Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Iron Man už dominuje světu, Bay první v Americe


ikona
Cival
iron maniron man 3michael baytržby
Jak si v kinech vedli The Rock, Mark Wahlberg, Robert De Niro nebo... Tony Stark? 

Už za rok nám Michael Bay dovalí čtvrté Transformery. Velikášský hitmaker si ale u studia po vzoru Christophera Nolana vymínil pro letošek jeden menší, odpočinkový projekt a taky si ho natočil (na rozdíl od Nolana, jemuž se Počátek rozrostl v mohutný blockbuster). Jmenuje se Pain and Gain, a i když ho my uvidíme pod názvem Krev a pot v českých kinech až v půlce července, americkou premiéru si odbyl už o uplynulém víkendu.

Nebyl to špatný start, ale čekalo se přeci jen víc. První místo v kasovním žebříčku se cení, ale otvírák za 20 milionů dolarů je při angažmá jmen jako Mark Wahlberg, The Rock a Michael Bay přeci jen příliš střídmým výsledkem. Zběsile vyhlížející komedie ale rozhodně necílila na rodinky s dětmi, potažmo konzervativní diváctvo a moc snímku neprospěly nejspíš ani průměrné recenze a celkově vlažné přijetí (skrz naskrz průměrné jsou i reakce diváků… velká škoda). Rozpočet byl ovšem skromný - uvádí se cifra pod třicet milionů dolarů - takže film určitě v úhrnu vydělá. Momentálně ale cílí jen kousek přes čtyřicet milionů z Ameriky, což je na Bayovy poměry sakramentsky málo. I když tenhle film točil jen v rámci odpočinku a pro radost.

TRŽBY FILMŮ MICHAELA BAYE

Na stříbrné příčce se drží Tom Cruise díky sci-fi Nevědomí. Pokles tržeb o 53% na 17 milionů za víkend ale nevěstí nic extra pozitivního ve vztahu ke dnům příštím, kdy i do zámořských kin vlítne Iron Man. Tahle razantní konkurence Nevědomí určitě poškodí – Cruiseův film má přitom zatím na kontě z Ameriky 64 milionů. Stovku ze zámoří nedá, činí se ale aspoň zbytek světa a hlavně díky tomu je na kontě Kosinskiho novinky aktuálně globálních 198 milionů dolarů. Podobně jako u TRONa jde ovšem o hodně upocený sběr peněz.

Takový Iron Man je úplně jiná liga. Třetí dobrodružství nejoblíbenějšího marvelovského geroje se zatím vecpalo jen do kin v Evropě a Asii, nástup to byl ale pompézní a vynesl železňákovi hned zkraje 195 milionů dolarů, což je devátý největší rozjezd historie. Impozantní nástup přehlušuje i start Avengers a potvrzuje předpovědi, že jestli má nějaký letní biják zdolat miliardu, měl by to být právě Tony Stark. Cesta to bude sice sakra dlouhá… ale po mohutné trailerové kampani, s pozitivní šeptandou za zády a při vědomí, jak velký hlad je po další superhrdinské rachotě, má Iron Man 3 všechny trumfy v rukou.

NEJVĚTŠÍ MIMOAMERICKÉ OTVÍRÁKY

Zpět ale do Ameriky: Třetí pozici tu jistí baseballové životopisné drama 42 s chvályhodnými sedmdesáti miliony na kontě.

Až ze čtyřky pak odstartovala ansámblová oddychovka Velká svatba – taškařice s oscarovými Robertem De Nirem, Diane Keaton, Susan Sarandon nebo Robinem Williamsem se podle všech dostupných informací vůbec nepovedla a jako vysmívaná srágora vyhořela i v pokladnách. Sedm a půl milionu je nejen s ohledem na našlapané obsazení absolutně k smíchu i k pláči zároveň (hrají tu mimochodem i Topher Grace nebo romantické tahounky Amanda Seyfried a Katherine Heigl!). Neznámý režisér Justin Zackham proto neznámým ještě pár let zůstane – pracovní nabídky se k němu asi teď nepohrnou.

Páté a šesté místo si trpělivě jistí 3D hitovky Croodsovi a G. I. Joe 2, které mají na kontě celosvětových 468, resp. 349 milionů, takže pokračování uvidíme dost možná od obou.

Do desítky se vešly ještě slaboučká parodie Scary Movie 5, akční thriller Pád Bílého domu, nezávislárna Za borovicovým hájem a Jurský park ve 3D.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden si multiplexy podmaní Iron Man 3. Bude to velký!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (28)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace