Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejočekávanějších filmů roku 2013


ikona
Mr. Hlad
moviezonemz nejtématop 10
V roce 2013 budou uvedeny stovky filmů, ruku do ohně bychom dali ale jen za pár z nich. Třeba za tyhle! 

Nejlepší a nejhorší filmy roku 2012 máme za sebou, teď se tedy můžeme začít těšit na to, co přinese rok 2013. Před dvanácti měsíci jsme byli nejvíc zvědaví na Promethea, třetího Batmana, Hobita nebo třeba druhé Expendables. Něco se povedlo, něco ne, ale samozřejmě vedle zklamání dorazilo i několik překvapení, o kterých jsme začátkem loňského ledna neměli ani tušení.

Letos to nejspíš bude podobné, ale i tak se dá bez větších problémů sestavit desítka filmů, u kterých věříme, že v kině nepůjde o vyhozené peníze. Originální comicsy, zástupci znovu oživeného žánru science fiction, obři roboti, tajní agenti, televizní hlasatelé i hrdinní námořníci. Věříme, že si vybere každý, a i když jde často o filmy, které se od sebe liší víc jak kariéry Angeliny Jolie a Jiřího Krytináře, věříme, že si své favority najdete také.

ČTĚTE TAKÉ: 13 ambiciózních filmů, které letos nesmíte minout

1. Elysium

Sci-fi je opět v kurzu a motají se okolo něho sakra zajímaví tvůrci. Neill Blomkamp ukázal v District 9, že umí šetřit, má originální nápady, dokáže z herců vymáčknout maximum a člověk netuší, co od jeho filmů očekávat. Zkrátka originální, chytrá a zábavná podívaná. Přesně to, co chceme v kinech vidět. Elysium bude mít ještě výrazně vyšší ambice a na místo neznámých Jihoafričanů dorazí třeba Matt Damon nebo Jodie Foster. Příběh se má odehrávat v polovině třiadvacátého století, kdy je Země doslova přeplněná a ti nejbohatší žijí na vesmírné stanici Elysium. Hlavní hrdina Max se ale vydá na misi, která by mohla vše změnit a lidstvo opět zrovnoprávnit. První obrázky mají sympaticky špinavý look, Damon vypadá drsně a my věříme, že Blomkampa nesemelou jeho vlastní ambice a posadí nás zase na zadek.

2. Star Trek: Do temnoty

A další sci-fi, tentokrát už je to ale trochu víc sázka na jistotu. J. J. Abrams už dávno není zázračným dítětem z televize, ale povedlo se mu natočit skvělou třetí Mission: Impossible, sympatickou sci-fi Super 8 a znovu nastartovat sérii Star Trek. Původní fandové sice z jeho akčnějšího a popcornovějšího stylu úplně nadšení nebyli, ovšem ti, kdo chtěli ve filmu hlavně obří vesmírné bitvy, zajímavé charaktery a epické dobrodružství, odcházeli z kina spokojeni. A to samé bychom měli dostat i teď. Posádka Enterprise si to rozdá se smrtelně nebezpečným nepřítelem v podobě televizního Sherlocka Benedicta Cumberbatche a všichni hrdinové zjistí, že pokud chtějí vyhrát, budou muset obětovat opravdu hodně.

3. Muž z oceli

Pravděpodobně nejslavnější comicsový hrdina všech dob si zaslouží důstojný restart. Bryan Singer si v Superman se vrací možná splnil dětský sen a natočil poctu Richardu Donnerovi, ale ukázal, že tenhle styl diváky moc nezajímá. A tak má šanci Zack Snyder, tvůrce vizuálních nářezů jako 300: Bitva u Thermopyl nebo Strážci - Watchmen. Scénář sepsal odborník na comicsy David S. Goyer a pomáhal mu tvůrce batmanovské trilogie Christopher Nolan. Takže všechno je v těch správných rukou a příběh Clarka Kenta, jenž se musí rozhodnout, jestli chce mezi lidmi žít, nebo je chránit, může začít. Henry Cavill v hlavní roli nás bude muset ještě přesvědčit, ale Kevin Costner, Russell Crowe nebo Michael Shannon by měli film po herecké stránce odtáhnout bez problémů. Trailery zatím navíc působí překvapivě dospěle, osudově a temně... nejspíš žádné sluníčkové omalovánky nedostaneme.

4. Sin City 2

Čekali jsme sakra dlouho. Robert Rodriguez stačil od prvního Sin City natočit Planetu Teror, tři výblitky pro děti a dva díly Machete. Teď se ale do nestylizovanějšího města vrací. Druhé Sin City má podtitul A Dame to Kill For, takže půjde o adaptaci pravděpodobně nejlepšího příběhu Franka Millera, v němž se Dwight McCarthy rozhodne pomoci ženě, která mu kdysi zlomila srdce a bude ho to skoro stát život. Obyvatelé Sin City mají ale tuhý kořínek, a když dostanou důvod k pomstě, tak byste jim měli jít radši z cesty. Vrací se Clive Owen, Mickey Rourke, Jessica Alba i Rosario Dawson, nově se objeví Dennis Haysbert, jenž nahradí zesnulého Michaela Clarka Duncana, a stále je potřeba obsadit role „prvního“ Dwighta McCarthyho a hlavně jeho osudové lásky Avy Lord. Mluví se o tom, že by se ji mohla ujmout Angelina Jolie, Salma Hayek nebo Rose McGowan. Premiéra je plánovaná ale už na říjen!

5. Pacific Rim – Útok na Zemi

Guillermo del Toro si vybudoval pověst filmaře, který dokáže za pár milionů natočit film, jenž vypadá pětkrát dráž. U Pacific Rim jich dostal 200, takže je stoprocentně jasné, že destrukce, která se má odehrávat na plátně, nám vyrazí dech. Budou se tu totiž rvát gigantičtí roboti s ještě většími monstry. Z trhliny v Tichém oceánu se totiž vyklubala brána do jiné dimenze a na Zemi začala přicházet obří monstra, která velmi rychle srazila lidstvo na kolena. Ale ne na hubu. Do boji proti nim vyrazili dvěma piloty řízení titánští roboti. Ani ti ale neslavili moc úspěch, a tak se jedinou nadějí na přežití lidí stala legendární mašina Jaeger a dva ne zrovna obvyklí piloti. A ti jsou teď připravení seřezat všechno, co je větší než mrakodrap a chce sežrat svět. Doufejme, že filmu nepodrazí nohy méně atraktivní obsazení a že měl del Toro při natáčení volnou ruku.

6. Hobbit: The Desolation of Smaug

V prvním Hobitovi se vyrazilo na cestu, všichni se hezky sešli v Roklince, aby měli fandové Pána prstenů radost, a pak byla jedna fakt parádní bitka. A vydělá to miliardu dolarů. Ve druhém díle zamíří Bilbo a jeho trpasličí kámoši do Temného lesa, místa, kde jde o život doslova na každému kroku. Pokud se jim ale podaří přesvědčit Medděda, aby je provedl skrz, mohli by k Osamělé hoře nakonec přeci jenom dorazit. V Jezerním městě je možná čeká odpočinek, ale flákače z Kraje, jenž vyrazil na první dobrodružství, uvítá taky dost práce. Právě on musí najít tajné dveře vedoucí k pokladu a smrtelně nebezpečnému drakovi. A také se dozvíme, co vedlo čaroděje Gandalfa k tomu, aby se téhle výpravy zúčastnil. Zkrátka se toho bude řešit hodně, opět s parádními efekty a předpokládáme, že i se strhující fantasy atmosférou.

7. Iron Man 3

Tony Stark už má za sebou tři dobrodružství a zvládnul se porvat se svým zrádným parťákem, ošklivým Rusem, svinskou konkurencí i mimozemskou armádou. Tentokrát ho ale čeká nepřítel silnější než všichni tihle dohromady. Smrtelně nebezpečný Mandarin ho totiž připraví o všechno, co má... a jde po krku i jeho nejbližším. Stark musí najít více odvahy než kdy dřív, pokud chce v boji se zákeřným protivníkem zvítězit. A to je tu ještě virus Extremis a čím dál tím větší psychické problémy, kvůli kterým Tonymu začíná malinko hrabat a musí si ujasnit, jestli je víc člověk, nebo jen mechanický superhrdina. Dost problémů na to, abychom se v kině nenudili. K Downeymu Jr., Gwyneth Paltrow a Donu Cheadleovi se připojí Ben Kingsley, Guy Pearce nebo Rebecca Hall a režie se ujme Shane Black, scenárista filmů jako Smrtonosná zbraň nebo Poslední skaut.

8. Jack Ryan

Hrdina Jack Ryan se objevil v Honu na ponorku, Vysoké hře patriotů, Jasném nebezpečí i Nejhorších obavách. Zahráli si ho Alec Baldwin, Harrison Ford nebo Ben Affleck, ale někdo si řekl, že by bylo asi lepší, aby to tenhle agent CIA, kterému tu dokonale pálí, ale neztratí se ani v terénu, zkusil hezky od začátku. Jacka Ryana si zahraje Chris Pine, jenž se se svou manželkou Keirou Knightley podívá do Ruska jako mladý agent CIA. Tady má za úkol pořádně proklepnout jednoho z místních miliardářů, jenž podle všeho hodlá zaútočit na světové finanční trhy a pořádně kopnout celý kapitalistický svět mezi nohy. Režie se ujal Kenneth Branagh, jenž si vystřihne i hlavního padoucha, a dorazí i Kevin Costner. Že nepůjde jen o lacinou naháněčku naznačuje jméno scenáristy: Steve Zaillian napsal Amerického gangstera, Schindlerův seznam nebo americkou verzi Mužů, kteří nenávidí ženy.

9. Anchorman: The Legend Continues

O návratu mezi hrdiny města, kterému se přezdívá Velrybí vagína, se mluvilo hodně dlouho, ale bylo potřeba počkat, až si všechny herecké hvězdy udělají čas a sláva Willa Ferrella opadne natolik, aby bylo dost vůle. Stalo se. Tým zprávařů se vrací zpět na místo činu. Alfa samec Ron Burgundy má k dispozici pravého jižanského vidláka na sport, arogantního sukničkáře do terénu a prvotřídního dementa na počasí. Spolu jsou ale neporazitelní. K nim se pochopitelně přidá i režisér prvního dílu Adam McKay, takže vše podstatné k tomu, aby vzniklo pokračování jedné z nejlepších komedií jednadvacátého století, tu bude. A vůbec nevadí, že zatím nikdo netuší, o co v ní půjde.

10. Captain Phillips

Paul Greengrass se ke čtvrtému Bournovi nedostal a jeho Zelená zóna v kinech nijak zvlášť nezaválela, pořád jde ale o jednoho z nejzajímavějších režisérů současného Hollywoodu a rád by svůj status potvrdil i u dramatu Captain Phillips. Hrdinou příběhu natočeného podle skutečných událostí bude Richard Phillips, kapitán americké nákladní lodi MV Maersk Alabama, která byla v roce 2009 přepadena piráty a unesena. Šlo o vůbec první únos americké lodi po dvou stech letech. Phillips se rozhodl s piráty spolupracovat a nabídl se jako rukojmí, když celou jeho posádku propustí. Stalo se, ale pobyt mezi somálskou chátrou rozhodně nebyla taková pohoda jako popíjení s Jackem Sparrowem a trvalo hodně dlouho, než si pro Phillipse přišli drsňáci od Navy SEALS. Tom Hanks je zárukou, že všechno pošlape i po herecké stránce, takže se těšíme a jsme zvědaví, jestli půjde Greengrass po napínavé podívané, nebo po Oscarech.

Pokud vám v našem výčtu něco zásadního chybí, tak se nebojte. Na pecky jako Nespoutaný Django a Gravity jsme se těšili už v loňském roce a podruhé jsme je zmiňovat nechtěli. A Cival chystá desítku filmů, které jsou možná malinko pod radarem, ale rozhodně stojí dát za to dát si na ně pozor. Což není žádné překvapení, když tam budou novinky Martina Scorseseho nebo Nicolase Winding Refna.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (27)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace