Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Iron Man 3: Tonyho šatník


ikona
imf
iron maniron man 3téma
Kolik obleků máš, tolikrát jsi superhrdinou... 

Třetí Iron Man je prvním filmem tzv. marvelácké Fáze 2. Ta navazuje na Fázi 1, které se celkem přesvědčivě podařilo vymodelovat svět, ve kterém se pohybují superhrdinové a superzáporáci. Běžní pozemšťané se s tím teď musí smířit a přijmout určitá opatření, není tedy divu, že minimálně ve dvou filmech této fáze (Kapitán Amerika 2, Iron Man 3) bude hrát velkou roli politika. A šílenci, kteří se budou snažit dostat novým supercelebritám na kobylku.

Odjakživa jsou tu zhruba tři cesty k superhrdinství. Pocházíte z jiné planety/dimenze, něco vás kousne/ozáří/píchne, nebo si něco vyrobíte. Třetí Iron Man zkombinuje hned dva ze tří stavů. Tajemný program Extremis, který si armáda objednala (a který samozřejmě skončí v nesprávných rukou), dělá z lidí takové malé Hulky, co umí metat firebally. Jsou tak silní, že Tonyho v běžném ironmaním obleku rozmačkají jako plechovku coly. Tony Stark je ale naštěstí inženýr a má nakoukány všechny epizody Pimp My Ride. Takže se zavře v dílně a začne do toho zase bušit. Krejčí ze Saville Row by se divili, kolik jde během pár dní vyrobit obleků na míru.

Z posledního plakátu, traileru a označení Mark XLVII (47) na posledním Tonyho obleku vyplývá, že buď Jarvis neumí počítat, nebo se nám někde pohybují další čtyři desítky obleků. Kdo je ve finále třetího Iron Mana řídí? K čemu slouží? Otázek je hodně, ale lze na ně celkem pohodlně odpovědět. Pokud se tedy nebojíte spoilerů. Pokud ano, doporučuji nejdřív terapii s neškodnými spoilery na závodních autech. Nejdřív si ale osvětleme Tonyho hlavní výhodu, můj automobilový příměr pak začne dávat trochu smysl. Oproti svým protivníkům, kterým byly jejich schopnosti dány prostřednictvím biologie či rovnou mimozemské magie, má Tony velkou výhodu. Může upgradovat. Tak jako automobilky chrlí větší a výkonnější modelové řady, tak může Tony vždy vyrobit větší, silnější, rychlejší a lepší oblek. Nové technologie a nápady mu tak pomáhají zdolat i mnohem silnější protivníky.

Extremis je ovšem poněkud extrémní, takže bude Tony potřebovat posily. Těch čtyřicet obleků, které jste dřív neviděli, to je taková malá Tonyho armáda. Vzpomínáte na drony Justina Hammera ze dvojky? Tonyho dálkové ovládání obleků zaujalo, a tak si vytvořil svojí vylepšenou verzi. Nezapomínejte, že ve všech oblecích je automaticky uploadovaný Jarvis, takže není problém je na dálku ovládat (už Mark VII z Avengers se uměl sebrat a přisát se k Tonymu za letu, když se ho rozhodl Loki pořádně provětrat). Jenže Stark zjevně potřebuje trochu víc. Sám si píchne Extremis. Otázka je proč... v komiksu to udělal i kvůli tomu, aby mohl bojovat s chorobou, která sžírala jeho tělo (tu ovšem porazil ve dvojce, když vymlátil z periodické tabulky zbrusu nový prvek). Pravděpodobně půjde spíš o rychloléčbu zranění způsobených první bitvou s Extremisty a jako bonus získá Tony ještě lepší kontakt se svým brněním. Měl by ho umět ovládat myšlenkami (to platí i pro ostatní obleky - muži ale přece neumí multitasking!) a hlavně by se základní vrstva obleku měla stát jeho druhou kůží. Jak moc se to opravdu stane uvidíme až ve filmu.

Teď už se ale pojďme podívat na některé z těch čtyřiceti obleků. Jsou tu moc hezké kousky, které naznačují, co všechno se na Tonyho chystá ve finální bitvě, ale i v budoucích marveláckých filmech:

Mark XLVII

Finální oblek Iron Mana 3. Už vyšperkovaný nanotechnologií z Extremis, takže má vlastní "duši". Tony si ho umí přivolat, kdykoliv potřebuje a může oblek ovládat i na dálku myšlenkami. To se hodí, když potřebujete ráno skočit do krámu. Některé detaily obleku s ním doladí čínský vědec, který dříve dělal pro Mandarina (karma musí být vyrovnaná, aby měli čínští diváci komu fandit). Původně ho měl hrát Andy Lau, ale rozhodl se dát Marvelu košem a věnovat se rodině. Takže uvidíme Wang Xueqiho (vynikající ve Warrior of Heaven and Earth nebo Bodyguards and Assassins). Tahle postava je v komiksové předloze Radioactive Manem a má velmi blízko k Ant-Manovi, kterého natáčí Edgar Wright. Že by Marvel zase přemýšlel táááákhle dopředu?

Duch (XXVII v komiksu)

Ještě nevíme, jestli se oblek objeví ve filmu, ale je součástí přidružené řady hraček (viz obrázek). V podstatě je to jeden ze starších Marků, ovšem s kevlarovými kompozity a tišším chodem. Aby byl nedetekovatelný nejen radary, ale i lidským okem, vysílá pomocí holografických projektorů do okolí projekce, aby dokonale "zapadnul". A ty obří věci, co má na rukou? To asi nebudou projektory, milé děti.

Stealth oblek

Prvního Tonyho pokus o nezjistitelný oblek. Povrchová úprava je podobná jako u stealth stíhaček, takže konvenční radary mají smůlu. V komiksu šlo o spíše výzkumný oblek (tj. absolutně beze zbraní, pouze se základními deflektory a zvýšeným doletem), ale Tonyho ho později vyzbrojil a dokonce předělal na plasto-keramický, aby mohl bojovat s Magnetem.

Podvodní oblek

Už v Avengers se Tony podíval pod vodu a soudě podle ukázek na trojku ho to čeká i teď. Takhle předvídavý náš miliardář ovšem není. Opravdový podvodní oblek si postaví až poté, co jeho dům v Malibu skončí na dně Pacifiku a on se vydá v novém železe uklidit odpadky. V komiksu prošel oblek několika evolucemi a dokonce uměl ochromovat nagenerovanou elekřinou podobně jako elektrický úhoř. Taková šikovnější ponorka.

Nadzvukový autonomní ochranný oblek

Původní anglický název formuje půvabnou zkratku, která by ovšem odhalila značný spoiler (o kterém si ale nemůžeme být stoprocentně jistí). Je to oblek zaměřený na rychlost, takže je trochu aerodynamičtější, maximálně odlehčený a uzpůsobený na bleskovou záchranu osob v kritických situacích. Je ovládaný na dálku, takže s ním lze provádět manévry, které by Tony kvůli přetížení nejspíš nerozdýchal.

Zabiják bohů

Offroad mezi obleky. Zabiják bohů snese tvrdší zacházení v prostředích, která nejsou předurčena k přežití křehké lidské rasy. Všechno je tu zesíleno, generátor je větší a dokonce i maska je přepracovaná. Je název odvozený od bitky s Thorem, nebo je to prostě důkaz toho, že s dobrým hardwarem si můžete vyšlápnout na kohokoliv? Věřím, že Tony k tomu bude mít ve filmu co říct.

Lamač srdcí

Jeden z nejsvalnatějších obleků vůbec. Má se za to, že jde o filmovou verzi komiksového modulárního obleku, který umožňuje spojit výhody několika obleků zároveň (mohou se na Tonym zkombinovat, podobně jako se vylepšil Optimus Prime v závěru druhého dílu bonusovými součástkami z Jetfirea). Tohle by měl být Tonyho lék na Mandarinovy poskoky vylepšené Extremis. To nejlepší z ostatních brnění, se zesíleným generátorem a lepšími zbraněmi. Bring it!

Hulkbuster

Lamač srdcí (nebo modulární brnění) je též základem Hulkbustera. Název hovoří za vše. Je to brnění, pod kterým je další brnění, pod kterým je Tony. Kromě toho, že v něm Stark uzvedne až 175 tun (takže může metat skutečně těžké věci), je hlavně extrémně odolné. Vydrží fackování naštvaným Hulkem bez většího poškození, i když je jasné, že při opravdu dlouhé bitvě by i Hulkbuster podlehl - Hulk je totiž čím dál tím silnější a jakmile jeho naštvání přesáhne určitou mez, je prakticky neunavitelný. Při boji s Mandarinem se ale tahle hračka bude zatraceně hodit.

Galaktický oblek

V tomhle obleku dost možná na konci snímku Tony odletí hledat nové obzory (a Guardians of the Galaxy). Uvnitř je speciální kompresní gel (aby Tonyho obrovská rychlost neroztrhala na kousky), oblek má silný generátor, který se dobíjí kosmickým zářením a povrchová úprava je zesílená, aby vydržela vstup do atmosféry při návratu domů. Copak se asi ve finále stane, že to Tonyho donutí opustit rodnou hroudu? Nevíme, a kdybychom náhodou věděli, tak neprozradíme.

Vyčerpávající? No počkat. Tohle zdaleka nejsou všechny obleky, co se ve filmu objeví. A nemluvíme jen o těch, které si oblékne nebo duševně osedlá Tony. Fanoušci i kritici křičeli po prvních dvou filmech, že nechtějí finále, ve kterém si to jeden panák v obleku rozdá s jiným panákem v jiném obleku (jak se to stalo s Jeffem Bridgesem v jedničce a Mickey Rourkem ve dvojce). Nemusíte se bát, potřetí to bude jinak. Tony ovšem bude mít ještě další pár robospojenců.

Patriot

Už jsme mluvili o tom, že Fáze 2 je částečně o tom, že se běžní pozemšťané musí vyrovnat se světem superhrdinů. A patří k nim i prezident. V době zvýšeného nebezpečí potřebuje zvýšenou ochranu. Jeho bodyguardem se tedy stává Patriot - do amerických barev přestříkaný oblek od Starka. A jaký oblek už americká vláda má? Přece War Machine. Starkův kámoš Rhodes tak nastoupí službu u prezidenta a bude jeho obrněnou pěstí. K jeho nasazení dojde pravděpodobně po Mandarinově útoku na Air Force One.

Rescue

Ochranu potřebují všichni a Pepper Potts nejvíc! Vzpomínáte si na ten náhrdelník z traileru, který Tony připíná Pepper? Množí se spekulace, že to není náhrdelník, ale dálkové ovládání jejího vlastního obleku jménem Rescue. Zástupci Marvelu už neopatrně naznačili, že Pepper někomu nakope zadek. Ale že by až takhle? Uvidíme, jestli půjde jen o její vlastní ochranu nebo nějakou aktivnější záchrannou akci. Ostatně nebylo by to poprvé (ani podruhé), co Pepper Tonymu zachránila krk.

Co všechno člověk nevykouká z jednoho plakátu, že? Premiéra je každopádně za necelé dva měsíce a podle všeho se máme na co těšit. Spolu s Iron Manem 3 a Rychle a zběsile 6 by to letošní filmové léto mohlo zažít vskutku epický výkop.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace