průšvihy typu Stalo se a Poslední vládce větru bude pokračovat.

Shye tentokrát zachránila star-power táty a syna Smithových, téma s náboženskými (scientologickými?) konotacemi a samozřejmě trikové pozlátko v trailerech. Úvodních 27 milionů dolarů se při očekávaných velkých propadech tržeb podaří rozmnožit tak na 70 mega, což je pro film s rozpočtem 130 milionů dolarů bída. Jenže leccos určitě přinese zbytek světa, takže fiasko o rozměrech Pluto Nash nebo Máma mezi Marťany nepřišlo. A my se furt musíme strachovat, že Shy usedne ke stolu a natočí Vyvoleného 2…  

Prvenství v žebříčku tak mohla s klidem obhájit šestka Rychle a zběsile. Tučný akčňák, který používá hlášky místo dialogů a fyzikální zákony místo hajzlpapíru, utržil tentokrát 34 milionů a z Ameriky má už hezky zaokrouhlených 170 mega. 209 milionů pátého dílu padne jako nic. Stěžejní ale budou pro Universal výnosy ze zbytku světa: Odtud totiž už svalnatí chlapci vytůrovali mnohem víc a díky tomu šestka hlásí už globální půlmiliardu a bojuje o druhé místo ročních tabulek za Iron Manem 3.

TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE RYCHLE A ZBĚSILE

Stříbro přilítlo ke kouzelnickým Podfukářům z thrilleru Now You See Me. Otvírák za 28 milionů dolarů je pro společnost LionsGate jistě potěšující, pro tuhle šarádu totiž nemluví velké hvězdy, mohutná reklama a megalomanský rozpočet, ale spíš oslnivé trailery, sexy vizuál a sympatický herecký ansámbl. Podfukáři stáli 75 milionů dolarů, což není na poměry letních blockbusterů žádná velká pálka - tyhle náklady se určitě podaří ze světových kin pokrýt.

Dělené čtvrté a páté místo patří Star Treku a Království lesních strážců. Nový Trek s podtitulem Do temnoty se povedl, ale v Americe kasovně zaostává za jedničkou. Naštěstí si oproti minule vede líp na dalších kontinentech, takže stopnutí série nehrozí, jak lze odtušit z průběžných 329 milionů celosvětově.

DENNÍ TRŽBY NOVÝCH STAR TREKŮ A STAR WARS

Království lesních strážců je na tom o poznání hůř – Foxům se tu vůbec nepovedlo načasování, takže film v Americe jen s velkou námahou utrží sto milionů, páč jich má momentálně na kontě jen 65. Stomilionový byl přitom i rozpočet. Naděje Foxů na tržby ovšem operovaly v mnohem vyšších sférách (měl to být „animovaný zelený Avatar od tvůrců Doby ledové“), jenže v našlapané konkurenci se snímek nechytl, a i když ho slušně zadotuje Evropa s Asií, nový kasovní trhák jsme neuzřeli. Stejně tak se nedočkáme nové animované série.

Pařba na třetí si na šesté pozici připočetla 15,9 milionu. Stovka z Ameriky padne i napotřetí, celosvětové tržby taky nebudou k zahození. Propad zisků oproti jedničce a dvojce je ovšem citelný, takže čtvrtým dílem nás snad tvůrci neubijí.

TRŽBY JEDNOTLIVÝCH DÍLŮ PAŘEB

Iron Man 3 spadl tentokrát na sedmou příčku, má ale vyděláno – celosvětově už skoro 1,2 miliardy dolarů! Velký Gatsby se naproti tomu pořád ještě snaží, a to se solidním úspěchem: Globální čtvrtmiliarda je chvályhodným počinem, který jistě trochu chladí nervy Warnerů z tohohle předraženého projektu.

Do desítky se nečekaně vešla ještě bollywoodská romantika Yei Jawaani Hai Deewani a velebené drama Mud.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden jde do kin komedie Stážisti, hororová Očista s Ethanem Hawkem a Jossem Whedonem režírovaná modernizace Shakespearovy hry Mnoho povyku pro nic.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (24)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace