Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 adrenalinových výplachů roku 2013


ikona
imf
moviezonetéma
Čeká nás letos labutí píseň akčního filmu nebo pořádná jatka jako obvykle? 

To nejlepší nakonec? V tomhle případě jde spíš o rozfoukávání uhasínajících jiskřiček. Akční žánr umírá, v posledních týdnech to vidíme na tržbách důchodcovských sólovek a konec konců i ten Jason Statham vidí, že když už do kina zabloudí, je to svátek jen pro těch pár vyvolených. Z plnotučných akčňáků se stal žánr pro fajnšmekry a v mainstreamu se udrží už jen borci, kteří jsou trochu otunění - ať už nablýskanýma kárama z Rychle a zběsile nebo nějakým tím latexovým kostýmem, který z hrdinů dělá superhrdiny.

TÉMA: 10 NEJOČEKÁVANĚJŠÍCH FILMŮ ROKU 2013

 

Nemá ale smysl ležet na zemi v kaluži vlastní krve a smutně chroptět. Není důležitý, jak moc tě praštěj. Je důležitý, jak rychle zase vstaneš. A jakkoliv lze mít při pohledu na aktuální lautnerizaci akčních borců pocit, že nová generace už další K.O. nerozchodí, ta stávající hodlá bojovat do posledního dechu. A pohled do roku 2013 tuhle pitbulí urputnost jenom potvrzuje.

1. Konečná (CZ Premiéra: 7. února 2013)

Už jsme to viděli a bylo to fajn. Na rozjezd. Jenže soudě podle tržeb Arnie nemá čas na nějaké to dostávání se do formy. Tím spíš, že Sly přišel s šestým Rockym a čtvrtým Rambem a vytřel nám čidla hned na první dobrou. Tím nechci Konečnou nijak shazovat, ale pod Arnieho vráskami zeje větší potenciál. V tomhle přehledu má naštěstí víc želízek v ohni, takže si musíme držet palce. Teenageři na něj už asi nepotáhnou, ale věrní fanoušci po seznámení s jeho cool šerifem určitě budou doufat, že "I'll be back" nezaznělo naposledy. Když už by všechno selhalo, může se dát Arnie vždycky dohromady s nějakým mladým zobákem nebo začít hrát záporáky. Času dost, vždyť Clint Eastwood přesvědčivě dokazuje, že bouchačku udrží v jakémkoliv věku.

2. Bullet to the Head (US Premiéra: 1. února 2013)

Tohle byla jistota, ze které nedokázali znalce vyvést ani prvotní neslané-nemastné ukázky (které ovšem později patřičně dozrály). Walter Hill je možná starej, ale vlastně nikdy nenatočil nic, za co by se měl vyloženě stydět. A Stallone si svoje filmy hlídá, tím spíš, že to bylo po několika letech poprvé, co nerežíroval sám sebe. Jeho sázka na silného a motivovaného protivníka trochu připomíná Nájemné vrahy (Stallone vs. Banderas), ale místo Julianne Moore s kočkou tu má k ruce Sung Kanga - flegmatického Korejce z Rychle a zběsile. Sly je za klasickou tupou sílu, kdy účel světí prostředky, Sung zas za hodného policajta, co musí řešit papírování. Tenhle průzračně jednoduchý model má své výhody - méně věcí se může pokazit a místo složitého tancování kolem děje se dočkáme dlouhých akčních scén. Palec nahoru.

3. The Tomb (CZ Premiéra: 26. září 2013)

Už jste asi pochopili, že u akčních filmů nezáleží jen na pěšácích, ale taky na větších figurkách. Režisér musí být buď žánrem kovaný, nebo naopak nesmí hercům překážet, zvlášť když jde o veterány. V případě The Tomb je navíc situace tak výjimečná, že se tu Arnie a Sly scházejí poprvé v historii v plnokrevných rolích - tohle není pětiminutový sraz uprostřed filmu, ale regulérní drámo, ve kterém Stallone hraje mukla ve věznici, kterou sám navrhnul a Arnie zas alfa-mukla, kterému veškeré dění za mřížemi podléhá. Pokud se chce Stallone dostat zpátky na svobodu, budou se muset tihle dva domluvit. Máme slíbenou krátkou rvačku Titánů, ale jinak to vypadá, že se budou spíš kamarádit. Ale teď zpátky k úvodu. Mikael Hafström je šikula. V Hollywoodu sice natočil jen Pokoj 1408 a Obřad, ale obojí jsou sympatické a za malé peníze vyrobené snímky. Mají svou atmosféru, vypadají sexy a herci v nich dostávají maximální prostor. Co víc si přát? Snad jen aby se ten scénář neodehrával jen ve vězeňské tělocvičně.

4. Riddick (US Premiéra: 6. září 2013)

Tak to kluci dokázali. Zhruba stejně dlouho jako mluvil Cameron o Avatarovi, dával Diesel při premiéře každého svého filmu slib, že se Riddick vrátí. Díky renesanci Rychle a zběsile mu rostly nejen úspory, ale třeba i fanoušci na Facebooku. A znáte to, korunka ke korunce a čtyřicetimilionový rozpočet byl na světě. Za kamerou zase stojí David Twohy, takže se parta, která se před třinácti lety rozhodla obohatit sci-fi žánr, mohla dát vesele do práce. Zatímco Chronicles of Riddick z roku 2004 vypadaly spíš jako potemnělá rozmáchlost plná digitálních přešlapů, tady se autoři pokorně vracejí k honičkám po povrchu divných planet a drsňákům, co neváhají pro větší sílu a rychlost obětovat své tělo do péče kosmofelčarů.

Diesel už dlouhé měsíce rozhazuje drobečky a uveřejňuje tu fotku, tu náčrtek z preprodukce. Jeho Riddick by si to měl na vyprahlé planetce rozdat s krvelačnými vetřelci, partou vylepšených žoldáků a možná potká i pár starých známých. Bude to eRko, bude v IMAXu a přijde až na podzim, daleko za většinou blockbusterových spektáklů. Diesel a Twohy ale nikam nespěchají, jejich hrdina totiž nabízí styl, kterého se velký Hollywood bojí. Snad se ho nebudou bát diváci. Riddickův svět by totiž pár macatých sequelů určitě snesl.

5. Smrtonosná past: Opět v akci (CZ Premiéra: 14. března 2013)

John McClane je zpátky ve městě a Expendables vládnou světu. Jak jinak si vysvětlit, že skoro půlku našeho výhledu ovládli Stallone, Schwarzenegger a Willis? Jen doufejme, že letošek nebude také rokem, kdy se oficiálně přestanou vézt na vlnách svých dřívějších úspěchů. A to říkám jako člověk, co pookřál a Smrtonosnou past 4.0 považuje za jeden z nejlepších akčních filmů posledních let. Je tedy pravda, že mu sám Willis od té doby příliš nekonkuroval. Pětka se stěhuje do Ruska a hubatou dceru nahrazuje synáček v utajení. Na Jaie Courtneyho jsem změnil názor po zhlédnutí Jacka Reachera - je to sympaťák a Willisovi by mohl skvěle nahrávat. V případě Johna Moorea (Max Payne) a Skipa Woodse (Hitman) už je to horší, zvlášť když ukázky přesvědčují spíš o tom, že oběma zlozvyky zůstaly. Samotná existence páté Pasti je vynuceným finančním kalkulem a megalomanské blbnutí na východě produktem doby, která vyžaduje product placement, lákání evropského publika a instantní akční vatu… proti gustu žádný dišputát, ale vyjma vrtulníku rajtujícího těsně nad zemí jsme zatím neviděli nic, co by nás mělo převálcovat. McClaneovy hlášky jako by narazily na jazykovou bariéru a záporák s mrkví má charisma tři dny starého roadkillu. Jinými slovy, můžeme být jen příjemně překvapeni.

6. Olympus Has Fallen (CZ Premiéra: 11. dubna 2013)

Zatímco se Willis pořád drží tílka a bouchačky, Antoine Fuqua si natočil vlastní Smrtonosnou past s Gerardem Butlerem. A zápletka je vpravdě devadesátková - Bílý dům obklíčený Korejci (když si pozvete do baráku záporáka z bondovky, nesmíte se divit), Butler jako bodyguard, který si má co dokazovat a Aaron Eckhart jako prezident v ohrožení. A jako bonus - Morgan Freeman! Fuquův levný akčňák sice evokuje xXx 2, ale to se mi shodou okolností moc líbilo. Hlavně tím, že se nebralo vážně… tady ale nemáme v hlavní roli věčně nasupeného Ice Cubea, nýbrž celkem uvěřitelného Butlera. Vypadá to nezávazně, vypadá to zábavně. A stálo to osmdesát milionů, takže i po odpočtu honorářů snad zbylo dost peněz na střelivo a výbušniny. Při tomhle rozpočtu by člověk skoro čekal nějaký přesah, ale Fuqua je naštěstí v tomhle ohledu dokonale neposkvrněný. Takže se těšme na jarní vypalovačku.

7. Útok na Bílý dům (CZ premiéra: 18. července 2013)

Na Bílý dům (znovu) zaútočí i Roland Emmerich. Vážená budova nezažila tolik ohrožení od dob, kdy se kolem poflakoval Jack Bauer. Právě na toho si bude v Emmerichově filmu hrát Channing Tatum, zachraňující Jamieho Foxxe ze spárů teroristické jednotky. Podle fotek to vypadá, že Tatum sází na McClaneovské tílko, ale bude to stačit? V akčních rolích byl, bicepsy-nebicepsy, vždycky hodně nepřesvědčivý. Navíc bude stát nohama na zemi a do ruky se mu vejde maximálně bazuka, takže Emmerich nevyužije tradiční velkoplošnou destrukci. Kdo ale pamatuje lesní přepadovku v Gibsonově Patriotovi, ten ví, že Emmerich řemeslo zmákne levou zadní. Zbytek bude na zápletce. Scenárista James Vanderbilt má za sebou Vítejte v džungli, Zodiaca nebo posledního Spider-Mana. Z toho se věští hůř než z kávového lógru. Počkejme si raději na první upoutávky.

8. Homefront (Premiéra: 2013)

Stallone má tolik scénářů, že neví co s nimi. A tak s nimi občas podaruje své kamarády. Nejnovějším pánem na holení byl Jason Statham a Homefront tedy není adaptace stejnojmenné videoherní střílečky, nýbrž béčkově znějící příběh o protidrogovém esu, které se na stará kolena s rodinou usadí v poklidném malém městečku. Chápete to? Statham a stará kolena… Je vidět, že si to Stallone psal sám pro sebe, takže ve finále bude Statham spíš uklizen, protože v předchozím zaměstnání zabásnul pár narkobaronů, jejichž pohůnci by chtěli jeho rodině upravit fazónu. Naneštěstí pro jeho prázdninový pobyt ve městě taktéž operuje drogový dealer a Stathamovy instinkty si nedokážou poručit. Kdyby hrál dealera Bryan Cranston, mohla by to být hezká třešnička na dortu, ale spokojíme se i s Jamesem Francem. Sice bude Stathamovi útočit spíš na bránici než na solar, ale co… třeba z toho bude další Kráčející skála. Na druhou stranu by Statham potřeboval něco nového. Postava Kurýra ho dost dlouho definovala, ale teď jde z jednoho béčka do druhého a strop jeho možností je vždy níž a níž. Televizák Gary Fleder, který Homefront režíruje, tomu asi taky příliš nepomůže. Jednohubka? Možná, ale my chceme trochu víc.

9. Hummingbird (Premiéra: 2013)

Jason jako houmlesák ve filmu od scenáristy Východních příslibů? Inu, i tak může vypadat naplnění hlášky "chceme od Stathama něco víc". Jeho postava je samozřejmě bývalý příslušník speciálních jednotek, takže když mu do misky nehodíte alespoň bůra, překonfiguruje vám dýchací ústrojí. Dlouhý kabát, divná hučka a placatka v ruce… a zrovna ve chvíli, kdy se chce dát trochu dohromady, mu nějací gangsteři zabijí těhotnou kamarádku. Zbytek už si určitě dokážete domyslet. Statham si ostatně podobnou cestu za spravedlností vyzkoušel v Safe. Jestli bude Hummingbird podobně nekompromisní, nemáme si vůbec na co stěžovat. Tedy kromě toho, že už jsme to v Jasonově podání viděli. Kdo první v kině řekne dejá vu, tomu Statham přerazí hlasivky vejpůl!

10. Lone Survivor (Premiéra: 2013)

Peter Berg, vojáci, solidní obsazení a solidní rozpočet? Zasypte to ledem a noste to ve velkém. 50 milionů dolarů na rozprašování Talibanu je sice trochu míň, než s čím Berg pracoval loni při rozprašování mimozemšťanů (Bitevní loď stála čtyřnásobek), ale do svého projektu natahal Wahlberga, Kitsche, Banu nebo Hirsche a Fostera. Z toho už postavíte slušnou jednotku. Minimálně stejně výkonnou jako v případě Bergova Království. Rozdíl je tentokrát v tom, že už název snímku a jeho inspirace skutečnými událostmi napovídají, jak tenhle kolotoč dopadne. Poslední zůstává a určitě to bude ten, co neukáže ostatním fotku rodiny, a bude mít nejvíc vnitřních monologů (a nejmíň vnitřního krvácení). Berg si film sám napsal, což není na škodu, protože jako scenárista začínal. Ve výsledku by to mělo znamenat větší kontrolu nad výsledkem, přičemž Bergovi baštíme řemeslo a občas i ty duševní pochody hrdinů (třeba ve Světlech páteční noci - ty si taky sám napsal), se kterými se musíte stihnout skamarádit, než to koupí do zad. Bude to oslava patriotismu a těch správných životních hodnot. Pokud jste na to alergičtí, vyražte raději do jiného kinosálu.

TÉMA: 13 FILMŮ, KTERÉ LETOS NESMÍTE MINOUT

Tak co, vybrali jste si? Pro budoucnost tohohle žánru doufáme, že ano. Už teď musí veteráni žánru na YouTube, Facebooku a Twitteru skoro žadonit, aby fanoušky nalákali do kina. Arnie musel novináře vozit tankem a stejně to nepomohlo. Jestli se za svoje idoly nepostavíme, tak jako v případě Expendables, vymře tahle rodová linie po celuloidu a definitivně se přesune na video. Nevím, jestli jste někdy viděli Kráčející skálu s Kevinem Sorbem, ale věřte mi, že byste se nechtěli dožít toho, aby v podobné prašivině hráli chlápci, co formovali naše dětství. Statham i Stallone už se video splaškami párkrát ušpinili, stejně jako většina Postradatelných. Určitě je děsí představa, že by se tam "dolů" museli vrátit. Takže běžte do kina a vyžehlete jim tyhle noční můry z hlavy.

P. S.: Než se někdo zeptá, Arnieho ayerovka Ten nás čeká až příští rok.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace