Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Další triumf Raimiho: Pokladny dobylo i Evil Dead


ikona
Cival
sam raimitržby
Levný hororový remake porazil i Jurský park! 

U fanboyů to má Sam Raimi už od Spider-Mana 3 hodně nahnuté. Mocní mužové Hollywoodu ho ale musí milovat. Je to totiž právě tenhle chlapík, který pomáhá držet trh nad vodou a brzdit meziroční pokles zisků amerických kin. Jeho režijní počin Mocný vládce Oz (ve víkendovém žebříčku tentokrát na 7. pozici) to už dotáhl na 212 milionů dolarů ze Severní Ameriky a bezmála půlmiliardu celosvětově, takže kraluje letošním tabulkám.

Teď k tomu Raimi z pozice producenta přihodil kasaštyk jménem Evil Dead (u nás podávaný pod zasvěceně úsměvným názvem Lesní duch). Remake Raimiho vynalézavého hororu víc tlačí na krvavou pilu, je hnusnější a surovější… podle drtivé většiny kritických reakcí ale i výrazně slabší. Po vyčerpávajících trailerech ale bylo na slavnou značku zvědavo hodně diváků, proto si film připsal o prvním víkendu v distribuci rovnou 26 milionů dolarů!

Na nízkorozpočťák se sedmnáctimilionovým rozpočtem to je parádní bilance. Raimi se teď spolu s dalšími tvůrci (remake mj. spoluprodukoval Bruce Campbell!) může cítit sakra silný v kramflecích a smí si užívat jistotu, že plánovanou dvojku restartovaného Evil Dead, jakožto i pokračování Armády temnot se mu podaří hodně rychle poslat do realizace. Raimi možná poztrácel leccos ze své režijní virtuozity, už neudává trendy a nejspíš ani nezná míru, ale požadavkům trhu moc dobře rozumí - a tak mu dál pokvete pšenka, a to nejen ta pestrobarevně rodinná, ale i hororová.

Druhé místo sympaticky drží dvojka G. I. Joe. Propad zisků o 48% moc nebolí, protože tenhle sequel má na kontě už čtvrtmiliardu celosvětově a před sebou nejen vyhlídky na třetí díl, ale i miliony prodaných hraček v obchodech od Los Angeles až po Vladivostok.

Bronz třímají dobrodružní Croodsovi, kteří podobně jako jiné hitovky od DreamWorks Animation těží z náramné výdrže: Rozvrený animák tahá spoustu peněz z 3D projekcí po celém světě, proto v úhrnu utržil už přes tři sta milionů – 125 z nich zatím přiteklo z Ameriky, klidně šedesát jich ale ještě může přibýt.

Novinkově chudý týden rozhojnil jen Jurský park ve 3D. Obnovená premiéra přelomového fláku Stevena Spielberga, jenž i po dvou dekádách drží co do triků krok se současnou produkcí, potvrdila, že z bijáků konvertovaných do 3D kdovíjaké hitovky nejsou. Koneckonců ani Star Wars Epizoda I bank nerozbila. Jenže náklady na upgrade a znovuuvedení ověřených klasik nejsou tak vysoké, aby se studiím nevyplatilo tyhle 3D renovace provádět. Jurský park si připsal za první víkend 18 milionů, a i když nejde o kdovíjaké peníze, pro Universal to jsou snadno otočené prachy… a samozřejmě i připomenutí značky, která se má už za pár měsíců vrátit ve čtvrtém díle.

Ze zbytku pelotonu vyčnívá hlavně akční stálice Pád Bílého domu, která si na sebe trpělivě vydělává. Diváci mají Gerarda Butlera v roli ochránce amerického prezidenta zjevně hodně rádi, snaživě ho proto tlačí ke stomilionové metě!

V desítce pak už zaznamenáte jen nízkonákladové hitovky Confessions of a Marriage Counselor a The Call, už zmíněného Oze, sci-fi propadák Hostitel a slabou komedii Admission.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se budeme bát přijetí Scary Movie 5. Naopak zvědaví jsme na drama 42 – životopis, o baseballu a ještě o černošské ikoně, a přesto to vypadá celkem šmrncovně. Ostatně režíruje Brian Helgeland, jenž ukázal své koule například u Odplaty s Melem Gibsonem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace