Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Terapie láskou: Od Pollacka k Oscarovi


ikona
KarelR
pr
Jak vznikal film, za který Jennifer Lawrence právě vyhrála zlatého plešouna? 

Nejmilovanější film posledního minimálně půl roku? S přehledem Terapie láskou (aka Silver Linings Playbook), nový počin Davida O. Russella, který v sobě snoubí drama i komedii s nebývalým úspěchem. Režisér Fightera předloni nadělil Oscara Christianu Baleovi. A ode dneška si můžete v českých kinech zkontrolovat, za co že to dostala nejcennější sošku Jennifer Lawrence.

Příběh bipolární poruchou trpícího Pata Solitana, který se snaží vzkřísit svoje manželství, ale mezitím podléhá kouzlu pološílené vdovy Tiffany,  neměl cestu na plátno jednoduchou. Stejně jako řada menších filmů je výsledkem mnohaleté práce, která začala ještě předtím, než v srpnu 2008 vyšla knižní předloha. Harvey Weinstein totiž v nevydaném románu Matthewa Quicka spatřil potenciální hit, a tak okamžite koupil práva a uháněl Sydneyho Pollacka a Anthonyho Minghellu, aby mu vdechli filmovou podobu.

Obě legendy však v první polovině roku 2008 zemřeli, načež projekt skončil v rukách jeho tehdejšího scenáristy Davida O. Russella. Ten s ním od začátku sdílel jisté pouto, jelikož jeho syn trpí jak bipolární, tak obsedantně kompulzivní poruchou. Po smrti Pollacka, který mu ještě stihl poradit, aby rozličné prvky filmu míchal velice opatrně, se tak vydal na menší křížovou výpravu, jež vedla přes 25 verzí scénáře.

V hlavních rolích si Russell při psaní představoval Vince Vaughna a Zooey Deschanel, do jeho castingových plánů ale vstoupil snímek Fighter, který v roce 2009 hledal režiséra. Darren Aronofsky od něj totiž utekl k remakeu Robocopa (a později k Černé labuti), Mark Wahlberg si ale naštěstí vzpomněl na Russella, se kterým kdysi natočil Tři krále a komedii Mám rád Huckabees. S volbou souhlasil i Christian Bale, jenž byl zase náhradou za Brada Pitta, a Russell si tak dal od Terapie láskou menší, kariéru křísící pauzu.

Po kritickém a komerčním úspěchu Fightera se ale k filmu rychle vrátil a hodlal jej oživit společně s Markem Wahlbergem a Anne Hathaway. A až když ho odklady natáčení (a třetí Batman) o tuhle dvojku připravily, obsadil vedle (prudiče z Nesvatbových) Bradleyho Coopera jednadvacetiletou Jennifer Lawrence, jejíž konkurz měl být kvůli věku jen bezvýznamnou formalitou.

Její neuchopitelná bezprostřednost ale nakonec v klidu smazala 15 let, které ji od Bradleyho dělí, načež se duo vrhlo do tanečního tréninku a pilovalo stěžejní scénu filmu, v níž prý není jediný improvizovaný pohyb. Během třiatřicetidenního natáčení kousek od Philadelphie se tak hvězdy Hunger Games a Pařby ve Vegas dokonale proměnili v Pata a Tiffany a... výsledek jejich snažení nyní můžete posoudit na velkém plátně i u nás.

 

Klikněte si pro rozhovory s Jennifer Lawrence, Bradleym Cooperem a Davidem O. Russellem.

Že je Terapie láskou jen malé romantické drama? Na první pohled možná. Když se ale zakoukáte do featurettů, ve kterých se nezvládá ubránit slzám ani samotný Robert De Niro, nemůžete pochybovat o tom, že se pod bláznivou skořápkou skrývá něco daleko, daleko víc. Takhle osobní filmy se zkrátka nerodí každý den, a všichni zúčastnění si mohou do biografií připsat jednu ohromně zábavnou, skličující i dojemnou trefu do černého.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace