Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nářez #21: Liga mistrů v kopání do hlav


ikona
imf
nářez
V Hollywoodu se z akčních týmovek najednou dělá velké haló. Jejich tradice je ale samozřejmě mnohem hlubší. 

Postradatelní, Avengers, Rychle a zběsile... partičky výrazných hrdinů, co si dávají navzájem do nosu ovládly stříbrná plátna a diváci jim hlasitě tleskají. Ať už jde o vyhořelé akční hvězdy, etnicky vyvážená tělesa nebo promrskané superhrdiny, vždycky je fajn vidět víc lidí táhnout za stejný provaz. Bitkám sice tohle přeskakování z duelu na duel může škodit (správné nastavení rytmu se zdá býti královskou akční disciplínou), ale když se zadaří, postupujete automaticky do nejvyšší zážitkové ligy. Hollywood teď vlastně objevuje to, co uměl už dávno ve filmech jako Velký útěk nebo Tucet špinavců. A hongkongští filmaři to od něj okopírovali, jen si do ověřeného konceptu přidali víc akčních scén. Tak vznikly snímky jako Eastern Condors nebo dnes probíraný Millionaire´s Express (občas také známý jako Shanghai Express). Na hongkongské poměry hvězdné obsazení, ve kterém chybí snad jen Jackie Chan a Chow Yun-Fat (ten první neměl čas, ten druhý ještě nebyl hvězdou první kategorie), které se mele v sedmiminutové akční scéně. Dostane se na všechny, nápadů je tu hotový vodopád, a mírně ušmudlaný vizuál vám bohatě vynahradí všechny ty držkopády. Tak jdeme na to.

Millionaire´s Express (1986) (IMDB, ČSFD)

Snímek Sammo Hunga v sobě kombinuje hned několik žánrů - klasickou východní řezanici ve westernovém prostředí, kde ovšem kromě lidí v klobouku a parní mašiny, táhnoucí za sebou vlak s cenným zbožím, nechybí ani ninjové a rotační kulomety. Co se týče obsazení, člověk skoro neví, kde má začít - Sammo Hung, Yuen Biao, Corey Yuen, Chin Kar-Lok, Chin Siu-Hou nebo Dick Wei za Hong Kong, Yasuaki Kurata, Hwang Jang Lee a Yukari Oshima za Japonsko a Cynthia Rothrock a Richard Norton za Ameriku. A to jsem zdaleka nevyjmenoval všechny, protože v menších roličkách se objeví celá řada dalších. Jen největší fandové hongkongských akčních filmů znají všechna zmíněná jména, ale laikovi to vůbec nemusí vadit. Prostě se tu sešla komplet výkladní skříň hrdinů a záporáků, kteří v osmdesátých letech drželi takříkajíc prst na žánrovém tepu doby. Osmiminutový nářez připomíná hraní na velkém pískovišti. Je tu skvělá akce, typická infantilní komika, pár kaskadérských kousků, ze kterých se tají dech, a všechno to upaluje kupředu tempem, ze kterého by se dnešním hollywoodským blockbusterům zatočila hlava už po necelé minutě. Samozřejmě tu platí, že ve svých sólovkách předvádějí tihle herci často o úroveň lepší výkony, ostatně v takhle hromadné scéně není čas na "piplání", ale přesto člověk žasne, co všechno se tu odehrává. A to je tahle scéna jen symbolickým vyvrcholením, protože po celém filmu jsou rozesety šílené kaskadérské kousky a macaté duely (např. Sammo vs. Biao). Tahle týmovka je učebnicovým příkladem toho, že celek je víc než součet částí. Tuhle mantru tehdy dokázali v Hong Kongu okopírovat na jedničku.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace