Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Gangsteři klopýtli, vydělával lov Usámy i parodie


ikona
Cival
tržby
Jak se podepsaly na kasovním žebříčku oscarové nominace? 

Kathryn Bigelow je jednoznačně nejslavnější režisérkou současnosti. Nejen oscarový triumf Smrt čeká všude ji nacpal do hollywoodské první ligy. V ní dál i zůstane, protože s thrillerem Zero Dark Thirty ukazuje, že se dá natočit úspěšný, žádaný a velmi chválený snímek i na aktuální a řádně třaskavé téma.

Film o honu na Usámu Bin Ládina, jenž řídí rusovlasá bohyně Jessica Chastain, měl sice zaútočit na kina už v prosinci, v Sony ale chytře vytušili, že není kam spěchat - film na pár dní nasadili jen do několika kin, takže vydělávat ve velkém se mohlo začít až pár hodin po vyhlášení oscarových nominací, z nichž Zero Dark Thirty pět shráblo. Ne, sběr sošek ve stylu Smrt čeká všude se opakovat nebude, tentokrát je bigelowovic novinka jen do počtu. Zase se ale posypou mnohem větší peníze.

Zero Dark Thirty totiž k již nastřádaným pěti milionům přidalo o uplynulém víkendu 24 mega, což je při sporné atraktivitě tématu i látky hodně slušný počin. Čtyřicetimilionový rozpočet nebude problém vykrýt, protože film cílí minimálně na osmdesátku z amerických kin, má ale předpoklady na to jít výš a v klidu zdolat stomilionovou hranici. Uvidíme, jak fazóna vydrží. Smrt čeká všude, oscarový vítěz s historicky nejnižšími tržbami z kin, nicméně smutně přepočítává svých těžce nastřádaných sedmnáct melounů a závidí… a závidí…

Bohužel slušný zájem byl i o hororovou parodii A Haunted House. Ta se prezentovala druhým nejdementnějším trailerem roku (první je samozřejmě Scary Movie 5), ale i tak urvala osmnáct milionů za víkend… díky čemuž se podařilo už osminásobně splatit rozpočet! Takže jde o vrcholně výdělečný podnik, který tahá z lidí hromadu peněz, i když ho kritici absolutně pochcali (pardon za to výrazivo, ale je to tak) a divákům vtipný evidentně taky moc nepřipadá. Po parodiích je ale prostě poptávka, takže i takováhle bída může stačit. Uvidíme, jestli malinko nenarazí aspoň Scary Movie 5 - taky si totiž tropí šoufky hlavně z Paranormal Activity, akorát přijde jako druhý v řadě. S ohledem na zvuk značky a nějaký ten známý ksicht v obsazení bych ale ve vítězství pravdy, lásky a kvality moc nevěřil. Bohužel.

Pravé rozčarování s sebou nicméně přinesla až kriminálka Gangster Squad – Lovci mafie. Jejích úvodních šestnáct milionů Warnery možná zklamalo, mnohem bolestnější jsou ale velmi slabé recenze a celkově mdlé ohlasy, jež film při premiéře jednoznačně zbrzdily. Na stylově vyhlížející novince bohužel ulpěla visačka mizerně napsaného retra, ve kterém se zmateně motají ploché postavy, což sakramentsky bolí.

Jedna z velkých nadějí roku nám možná zhasla… možná. Rozhodně ale neudělá v pokladnách kin kdovíjaký virvál, protože i celkové padesátimilionové tržby pro ni budou maximem. Rozpočet přitom přesáhl sedmdesát milionů a naděje vkládané do hvězdně obsazené žánrovky (s Pennem, Goslingem, Brolinem nebo Emmou Stone) byly veliké. Warnery bude tohle klopýtnutí mrzet, českou premiéru nám už ale nejspíš zrušit nestihnou.

Na čtvrté a páté pozici dál vládnou velké vánoční hity: Django má už 125 mega, Bídníci 119. Muzikálová pocta si už ale stihla podmanit i zbytek světa, odkud vytáhla stejně velké peníze, Tarantino se na svou dobyvačnou výpravu po Evropě či Asii teprve chystá.

Na šestce dochází šťáva Hobitovi, který klesá skoro nejrychleji z celého pořadí – 276 milionů momentálně hlásí z Ameriky, 886 mega pak celosvětově. Logicky se na něj tlačily oscarovky, a to včetně dvou největších favoritů: Megaúspěšný Lincoln znovu posílil na šest milionů za víkend, hravá romantika Terapie láskou aka Silver Linings Playbook se taky zvládla vecpat do desítky, a to s pěti miliony za víkend. Tohle dílčí kasovní zápolení teď bude hodně zajímavé sledovat, protože částečně napoví, který titul se bude nakonec radovat z pozlacené sošky.

Do pořadí se vešla ještě oddychovka Rodičovský manuál a hororová šlichta Texas Chainsaw 3D. Texaská motorová pila sice minule vévodila pelotonu, teď jí ale došel benzín - protože jde o ukázkovou rychlokvašku na jedno strašení, padly tržby o druhém víkendu dolů o enormních 76%. Ano, tak se pozná srajda!

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se vzedmutý „oscarový buzz“ pokusí ještě zesílit Terapie láskou, která expanduje do dvou a půl tisíců kin. Proti bude miláček Ameriky Mark Wahlberg, jenž v thrilleru Broken City zatápí Russellu Croweovi, a deltorovský horor Mama. Úplně nejzvědavější ale budeme na přijetí akčňáku Konečná, ve kterém se na plátna vrací Arnold!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace