Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co víme o sci-fi megafilmu Elysium?


ikona
KarelR
elysiumneill blomkamptéma
Co víme o nové sci-fi Neilla Blomkampa? 

Předevčírem to konečně přišlo. V prvním teaseru se představilo Elysium, originální sci-fi od imfova chráněnce Neilla Blomkampa. Tematický bratříček Districtu 9 stál úctyhodných 90 milionů a zavede nás do roku 2154, kdy si nejbohatší procento pozemšťanů užívá luxusu na vesmírné stanici, zatímco ostatní hnijí v chudobě na zdevastovaném povrchu planety. Že už jsme něco podobného viděli v Total Recall, Vyměřeném čase, Paralelních světech a další řadě filmů? Jistě. Žádný z nich ale nesliboval hi-tech akční nářez, ve kterém bude Sharlto Copley porcovat nepřátele katanou!

 

Ale to trochu předbíhám. Hrdinou Elysia totiž další ukecaný ňouma jako Wikus, nýbrž bývalý vězeň Max De Costa s tváří Matta Damona. Jeho příběh se sice v teaseru účelově smrsknul na "tady máš exoskeleton a mazej spasit planetu". Ve skutečnosti ale už teď víme, že jsou nářky nad jednoduchostí zápletky tradičně mimo, protože to celé bude krapet složitější. Chcete vědět v čem? Tak čtěte dál, ale od nových informací už samozřejmě není cesty zpět.

Elysium začíná představením stejnojmenné vesmírné stanice, do jejíchž luxusních apartmánů se můžete dostat velice jednoduchou cestou. Stačí mít miliardu dolarů, která vám umožní trvalý pobyt na prosluněných terasách s nejmodernější pozemskou technologií. Mezi oblíbené vychytávky patří zejména solárkoidní rentgenová kapsle, která vám ihned řekne, jestli náhodou nemáte v těle rakovinotvorné buňky. A když ano? Rovnou se jich zbaví, protože co by to bylo za přepychový život, kdyby trval jen pár let?

 

Tomuhle sladkému snu šéfuje ministryně Rhodesová (Jodie Foster), jejímž hlavním úkolem je bránit Elysium před nebezpečím jak zevnitř, tak především zvenku. To zahrnuje hlavně pravidelné nálety zoufalé chudiny, která se ve vesmírných lodích snaží probojovat nejen k novým lékařským technologiím, ale k lepší úrovni života vůbec. Rhodesová tyhle trable většinou řeší první linií obrany. Což znamená povolání speciálních agentů, kteří žijí na Zemi a čekají na bojovou aktivaci.

Jednoho z nejlepších čističů pak potkáme hned na začátku filmu. Je jím vousatý Kruger (Sharlto Copley), jenž vzdušná nebezpečí řeší jediným výstřelem ze supermoderní bazuky. Lítost? Váhání? Slitování? Ale kdeže. Tenhle typ vojáka podobné slabiny nemá, na druhou stranu ale rozhodně nejde o tupou mašinu. Za Krugerovou neoblomnou fasádou se nejspíš bude skrývat daleko víc, což ale neznamená, že pro hlavního hrdinu Elysia neznamená značné problémy.

 

V tuhle chvíli Max nicméně ještě netuší, že ho brzy čeká nejzábavnější výlet jeho života. Místo hrůzných obav si užívá svoje tradiční ráno, které mu pokazí setkání s vtíravými robopoldy. Jejich rutinní kontrola se nečekaně zvrtne v lehčí ublížení na zdraví. A Maxe to zdrží natolik, že dorazí pozdě do práce. Letmá omluva a rychle do roboty? Dnes možná, v budoucnosti jsou ale šéfové daleko tvrdší, takže je z toho osudové dilema: Risknout nebezpečnou radioaktivní opravu, nebo dostat okamžitý vyhazov?

Možnost a) je správně, a trefili jste se i v tom, že Maxův trest neproběhne zrovna hladce. Uvolněná dávka radiace ho pošle do nemocnice, kde mu sdělí nemilou diagnózu: Zbývá mu pět dní života, jež neprotáhne ani ten nejlepší přístroj na povrchu Země. Malá zastávka na Elysiu by ale samozřejmě všechno spravila, pročež se zoufalý Max obrací na podzemní hnutí, s jehož vyspělejší technologií by teoreticky mohl projít i tou nejlepší ochranou.

 

A odtud už to zhruba znáte z teaseru. Do hry se zapojí drsní inženýři s kostní pilou, kteří do Maxe navrtají mechanický exoskeleton a dají mu tak šanci dostat se tam, kam potřebuje. V prvním aktu se pak ještě objeví odbočka s únosem miliardáře, z jehož mozku je třeba stáhnout vstupní kódy do Elysia (hraje ho William Fitchner), načež se Max vydává vstříc jediné možné záchraně vlastního života. A pochopitelně i vstříc Krugerovi, jehož novou misí je právě odstranění dalšího chudáka, co se rozhodl zkusit svoje štěstí.

Máte pocit, že už toho víte příliš? No ani ne. Výše zmíněné informace pocházejí z pouhých 10 minut filmu, které Blomkamp promítl americkým novinářům, a v podstatě odhalují jen výchozí bod příběhu. Max kupříkladu nechce ani tak spasit svět, jako spíš sebe sama, a vzhledem k tomu, že rozhodně nemá být ukázkovým správňákem, bude jeho cesta ještě hodně zamotaná. Jeho exoskeleton navíc zdaleka nepatří k těm nejlepším, jaké Blomkampův film nabídne (i Kruger má lepší), a vůbec půjde jen o zlomek nebezpečných futuristických parádiček, na které se můžeme těšit.

 

Zárukou kýženého designového ráje by každopádně měla být dvě jména. Philip Ivey pracoval na Pánovi Prstenů a Districtu 9, pomocnou ruku mu pak nepodal nikdo menší než legendární Syd Mead, jenž měl prsty v Cameronových Vetřelcích a především oživil svět Scottova Blade Runnera. Blomkamp tvrdí, že se designová ručička zastavila u slušných 3 700 položek. A kuriozitou je, že se od začátku netvořily pro jeden rozmanitý svět, nýbrž pro dva separátní.

Na plátně pochopitelně uvidíme jejich koherentní splynutí.  V reálu se ale jednotlivé scény držely co nejvíc od sebe, pročež se pozemské slumy stavěly v Mexiku a celé Elysium vzniklo ve Vancouveru. Rozličný design, jiné svícení, odlišná práce s kamerou... Každý ze "světů" zkrátka bude mít specifický feeling, jež odrazí tamější styl života a pokusí se film nafouknout nejen vizuálně, ale také myšlenkově.

 

Elysium totiž nehodlá opustit koleje, do kterých Blomkamp zaklesnul v Districtu 9. Asi netřeba upozorňovat na to, že bude Země budoucnosti vypadat trochu jako chudinský Johannesburg. Bude na ní vládnout i podobně nespokojená nálada, jíž residenti prominentního Elysia v klidu ignorují. Jejich nový domov má naopak čerpat z nejklasičtějších sci-fi a moderních videoher, přičemž nebude chybět ani špetka asijského vlivu. Viz Krugerova oblíbená zbraň, jejíž představení je mimochodem snad nejpůsobivějším momentem teaseru.

V upoutávce a na fotkách jste si potom mohli všimnout i pár dalších špíčků. Robotičtí strážci zákona s "prawnovskou" DNA jsou v jádru jen milým pomrknutím. Výrobky od Kawasaki a Bugatti, kterých jste si možná všimli, ale naopak překračují hranice filmu. Blomkamp je totiž ulovil přímo od výrobců, které usilovným mailováním nalákal k úzké spolupráci. Na příliš realistické fyzikální pojetí se sice ani tak těšit nemáme. Samotné kusy technologie ale pocházejí přímo ze současných výrobních arsenálů, jež Blomkamp plundroval s přímo fandovským zanícením. Jo a co to naleštěné létající fáro s protaženým béčkem na zadku? S tím mu k jeho údivu pomohli špičkoví designéři od Bugatti, kteří uvítali menší pauzu od piplání Veyronu. Co že si to letos budete přát k Vánocům?

 

Zatím to tedy vypadá, že se Elysium po právu stalo naším nejočekávanějším filmem roku. První teaser sice sám o sobě není stoprocentním potěšením. Nabídnutý materiál ale vnadí víc než dostatečně a jeho papírové podklady stále křičí, že nás čekají velké věci. Byl District 9 jen šťastná nízkorozpočtová náhoda? Nebo "ten no-name od HALO" potvrdí pověst jednoho z největších režisérských talentů poslední doby? Odpověď nás čeká na konci srpna a nadějnější tečku za nabitým létem jsme si snad ani nemohli přát.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace